Friday, February 1, 2002

Οδηγός: Tomb Raider 3 - Adventures of Lara Croft

Μέρος Πρώτο: Ινδία (TBC)



Μέρος Δεύτερο: Νεβάδα




Level 1: Nevada Desert

Η Λάρα ξεκινάει γλιστρώντας σ' έναν κατηφορικό βράχο. Θα σταματήσει όταν φτάσει στην κοιλάδα, στην έρημο της Νεβάδα.

Πίσω απ' τους μικρούς θάμνους καραδοκούν δηλητηριώδη φίδια, ενώ δύο όρνια της επιτίθενται απ' τον ουρανό. Επίσης θα πρέπει να προσέχει τους κάκτους. Αν πέσει επάνω τους, μπορεί να τραυματιστεί.

Στη διασταύρωση, θα πρέπει να πάει δεξιά, γιατί αριστερά απ' τον βράχο έχει κινούμενη άμμο που θα την καταπιεί προτού καν το συνειδητοποιήσει. Πηγαίνει λοιπόν δεξιά, κι αφού σκοτώσει άλλο ένα φίδι και πάρει τη ρουκέτα, ακολουθεί περιμετρικά τη λίμνη από δεξιά και στρίβει στο στενό πέρασμα ανάμεσα στα βράχια.

Στο τέρμα, θα πρέπει να κάνει δεξιά, όπου και είναι ένα ακόμα πέρασμα, από φυσικά πέτρινα σκαλοπάτια. Αρχίζει ν' ανεβαίνει με προσοχή, ακολουθώντας το μονοπάτι στρίβει αριστερά και κάπου εκεί, θα δει ότι ένα σκαλοπάτι οδηγεί σε μια γλιστερή κατηφόρα. Γλιστράει και πηδάει έγκαιρα για να πιαστεί απ' το επόμενο γείσο. Από κει, πηδάει στο αμέσως επόμενο γείσο και κάνει μεταβολή.

Αν κοιτάξει κάτω, θα δει ότι στο έδαφος υπάρχουν συρματοπλέγματα ικανά να τη σκοτώσουν αν πέσει με φόρα πάνω τους. Γι' αυτό και στοχεύει στην πάνω δεξιά γωνία - όπως κοιτάζει προς τα κάτω - ή γυρίζει στο προηγούμενο γείσο, πιάνεται απ' την άκρη του πάνω ακριβώς απ' αυτή τη γωνία και πηδάει κάτω.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Σκοτώνει τα τρία φίδια και παίρνει το savegem και τα εφόδια. Για να ανεβεί και πάλι στο μονοπάτι, θα πρέπει να βρει ένα πέρασμα κάπου στα αριστερά. Το πέρασμα αυτό είναι αδιέξοδο, αλλά στον τοίχο αριστερά υπάρχει ένα κομμάτι με διαφορετική υφή απ' τα άλλα. Θα πρέπει η Λάρα να το σπρώξει απλώς μία φορά. Στη συνέχεια, ανεβαίνει επάνω του και κάνει αριστερά.

Ακολουθεί και πάλι το πέρασμα, αυτή τη φορά ως το τέλος, και θα φτάσει σ' ένα σημείο ψηλά, απ' όπου θα έχει μια πανοραμική θέα της κοιλάδας.

Αριστερά, είναι ένα μαύρο κτίριο, η ταράτσα του οποίου είναι και ο στόχος της. Με τη διαφορά ότι αν επιχειρήσει να σκαρφαλώσει στον τοίχο, απλώς δε θα τα καταφέρει. Θα πρέπει λοιπόν να βρει έναν άλλο τρόπο να φτάσει ως εκεί.

Πηγαίνει αριστερά και σταματάει στο σημείο όπου στην απέναντι πλευρά του βουνού προεξέχει ένας τριγωνικός βράχος. Από το μονοπάτι, λοιπόν, πηδάει εκεί. Στο γείσο, τώρα, πηγαίνει ως την άκρη με το θάμνο. Σκοτώνει το ύπουλο φίδι και πηδάει στο γείσο απέναντι κι από κει στο επόμενο γείσο.

Πηγαίνει ως την άλλη άκρη αυτού του γείσου και γυρίζει προς τα δεξιά, έτσι ώστε να κοιτάζει διαγώνια το βράχο δίπλα της. Πηδάει προς τα κει, γλιστράει και πιάνεται απ' την άκρη. Προχωράει λίγο αριστερά και κατεβαίνει στο γείσο από κάτω. Κάνει μεταβολή και πηγαίνει λίγο δεξιά, έτσι ώστε να έχει απέναντί της το χαμηλότερο απ' τα δύο πέτρινα σκαλοπάτια στον βράχο απέναντι. Παίρνει φόρα πηδάει και πιάνεται απ' το σκαλοπάτι. Ανεβαίνει και τα υπόλοιπα σκαλοπάτια, σκοτώνει ένα φίδι και, διαπιστώνει ότι βρίσκεται - SURPRISE!!! - στην ταράτσα του μαύρου κτιρίου!
Desert colours...

Πηδάει απ' την καταπακτή και προσγειώνεται - προσθαλασσώνεται, μάλλον - σ' ένα τούνελ κάτω απ' το νερό. Ακολουθεί το τούνελ και βγαίνει σε μια λιμνούλα, μέσα σε μια σπηλιά. Βγαίνει απ' το νερό και πηγαίνει ευθεία, για να διαπιστώσει ότι βρίσκεται σ' ένα φαράγγι. (Όσοι έχουν παίξει Duke Nukem 3D, σίγουρα θα θυμηθούν, βλέποντας αυτό το τοπίο, την Άβυσσο).

