Wednesday, May 22, 2002

Το μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας

Αν και αυτό που κυρίως απασχολεί τη Λάρα - αλλά και εμάς - στα εξαιρετικά επίπεδα του Last Revelation είναι να βρει έγκαιρα την πανοπλία του Ώρου για να μπορέσει να φυλακίσει τον σατανικό Σεθ στον τάφο του, είναι προφανές ότι ο λόγος που η ηρωίδα μας βρέθηκε στην Αίγυπτο είναι για ν' ανακαλύψει το μυστικό που κρύβει εδώ και αιώνες η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Η Λάρα κοιτάζει με δέος την μακρόστενη καταπακτή που οδηγεί στα υπόγεια της πυραμίδας

Από το 1872, που είχε γίνει γνωστό το ανεξερεύνητο πέρασμα που ξεκινούσε απ' το δωμάτιο της Βασίλισσας, η πυραμίδα του Χέοπα (ή Κχούφου) αποτελούσε το νούμερο ένα μυστήριο για τους επιστήμονες σ' όλο τον κόσμο. Όλες οι πυραμίδες έχουν τέτοια περάσματα (για φως, αέρα, για την υποτιθέμενη έξοδο της ψυχής του νεκρού), αλλά το συγκεκριμένο πέρασμα της Μεγάλης Πυραμίδας έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν είναι ανοιχτό απ' την εξωτερική του πλευρά. Μία 'πόρτα' το χωρίζει στα δύο, και παραμένει ένα κομμάτι πίσω απ' αυτήν που κανείς δεν ξέρει πού οδηγεί. Μπορεί να μην κρύβει τίποτα, μπορεί όμως και να κρύβει κάποιο μυστικό δωμάτιο, θησαυρούς, μούμιες, και ποιος ξέρει τι άλλο!

Αν η Λάρα ήταν πραγματική και όχι εικονική, σίγουρα θα έπαιρνε μέρος στην αποστολή που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Γκίζα και, με τη βοήθεια ενός μικρού ρομπότ - τρένου συνδεδεμένου με κάμερα, προσπαθεί ν' ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω απ' την 'πόρτα' (που ουσιαστικά είναι ένας παράξενος επίπεδος ογκόλιθος με δύο χερούλια από χαλκό) που κόβει το πέρασμα στα δύο. Προς το παρόν, το ρομποτάκι αποκάλυψε στην έκπληκτη ομάδα ότι πίσω απ' την πόρτα κρύβεται... άλλη μια πόρτα, δηλαδή άλλο ένα μυστήριο. Να σημειωθεί ότι σε μια πυραμίδα κοντά σ' αυτήν του Χέοπα βρέθηκε και μία σαρκοφάγος (η πιο καλοδιατηρημένη που βρέθηκε στην Αίγυπτο) η οποία δεν περιέχει κάποια μούμια, όπως περίμεναν οι αρχαιολόγοι, αλλά έναν σκελετό. Αυτό είναι άλλο ένα μυστήριο, παρ' όλο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σκελετός ανήκει στον άνθρωπο που επέβλεπε την κατασκευή των έργων, γιατί η συγκεκριμένη σαρκοφάγος είναι ιδιαίτερα πολυτελής και περιποιημένη, και θα περίμενε κανείς να φιλοξενεί τη μούμια κάποιου πολύ σημαντικού προσώπου (ιδίως στο σημείο που βρέθηκε).