Monday, April 22, 2002

Η Πύλη του Λουντ

Φεύγοντας απ' τον σταθμό του Aldwych, η Λάρα μπαίνει κρυφά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με τη βοήθεια των Καταραμένων. Από κει, ένα μυστικό πέρασμα την οδηγεί σε περιοχή κρυμμένη στα έγκατα της γης, μάλλον κάτω απ' την περιοχή Ludgate (TR III).

Η Λάρα στα χαμένα και μυστηριώδη υπόγεια της περιοχής Ludgate 

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Λονδίνο, αλλά και η πλειοψηφία των Λονδρέζων, αγνοούν ότι μέσα στην ίδια την πόλη υπάρχει άλλη μία... πόλη που ζει και κινείται παράλληλα με τη συμβατική, μ' αυτή που φαίνεται! Δεν πρόκειται για κάτι εξωγήινο ή μυστηριώδες - ή μάλλον πρόκειται για κάτι μυστηριώδες με την έννοια ότι αγγίζει - και ξεπερνάει - τα όρια της πραγματικότητας και πηγαίνει πίσω, πολύ πίσω, αιώνες πριν, στο μυστικιστικό Λονδίνο.

Ανάμεσα στα ψηλά κτίρια, τα γραφεία και τα εστιατόρια υπάρχουν πολλά δείγματα αυτού του 'άλλου' Λονδίνου. Φυσικά κάθε πόλη έχει τα μυστήριά της - η Αθήνα μας, για παράδειγμα, είναι γεμάτη με υπόγειες στοές και τούνελ που οδηγούν στα πιο απίθανα μέρη (ένα τέτοιο τούνελ ξεκινάει κάπου κάτω από τη ρωσική εκκλησία στο Σύνταγμα). Όλα αυτά είναι μέρος της γοητείας τους και, οπωσδήποτε, της παράδοσής τους και αξίζει τον κόπο να τα γνωρίσει κανείς, γιατί τότε σίγουρα θα δει με άλλο μάτι την πόλη όπου ζει και εργάζεται.

Αιώνες πριν, εκεί που τώρα βρίσκεται ο περίφημος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου - δια χειρός σερ Κρίστοφερ Ρεν - υπήρχε ναός της Άρτεμης. Κι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου το παγανιστικό στοιχείο συνδέεται με το χριστιανικό: οι πρώτοι χριστιανοί έχτίσαν πολλούς ναούς τους εκεί όπου παλιότερα υπήρχαν παγανιστικά τεμένη και έδιναν στις καινούριες εκκλησίες ονόματα που συμβόλιζαν τη νίκη της νέας πίστης ενάντια στους αρχαίους θεούς. Τελετές σχετικές με τη λατρεία της Άρτεμης συνέχισαν να γίνονται και κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.

Η περιοχή Ludgate, όπως είναι σήμερα

Ο Λουντ ήταν ένας σημαντικός βασιλιάς του Λονδίνου. Η περίοδος της βασιλείας του ξεκίνησε το 72 π.Χ. Η ονομασία του Λονδίνου προέρχεται απ' το όνομά του (Lud's Town - London). Μέχρι τότε, η πόλη ονομαζόταν Τρινοβάντουμ (Νέα Τροία). Ο Λουντ διέταξε την ανακατασκευή των τειχών και των πύργων του Λονδίνου, αφού πρώτα, με δική του πάντα εντολή, γκρεμίστηκαν τα σπίτια των Εβραίων. Στα πλαίσια αυτής της ανακατασκευής, έχτισε και μία πύλη που έγινε γνωστή ως Πύλη του Λουντ (Ludgate) και χρησίμευε σαν φυλακή.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου

Όταν πέθανε ο Λουντ, τον έθαψαν κοντά στην Πύλη του που παρέμεινε στη θέση της μέχρι το 1586, όταν καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά. Η Πύλη που χτίστηκε στη θέση της παλιάς, η οποία ήταν επίσης φυλακή, γκρεμίστηκε το 1760.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο Λουντ είναι απόγονος του σεξπιρικού Βασιλιά Λιρ, αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι αμφισβητίσιμος. Η περιοχή της Πύλης ονομάζεται ακόμα και σήμερα Ludgate Hill, μέχρι πρόσφατα μάλιστα υπήρχε και μία παμπ στην τοποθεσία της πύλης με το όνομα The Old King Lud.