Η Λάρα πηδάει στο μικρό γείσο δεξιά και από κει στο επόμενο γείσο. Πηδάει στο επόμενο, χαμηλότερο γείσο, σκοτώνει ένα όρνιο και συνεχίζει. Σκαρφαλώνει σ' ένα σκαλοπατάκι και μετά σ' ένα ψηλό γείσο. Γυρίζει αριστερά και κοιτάζει την απέναντι πλευρά του φαραγγιού.

Παίρνει φόρα, πηδάει και πιάνεται απ' τις μαύρες λαβές στον βράχο απέναντι. Αρχίζει να κατεβαίνει προς τα κάτω για να πιαστεί απ' τη σχισμή από κάτω. Συνεχίζει να κατεβαίνει πιασμένη απ' τις λαβές του επόμενου βράχου, πηγαίνοντας όσο πιο δεξιά μπορεί. Αφήνει τα χέρια της και πιάνεται απ' τη σχισμή από κάτω. Προχωράει δεξιά και σκαρφαλώνει στο άνοιγμα.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Ακολουθεί το πέρασμα για να βρει διάφορα πυρομαχικά.

Δυστυχώς θα πρέπει να βουτήξει στο νερό και να επαναλάβει τη διαδρομή. Μπορεί ωστόσο ν' αναζητήσει διάφορα εφόδια και πυρομαχικά στο βυθό προτού εντοπίσει ένα χαμηλό κόκκινο γείσο κάτω αριστερά, απ' όπου και θα μπορέσει να βγει απ' το νερό.

Από κει, κάνει δεξιά και σκαρφαλώνει στο βράχο δίπλα. Γυρίζει δεξιά, παίρνει φόρα και πηδάει στο γείσο απέναντι. Κάνει δεξιά και πηδάει στο επόμενο γείσο. Από κει, παίρνει φόρα και πηδάει προς το δεύτερο κόκκινο βραχάκι απέναντι. Πιάνεται απ' τις λαβές στον τοίχο και σκαρφαλώνει ώσπου να φτάσει στο γείσο αριστερά, όπου και κατεβαίνει.

Βρίσκεται τώρα και πάλι στην είσοδο του φαραγγιού. Επαναλαμβάνει όλες τις κινήσεις ώσπου να φτάσει απέναντι απ' τον βράχο με τις μαύρες χειρολαβές. Και πάλι παίρνει φόρα και πηδάει απέναντι, αλλά αυτή τη φορά ανεβαίνει στο γείσο από πάνω. Πηγαίνει αριστερά, στο γείσο με τον θάμνο, όπου και θα πρέπει να σκοτώσει ένα ακόμα φίδι. Στρίβει δεξιά και πηδάει στο επόμενο γείσο.

Πηδάει πάνω απ' την αριστερή πλευρά του τριγωνικού βράχου, αλλά με κλίση προς τα δεξιά, έτσι ώστε να γλιστρήσει ανάποδα στον βράχο και να πιαστεί απ' την άκρη του. Προχωράει αριστερά και ανεβαίνει στο γείσο. Θα βρεθεί σε μια σπηλιά μ' έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Η επόμενη κίνησή της είναι να βρει έναν τρόπο να ενεργοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε ν' ανατινάξει το βουνό και να προχωρήσει από κει.

Από την άκρη του γείσου, πηδάει προς τα επάνω προς τον κόκκινο κατηφορικό βράχο δίπλα. Γλιστράει και πιάνεται απ' την άκρη του. Προχωράει αριστερά και ανεβαίνει στο επίπεδο γείσο. Κάνει μεταβολή, πηδάει και πιάνεται απ' τον βράχο απέναντι. Γλιστράει, κάνει έναν πήδο και προσγειώνεται σ' ένα επίπεδο γείσο. Πιάνεται απ' τη σχισμή, προχωράει πάνω απ' τον καταρράκτη, συνεχίζει και κατεβαίνει σ' ένα γλιστερό γείσο μέσα στη λίμνη. Κάνει έναν πήδο προς τα πίσω και προσγειώνεται με ασφάλεια σ' ένα ίσιο γείσο απέναντι.

Κάνει δεξιά και πηδάει στο γείσο της γωνίας. Από κει, στο πλατύ γείσο απέναντι και στη συνέχεια στην ακτή.

Κάνει αριστερά και χώνεται κάτω απ' τον κρεμαστό βράχο. Στην πάνω δεξιά πλευρά, είναι μια καταπακτή.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 3: Σκαρφαλώνει στον τοίχο με τις λαβές και ανεβαίνει σ' έναν μικρό χώρο, όπου θα σκοτώσει ένα φίδι και θα βρει τα ΟΥΖΙ που ξέχασε κάποιος μπράβος.

Κατεβαίνει στην ακτή και πηγαίνει ευθεία. Σκοτώνει ένα φίδι και συνεχίζει. Αριστερά στον βράχο είναι ένα πέρασμα, αλλά η Λάρα δεν πηγαίνει ακόμα εκεί, συνεχίζει ευθεία και πλησιάζει τη μεγάλη αντλία (ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων). Καθώς τρέχει περιμετρικά γύρω της, θα πρέπει να σκοτώσει έναν μουσάτο με τζιν (καινούριο φρούτο αυτοί - αν και μοιάζουν λίγο με τους Καταραμένους του Λονδίνου). Σε μια απ' τις πλευρές της αντλίας, είναι μια κάθετη σκάλα (δύο κομμάτια για την ακρίβεια). Αφού η Λάρα τη σκαρφαλώσει, πηγαίνει δεξιά στις δύο μεταλλικές μπάρες. Στρίβει δεξιά και φτάνει στο φράγμα. Σκοτώνει δύο όρνια, και αν θέλει πηγαίνει απέναντι, στην ακτή με τους θάμνους όπου έχει φίδια αλλά και πυρομαχικά.

