Tuesday, January 22, 2002

Οι αγορές του Τραϊανού στη Ρώμη

Στο δεύτερο επίπεδο του Tomb Raider Chronicles, η Λάρα βρίσκεται στις Αγορές του Τραϊανού, με τον Πιερ και τον Λάρσον στο κατόπι της, ψάχνοντας να βρει πριν απ' αυτούς τη Φιλοσοφική Λίθο.

Η Λάρα στις αγορές του Τραϊανού

Οι αγορές ήταν, όπως φαίνεται κι απ' το όνομά τους, ένα εμπορικό κέντρο της ρωμαϊκής εποχής, για την ακρίβεια κάτι ανάμεσα σε εμπορικό κέντρο και λαϊκή αγορά. Είναι ένα απ' τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του συγκεκριμένου αυτοκράτορα και χτίστηκαν ανάμεσα στα 100 και 112 π.Χ. πάνω σε σχέδιο του Απολλόδωρου της Δαμασκού.

Οι είσοδοι των μαγαζιών

Πρόκειται για ένα ημικυκλικό σύμπλεγμα τριών επιπέδων με 150 μαγαζιά. Το χαμηλό επίπεδο έβλεπε στη Βία (οδό) Μπιμπερετέκα. Στο πιο ψηλό επίπεδο μάλλον υπήρχαν τα γραφεία που οργάνωναν και πραγματοποιούσαν τα δωρεάν συσσίτια καλαμποκιού. Το μεσαίο επίπεδο περιλάμβανε πολλά μαγαζιά που, αν λάβουμε υπ' όψη μας τη μεγάλη ποσότητα των κανατιών που βρέθηκαν εκεί, θα πρέπει να πουλούσαν λάδι και κρασί. Το χαμηλότερο επίπεδο, που ήταν και το πιο δροσερό, είχε μικρότερα μαγαζιά που πουλούσαν φρούτα και λαχανικά.

Άποψη της αγοράς

Τα μαγαζιά είχαν αψιδωτές προσόψεις, ενώ αρκετά απ' αυτά είχαν στο δάπεδο μωσαϊκά των οποίων τα μοτίβα έδειχναν τι πουλούσε το κάθε μαγαζί. Σύμφωνα με αρχεία, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ήταν άντρες, υπήρχαν ωστόσο και εφτά γυναίκες κατά την περίοδο 117 - 193 π.Χ. Οι τρεις πουλούσαν μαλλί, οι δύο κοσμήματα, η έκτη διατηρούσε μανάβικο και η έβδομη πουλούσε ψάρια.

Το 552, εισέβαλαν βυζαντινά στρατεύματα κι έχτισαν την αγορά μέσα σ' ένα οχυρό. Το 1200 μια ισχυρή οικογένεια έχτισε έναν πύργο πάνω απ' τα ερείπια. Ο πύργος αυτός υπάρχει ακόμα και σήμερα. Το 1572, σε κάποιο άλλο σημείο, χτίστηκε ένα μοναστήρι. Το 1828 ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές αλλά έπρεπε να περάσουν πάνω από εκατό χρόνια για να ολοκληρωθούν, γύρω στο 1937!

Το άγαλμα του Τραϊανού στη Ρώμη