Πίσω στις μπάρες τώρα. Όπως στέκεται με την πλάτη στους θάμνους, βουτάει στη δεξιά πλευρά του φράγματος. Κατεβάζει τον μοχλό στον απέναντι τοίχο που ανοίγει μια κρύπτη με πυρομαχικά στον τοίχο πίσω της και μετά βγαίνει από κει και κολυμπάει αριστερά και μετά δεξιά.

Πίσω απ' το πέτρινο βραχάκι στον τοίχο δεξιά, είναι ένας μοχλός που ανοίγει μια καταπακτή αριστερά, ανάμεσα στις δύο κίτρινες κολόνες. Μόλις η Λάρα μπει στην καταπακτή, θα πρέπει να κολυμπήσει κάθετα προς τα πάνω για να κατεβάσει έναν ακόμα μοχλό και μετά, πίσω στο τούνελ, μόλις στρίψει δεξιά, να κατεβάσει άλλον έναν. Αυτοί οι δύο μοχλοί ανοίγουν δύο μεταλλικά πλέγματα, επιτρέποντας στη Λάρα να κολυμπήσει γρήγορα προς το ελεύθερο πλέον τούνελ και να βγει απ' το νερό σ' έναν καινούριο χώρο.

Πηγαίνει ως το τέρμα του διαδρόμου και κατεβάζει τον διακόπτη που ανεβάζει το ασανσέρ στο φρεάτιό του. Κάνει μεταβολή και στρίβει δεξιά. Βουτάει στο νερό και βγαίνει στην ακτή με τους θάμνους. Πηγαίνει ευθεία και απ' τη γωνία του κόκκινου βράχου πηδάει στο υψίπεδο κάτω. Παίρνει φόρα, πηδάει και ανεβαίνει στο γείσο απέναντι για να πάρει το medpack, μετά κάνει μεταβολή και πηδάει στο χαμηλό γείσο κάτω απ' το υψίπεδο. Απ' την πάνω δεξιά γωνία, στρίβει προς τον τοίχο και καλοζυγιάζει έναν πήδο για να βρεθεί στην κρύπτη με τη ρουκέτα.

Για να φύγει από κει, γυρίζει πίσω στο προηγούμενο γείσο και πηδάει στο χαμηλό γείσο κάτω στη λίμνη. Δεν πρέπει να βουτήξει στο νερό, γιατί θα την παρασύρει το ρεύμα. Απ' το γείσο, πηδάει στο διαγώνια απέναντι γείσο κι από κει στο κοκκινόλευκο γείσο. Από κει, παίρνει φόρα και πηδάει στην ακτή δεξιά.

Προσπερνάει την αντλία και βρίσκει το πέρασμα που αγνόησε νωρίτερα, δεξιά στον βράχο. Ακολουθεί το μονοπάτι και φτάνει στο φρεάτιο με το ασανσέρ. Σκοτώνει έναν ακόμα μπράβο και πηγαίνει στην άλλη πλευρά (όπου είναι το savegem). Μπαίνει στο ασανσέρ και παίρνει τον ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΤΟΥ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ. Ξαναγυρίζει στην ακτή και πηγαίνει κάτω δεξιά. Από γείσο σε γείσο, φτάνει πίσω απ' τον καταρράκτη.

Από κει, πηδάει στο γείσο αριστερά. Πηδάει προς τα πίσω και πιάνεται απ' την άκρη του. Προχωράει προς τα δεξιά, ώσπου να βρει τον τοίχο με τις λαβές. Κατεβαίνει ως κάτω όπου και αφήνει τα χέρια της και αμέσως πιάνεται απ' το γείσο από κάτω. Ανεβαίνει, πηδάει λίγο πλάγια και πιάνεται απ' τον μεγάλο τοίχο με τις λαβές. Ανεβαίνει ως επάνω και φτάνει στη σπηλιά με τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Βάζει τον διακόπτη στον μηχανισμό και μια έκρηξη συνταράζει τον τόπο και ανοίγει το πολυπόθητο πέρασμα στο βουνό. Η Λάρα κάνει στην άκρη για ν' αποφύγει έναν ογκόλιθο που δημιουργήθηκε απ' την έκρηξη και στη συνέχεια κατεβαίνει δεξιά στο καινούριο πέρασμα. Θα βρεθεί ανάμεσα σε πέτρες και χώματα, και πρέπει να βρει έναν τρόπο να βγει από κει.
How does anyone get in there? Εντοπίζει ένα κοκκινωπό σύμπλεγμα αριστερά και σκαρφαλώνει εκεί. Κάνει δεξιά και πηδάει για να πιαστεί από ένα λεπτό γείσο που προεξέχει. Ανεβαίνει, κάνει μεταβολή και πηδάει στο μικρό τριγωνικό γείσο απέναντι. Από κει πηδάει στο διπλανό μακρόστενο γείσο. Το ακολουθεί και φτάνει κάτω από ένα άνοιγμα. Σκαρφαλώνει στο μικρό άνοιγμα, προχωράει στα τέσσερα κι όταν σηκώνεται διαπιστώνει ότι έχει φτάσει σ' έναν καλά φυλασσόμενο χώρο.

Κατεβαίνει στην πεδιάδα και στρίβει αριστερά μετά το κτίριο. Παρατηρεί ότι υπάρχουν δύο μονοπάτια: ένα κατηφορικό δεξιά κι ένα στενό στον βράχο, ευθεία μπροστά της.

Πηγαίνει πρώτα ευθεία και μπαίνει στο μικρό πέρασμα.

Μόλις φτάσει στο άνοιγμα, δεν πηδάει κάτω, αλλά πηδάει και πιάνεται απ' το άνοιγμα στον τοίχο απέναντι. Ακολουθεί το πέρασμα και βουτάει σε μια λιμνούλα μέσα στο βράχο. Εκεί, θα πρέπει να κατεβάσει έναν μοχλό δεξιά για ν' ανοίξει μια πόρτα κάπου αλλού. Μπορεί αν θέλει να κατεβάσει και τον μοχλό στο πέρασμα αριστερά.

Βγαίνει απ' το νερό και κατεβαίνει πίσω στο τούνελ. Πηγαίνει δεξιά και βγαίνει και πάλι στην περιοχή με το κτίριο. Με την ευκαιρία, τα σύρματα είναι ηλεκτρισμένα κι αν τ' ακουμπήσει, κάηκε (κυριολεκτικά). Κατεβαίνει στη σπηλιά αριστερά, όπου και θα πρέπει να σκοτώσει δυο φίδια προτού μπει απ' την πόρτα που μόλις άνοιξε, στο δωματιάκι δεξιά. Εκεί, κατεβάζει τον διακόπτη για να πλημμυρίσει ένα άλλο δωμάτιο.

Φεύγει από κει και κάνει αριστερά. Απ' τα κόκκινα σκαλοπάτια, βγαίνει απ' τη σπηλιά και ξαναγυρίζει στον χώρο γύρω απ' το κτίριο. Πηγαίνει και πάλι δεξιά, στο μικρό πέρασμα. Αυτή τη φορά, φτάνοντας στο άνοιγμα, κατεβαίνει και ακολουθεί το πέρασμα που βγάζει σ' ένα άλλο μέρος. Σκοτώνει δύο μπράβους και εντοπίζει μια σκάλα στην πάνω αριστερή κολόνα του κεντρικού κτιρίου. Ανεβαίνει και φτάνει σ' ένα πλημμυρισμένο δωμάτιο (είναι αυτό που πλημμύρισε νωρίτερα, με τον διακόπτη). Βουτάει στο νερό και πηγαίνει δεξιά, για να βγει στο διπλανό παράθυρο (αν ερχόταν νωρίτερα, θα διαπίστωνε ότι το παράθυρο ήταν πολύ ψηλά και δε μπορούσε, χωρίς το νερό, να το φτάσει). Απ' το περβάζι, παίρνει φόρα και πηδάει, πάνω απ' τα συρματοπλέγματα, στην κίτρινη κολόνα, μέσα στην αυλή.

Πηγαίνει αριστερά και μπαίνοντας στο δωμάτιο με το μπιλιάρδο, θα πρέπει να σκοτώσει τρεις μπράβους. Στον πίσω χώρο, με τα κομπιούτερ, θα δει μια υποδοχή για μια κάρτα που θα βρει εντός ολίγου.
Βγαίνει και πάλι έξω και πηγαίνει αριστερά και αμέσως δεξιά, όπου είναι η αποθήκη. (Ο διακόπτης που φαίνεται κάτω, στο συρματόπλεγμα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος προς το παρόν, γι' αυτό και η Λάρα πρέπει να τον αγνοήσει). Εκεί, αφού σκοτώσει δύο ακόμα μπράβους, ανεβαίνει στο quad bike, βάζει μπρος και βγαίνει έξω, αριστερά. Παίρνει φόρα και τρέχει με το μηχανάκι πάνω στη μακρόστενη μεταλλική ράμπα που οδηγεί στη σκεπή. Φρενάρει προτού φτάσει στη στέγη, για να σταματήσει έγκαιρα και να μη βρεθεί απ' την άλλη μεριά. Κατεβαίνει και παίρνει απ' τη στέγη την ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ. Κατεβάζει το μηχανάκι της αφού θα της ξαναχρειαστεί, και μπαίνει στο πρώτο γραφείο, με τα κομπιούτερς.

Βάζει την κάρτα στη θέση της και η πόρτα δίπλα ανοίγει. Μπαίνει μέσα, σκοτώνει έναν μπράβο και κατεβάζει τον διακόπτη, ο οποίος κλείνει το ηλεκτρικό ρεύμα, επιτρέποντας στη Λάρα να βγει έξω και να κατεβάσει εκείνον τον διακόπτη στο συρματόπλεγμα, αριστερά απ' την αποθήκη.

Τώρα που οι πόρτες άνοιξαν, η Λάρα ανεβαίνει στο μηχανάκι της και βγαίνει από κει. Πηγαίνει αριστερά και κάτω, στη σπηλιά. Στρίβει αριστερά και τρέχει προς τη μεγάλη κοκκινωπή ράμπα για να τελειώσει το επίπεδο. (Top)

Level 2: High Security Compound

Αφού την έπιασαν οι μπράβοι, η Λάρα βρέθηκε φυλακισμένη σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας της Νεβάδα, και μάλιστα χωρίς τα όπλα της. Στην κατοχή της έχει μόνο ένα medpack και μερικά πυροτεχνήματα. Τι κατάντια...

Για να μπορέσει να βγει έξω, θα πρέπει να πάει μέχρι το παράθυρο, τότε θα τραβήξει την προσοχή ενός φρουρού ο οποίος θ' ανοίξει την πόρτα και θα μπει στο κελί της. Ο φρουρός θ' αρχίσει να τη χτυπάει, κι επειδή η Λάρα δεν έχει όπλα, θα πρέπει αμέσως να βγει έξω και ν' ανοίξει όλα τα κελιά, πατώντας τα κουμπιά δίπλα στις πόρτες. Οι συγκρατούμενοί της θ' αναλάβουν τον φρουρό, και η Λάρα θα μπορέσει να εξερευνήσει πιο άνετα τα κελιά της φυλακής.

Σ' αυτό το επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να μάθει η Λάρα να συνεργάζεται με τους φυλακισμένους. Πολλές φορές θα χρειαστεί να παρασύρει έναν φρουρό προς τα κελιά για να τον αναλάβουν οι συγκρατούμενοί της, έτσι ώστε, όταν αυτός σκοτωθεί, να μπορέσει η Λάρα να του πάρει κάποια κάρτα ή ένα κλειδί που της χρειάζεται.

Αφού ανοίξει όλα τα κελιά, θα πρέπει ν' αναζητήσει αυτό που είναι στην απέναντι πτέρυγα, και διαγωνίως απέναντι απ' το δικό της. Εκεί, αν κοιτάξει αριστερά στον τοίχο, θα δει ένα φωτεινό κιβώτιο που μπορεί να μετακινηθεί.

Το σπρώχνει μια φορά, ελευθερώνοντας ένα μικρό άνοιγμα αριστερά της. Ακολουθεί το πέρασμα και στην άλλη πλευρά θα βγει σ' έναν διάδρομο όπου είναι άλλο ένα κιβώτιο. Σπρώχνει αυτό το δεύτερο κιβώτιο μία φορά και βλέπει δεξιά το πρώτο κιβώτιο. Ξαναγυρίζει απ' το πέρασμα και σπρώχνει το πρώτο κιβώτιο μία φορά. Τώρα αν κοιτάξει επάνω, θα δει ότι έχει ανοίξει μια έξοδος προς την ταράτσα. Προτού ανεβεί όμως, μπορεί ν' αναζητήσει μια μυστική κρυψώνα.

Σπρώχνει το πρώτο κιβώτιο άλλες δύο φορές. Μετά τραβάει δύο φορές το δεύτερο κιβώτιο. Ξαναγυρίζει στο πέρασμα και κάνει δεξιά.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Στο σημείο όπου πριν ήταν το δεύτερο κιβώτιο, θα βρει ένα medpack.

Σκαρφαλώνει απ' το άνοιγμα σ' έναν στενόμακρο διάδρομο στην ταράτσα. Κατεβαίνει προς τα κάτω και στο κενό πηδάει πάνω απ' τα συρματοπλέγματα και πιάνεται απ' το γείσο απέναντι. Για ν' αποφύγει τα επόμενα συρματοπλέγματα και να φτάσει με ασφάλεια στον διακόπτη, θα πρέπει να πιαστεί απ' το γείσο αριστερά και πιασμένη έτσι να προχωρήσει ώσπου να βρει από πάνω επίπεδο γείσο. Από κει, θα πρέπει να πάει ως την άλλη άκρη και να πηδήξει κάτω για να κατεβάσει τον διακόπτη, ανοίγοντας μια καταπακτή ανάμεσα στα συρματοπλέγματα. Για να κατεβεί από κει με ασφάλεια, θα πρέπει να σταθεί πάνω απ' την ανοιχτή καταπακτή, να κάνει μεταβολή και να πιαστεί απ' την άκρη του γείσου. Πιάνεται απ' τη σκάλα και κατεβαίνει λίγο, κι όταν φτάσει στο ύψος του διαδρόμου αριστερά, κατεβαίνει εκεί.

Ακολουθεί τον διάδρομο και σε λίγο μια καταπακτή θ' ανοίξει κάτω απ' τα πόδια της οδηγώντας την στα γραφεία. Εκεί είναι ένας φρουρός, γι' αυτό η Λάρα θα πρέπει αμέσως να τρέξει στο δωμάτιο πίσω απ' το τζάμι για να κατεβάσει τον διακόπτη που θ' ανοίξει την μεγάλη καγκελόπορτα κάτω αριστερά. Αυτή η πόρτα ενώνει τα γραφεία με τα κελιά. Οι συγκρατούμενοί της θα μπουν μέσα χωρίς καθυστέρηση και θα κανονίσουν τον φρουρό. Τότε η Λάρα θα μπορέσει να του πάρει την ΚΑΡΤΑ ΤΥΠΟΥ Α, την οποία και θα βάλει στην υποδοχή της δίπλα στην κλειστή καγκελόπορτα απέναντι απ' την ανοιχτή πόρτα του χώρου με τα κελιά. Αμέσως η πόρτα θ' ανοίξει, επιτρέποντας στη Λάρα να περάσει στον επόμενο χώρο της φυλακής.

Δεξιά της όπως κατεβαίνει στον διάδρομο, είναι το εστιατόριο της φυλακής, αλλά προς το παρόν η Λάρα εντοπίζει μια κλειστή πόρτα την οποία και ανοίγει με το κουμπί αριστερά.

Μπαίνει στις τουαλέτες και συτο βάθος δεξιά, πατάει άλλο ένα κουμπί. Η πόρτα ανοίγει και η Λάρα μπαίνει στην αποθήκη. Εκεί, είναι διάφορα κιβώτια, καθώς και δύο ανοιχτές καταπακτές στο ταβάνι, μία κάτω δεξιά και μία πάνω αριστερά. Πίσω απ' την κολόνα, θα δει ένα κιβώτιο πιο φωτεινό από τα άλλα. Θα πρέπει να το τραβήξει και να το σπρώξει έτσι ώστε να το φέρει κάτω απ' την καταπακτή πάνω αριστερά (απέναντι απ' την πόρτα).

Ανεβαίνει πάνω στο κιβώτιο και από κει στην καταπακτή. Επάνω είναι μια σοφίτα μ' έναν σωλήνα. Πηδώντας πάνω απ' τον σωλήνα, η Λάρα θα πρέπει να κάνει δεξιά και να κατεβάσει έναν διακόπτη. Γυρίζοντας τώρα στην αποθήκη, θα δει ότι ο χώρος έχει πλημμυρίσει.

Βουτάει στην πλημμυρισμένη αποθήκη και κολυμπάει προς την άλλη καταπακτή, που ήταν πολύ ψηλά και δε μπορούσε να τη φτάσει με άλλο τρόπο. Βγαίνει σ' έναν σκοτεινό διάδρομο.

Θα πρέπει να προσέξει λίγο πριν τη στροφή, γιατί είναι ένα άνοιγμα στο πάτωμα. Κάτω είναι η κουζίνα, με αναμμένες τις εστίες της, κι αν η Λάρα πέσει πάνω τους, θα καεί. Πηδάει λοιπόν πάνω απ' το άνοιγμα και ακολουθεί τον διάδρομο προς την ταράτσα.

Τρέχει στον μακρόστενο διάδρομο πηδώντας πάνω απ' τα συρματοπλέγματα και στο τέρμα κάνει δεξιά και πάλι δεξιά. Θα βρεθεί σ' έναν χώρο με μ' έναν διακόπτη. Τον κατεβάζει για να σβήσει τις εστίες στην κουζίνα. Για ν' ανοίξει την πόρτα δεξιά, φτάνει να πατήσει το κουμπί. Θα εμφανιστεί ένας φρουρός, τον οποίο η Λάρα μπορεί να παρασύρει προς το εστιατόριο, όπου και θα τον περιποιηθούν οι φυλακισμένοι. Ξαναγυρίζει στο δωμάτιο με τον διακόπτη, ανεβαίνει απ' το άνοιγμα στο ταβάνι και πίσω στην ταράτσα. Τώρα, όταν φτάσει στο άνοιγμα πάνω απ' την κουζίνα, πηδάει κάτω.

Αριστερά, είναι δύο ανεμιστήρες κρυμμένοι πίσω από γρίλιες. Η Λάρα πηγαίνει δεξιά και αρχίζει να πατάει ότι κουμπί βρει μπροστά της. Το δεύτερο κουμπί που θα πατήσει (αυτό αριστερά, στον διάδρομο), ανοίγει ένα γραφείο. Για να μπορέσει με την ησυχία της να κάνει αυτό που πρέπει, είναι απαραίτητο ν' ανοίξει όλες τις πόρτες ώστε να έρθουν οι φίλοι της να σκοτώσουν τον φρουρό. Στην ανάγκη, μπορεί και πάλι να παρασύρει τον φρουρό στο εστιατόριο.

Πατάει το κουμπί στο γραφείο, και αμέσως ανοίγουν οι γρίλιες που κρύβουν τους ανεμιστήρες. Γυρίζει εκεί και ανεβαίνει στο επικλινές γείσο. Περνάει ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ πίσω απ' τους ανεμιστήρες και κατευθύνεται προς το κέντρο. Πηδάει προς τον τοίχο και πιάνεται απ' τη σχισμή. Προχωράει προς τα αριστερά και προσγειώνεται στο σκαλοπάτι κάτω. Θα γλιστρήσει, αλλά δε θα συμβεί τίποτα αν πηδήξει έγκαιρα για να προσγειωθεί στο σκαλοπάτι απέναντι, που είναι κατηφορικό αλλά όχι γλιστερό. Σκαρφαλώνει και μπαίνει στο μικρό άνοιγμα στον τοίχο. Σκαρφαλώνει τη σκάλα και κατεβαίνει στο γείσο αριστερά.

Μόλις φτάσει στον διάδρομο, η κάμερα μας δείχνει έναν φυλακισμένο στον χώρο από πάνω. Η Λάρα ανεβαίνει εκεί απ' το άνοιγμα στη σχάρα και τρέχει κάτω στον διάδρομο. Στρίβει δεξιά, σκαρφαλώνει τη σιδεριά στον τοίχο και ανεβαίνει. Λίγο πιο κάτω, είναι ένας φρουρός ο οποίος έχει στην κατοχή του μια πολύτιμη κάρτα. Και πάλι η Λάρα θα πρέπει να επιστρατεύσει τους φίλους της για να τον βγάλουν από τη μέση. Για να παρασύρει τον φρουρό στους εσωτερικούς χώρους της φυλακής, θα πρέπει να βγει στην αυλή και να πάει αριστερά (δε μπορεί ακόμα να πάρει δεξιά, γιατί ο χώρος εκεί είναι φραγμένος από ακτίνες).

Στο τέρμα της αυλής, είναι ένα άνοιγμα στο έδαφος. Στον διάδρομο από κάτω, η Λάρα θα χρειαστεί να πατήσει ένα κουμπί για να ελευθερώσει έναν ακόμα φυλακισμένο, ο οποίος και θα καθαρίσει τον φρουρό που την κυνηγάει.

Όταν ο φρουρός είναι πια παρελθόν, η Λάρα μπορεί να του πάρει την ΚΑΡΤΑ ΤΥΠΟΥ Α.

Ξαναγυρίζει στην αυλή και πηγαίνει τώρα έξω απ' το γραφείο με το τζάμι. Βάζει την κάρτα στην υποδοχή της και η πόρτα ανοίγει. Μέσα στο γραφείο, τώρα, θα πρέπει να πατήσει το κουμπί αριστερά για να κλείσει τις ακτίνες που φράζουν το δρόμο απ' έξω και να πάρει τα εφόδια.

Βγαίνει στην αυλή και τώρα πηγαίνει δεξιά. Στο τέρμα της αυλής, είναι άλλο ένα άνοιγμα. Μπορεί να πηδήξει, αν θέλει, αλλά είναι κάπως ψηλά και μπορεί να χτυπήσει, γι' αυτό είναι καλύτερα να κατεβεί απ' τη σκάλα στον τοίχο.

Όταν φτάσει στην επόμενη αυλή, θα πεταχτεί ένας φρουρός από έναν διάδρομο κάτω αριστερά. Η Λάρα, για να τον βγάλει απ' τη μέση και να του πάρει ένα κλειδί, θα πρέπει να κατεβεί στον διάδρομο απ' τον οποίο εμφανίστηκε αυτός και να τρέξει ως το τέρμα, όπου και θα ελευθερώσει άλλους δύο φυλακισμένους. Μετά μπορεί να του πάρει ένα ΜΠΛΕ ΚΛΕΙΔΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
So what is this, a plane or a UFO? Βγαίνει στην αυλή και πηγαίνει κάτω δεξιά, όπου είναι ένα κτίριο. Βρίσκει την πόρτα, βάζει το κλειδί στην υποδοχή και μπαίνει μέσα για να δει έκπληκτη ένα ΟΥΦΟ πίσω απ' το τζάμι!

Συνεχίζει στον διάδρομο και στρίβει αριστερά. Κάπου εκεί, η κάμερα θα μας ενημερώσει για την παρουσία ενός φρουρού στον επόμενο χώρο. Μιας και τώρα δεν είναι εύκολο να βρεθεί άλλος φυλακισμένος για να τη βοηθήσει, το καλύτερο που έχει να κάνει η Λάρα είναι να αποφύγει εντελώς τον φρουρό. Γι' αυτό, αντί να μπει στην αίθουσα απ' την κανονική είσοδο, χώνεται στο πέρασμα δεξιά. Καλό είναι, όταν θα μπει στην αίθουσα, να προχωρήσει στα τέσσερα ώσπου να φτάσει πίσω απ' την κολόνα με τον διακόπτη για να μην τη δει ο φρουρός.

Ο διακόπτης ανοίγει την πόρτα πίσω απ' την κολόνα και ενεργοποιεί επικίνδυνες ακτίνες λέιζερ. Αν η Λάρα έχει υπομονή, μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις της για να ενεργοποιήσει τα λέιζερ την κατάλληλη στιγμή, βγάζοντας απ' τη μέση τον φρουρό. Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να το κάνει: μόλις ενεργοποιήσει τα λέιζερ και ανοίξει την πόρτα, θα μπορέσει να πηδήξει πάνω απ' τις ακτίνες και να χωθεί στην ανοιχτή πόρτα χωρίς να πάρει είδηση ο φρουρός.

Ακολουθεί τον διάδρομο και στρίβει δεξιά. Πηδάει κάτω στο γείσο που περιβάλλει το κτίριο. Αρχίζει να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια από αριστερά. Μετά την δεύτερη στροφή, σταματάει. Αν κοιτάξει κάτω αριστερά, θα δει ένα χαμηλό γείσο κι ένα άνοιγμα. Κατεβαίνει στο γείσο κι από κει, ανεβαίνει στο άνοιγμα.

Ακολουθεί τον διάδρομο που την οδηγεί σ' ένα γραφείο από κάτω. Εκεί, πατάει ένα κουμπί, για να κετακινήσει μια δορυφορική κεραία στην ταράτσα του κτιρίου όπου ήταν προηγουμένως. Για να βγει απ' το γραφείο, θα πρέπει να πάει στο τέρμα του διαδρόμου και να πατήσει ένα κουμπί για ν' ανοίξει την πόρτα.

Βγαίνει στον διάδρομο, πηγαίνει δεξιά και πάλι δεξιά. Κατεβαίνει και πάλι στο γείσο. Αυτή τη φορά, ανεβαίνει τα σκαλοπάτια ως το τέρμα, όπου και πιάνεται απ' το γείσο της ταράτσας και ανεβαίνει.

Τώρα που η δορυφορική κεραία έχει μετακινηθεί, έχει αποκαλυφθεί μια καταπακτή. Η Λάρα θα πρέπει να πηδήξει από κει για να βουτήξει σε μια λιμνούλα με πολύ δυνατό ρεύμα. Στον πάτο της πισίνας, είναι ένα άνοιγμα, όπου η Λάρα δε μπορεί να πάει ακόμα, γιατί ένας δυνατός ανεμιστήρας εκεί μέσα, εκτός απ' το ότι δημιουργεί έντονο αντίθετο ρεύμα, απειλεί και να τη σκοτώσει.

Είναι λίγο δύσκολο, αλλά όχι ιδιαίτερα ακατόρθωτο να προσπαθήσει η Λάρα να βγει στην επιφάνεια του νερού και να ανεβεί στο γείσο. Από κει, γυρίζει προς τα αριστερά και πηδάει απέναντι. Τα πλάγια της πισίνας είναι γλιστερά, αλλά υπάρχουν επίπεδα κομμάτια που θα βοηθήσουν τη Λάρα να φτάσει στο πρασινωπό άνοιγμα απέναντι από κει που στέκεται τώρα.
Αφού μπει μέσα, ακολουθεί το πέρασμα ως το τέρμα του, όπου και θα βρει έναν διακόπτη. Τον κατεβάζει, για ν' ανοίξει μια πόρτα κάπου αλλού.

Τώρα βουτάει και πάλι στο νερό κι εντοπίζει ένα τούνελ κάτω δεξιά. Μπαίνει και κολυμπάει στο τούνελ το οποίο οδηγεί σ' ένα μικρό πέρασμα πάνω απ' το νερό.

Μετά το πέρασμα, είναι ένας διάδρομος όπου κόβει βόλτες ένας φρουρός. Αυτός δεν πρέπει να δει τη Λάρα, γιατί μην ξεχνάμε ότι η ηρωίδας μας δεν έχει όπλα κι επιπλέον δεν υπάρχει εκεί κοντά κανένας φυλακισμένος για να τη βοηθήσει.

Βγαίνει στον διάδρομο στα τέσσερα και πηγαίνει δεξιά και πάλι δεξιά, απ' την ανοιχτή πόρτα.

Το κουμπί απέναντι κλείνει την πόρτα, αλλά καλό είναι να μην το πατήσει η Λάρα, αν θέλει να έχει εύκολη πρόσβαση λίγο αργότερα στη δεύτερη μυστική περιοχή του επιπέδου. Σκαρφαλώνει τη σκάλα δίπλα στο κουμπί και συνεχίζει ευθεία. Πηδάει πάνω απ' την ανοιχτή καταπακτή και συνεχίζει. Στο τέλος, θα συναντήσει άλλη μια σκάλα την οποία θ' ανεβεί. Στον επόμενο διάδρομο, συνεχίζει ευθεία και στη διασταύρωση, κάνει δεξιά όσο πιο διακριτικά μπορεί για να μην τη δει ο φρουρός. Στο τέρμα του διαδρόμου, στον τοίχο δεξιά, είναι ένα μικρό πέρασμα. Εκεί, η Λάρα θα βρει ένα ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΛΕΙΔΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Βγαίνει και πάλι στον διάδρομο και ξαναγυρίζει απ' τον ίδιο δρόμο απ' τον οποίο ήρθε. Όταν κατεβεί και τη δεύτερη σκάλα, κάνει αριστερά, προσπερνάει άλλη μια σκάλα και φτάνει σ' ένα παράθυρο με θέα τη μικρή πισίνα. Στον τοίχο δεξιά, είναι μια υποδοχή όπου μπορεί να βάλει το κλειδί της. Τότε μια πόρτα θα κατεβεί στο τούνελ με τον ανεμιστήρα, αποκαθιστώντας την τάξη.

Τώρα η Λάρα μπορεί να σκαρφαλώσει τη σκάλα που μόλις προσπέρασε για να βγει σ' ένα πατάρι πάνω απ' την πισίνα. Βουτάει στο νερό και μπαίνει στο τούνελ με το savegem. Ακολουθεί το τούνελ, στο τέρμα του οποίου θα πρέπει να κατεβάσει ένα μοχλό για ν' ανοίξει την έξοδο. Βγαίνει απ' το νερό και σκαρφαλώνει σ' ένα χαμηλό γείσο. Από κει, πηδάει πάνω απ' τις πράσινες ακτίνες στο ψηλότερο γείσο απέναντι.

Προχωράει λίγο και βουτάει και πάλι στο νερό. Βγαίνει σ' ένα άλλο πέρασμα που οδηγεί σ' έναν πολύ μεγάλο χώρο. Η παρουσία του συγκρατούμενού της εκεί, ειδοποιεί τη Λάρα ότι καραδοκούν φρουροί. Ωστόσο εντός ολίγου θα μπορεί να τους αντιμετωπίσει και μόνη της.

Σκαρφαλώνει πάνω στα κιβώτια και από πίσω θα βρει έναν μικρό χώρο μ' ένα κουμπί και μια πόρτα. Πατάει το κουμπί και ανοίγει την πόρτα για να βρει, μεταξύ άλλων, τα πιστόλια της κι ένα Desert Eagle!!!

Προσπαθώντας να βγει απ' το δωμάτιο, θα διαπιστώσει ότι έχουν φράξει την έξοδο φονικές πράσινες ακτίνες. Για να φύγει ασφαλής, θα πρέπει να προχωρήσει προς τα δεξιά με το πλάι, και να σκαρφαλώσει στα κιβώτια.

Προτού συνεχίσει, μπορεί αν θέλει να γυρίσει πίσω, τώρα που είναι οπλισμένη, για να βρει την τελευταία μυστική περιοχή του επιπέδου: μπαίνει στο πέρασμα δεξιά, βουτάει στο νερό, ανεβαίνει στο σκαλοπάτι και βουτάει στη λιμνούλα. Από κει, βρίσκει το τούνελ, γυρίζει πίσω στη λιμνούλα με τους ανεμιστήρες, και μπαίνει στο τούνελ αριστερά. Βγαίνει απ' το νερό και μπαίνει στο πέρασμα. Τώρα ο φρουρός θ' αρχίσει να την πυροβολεί, αλλά η Λάρα, με άλλον αέρα αυτή τη φορά, του ρίχνει δύο σφαίρες με το Desert Eagle της και τον στέλνει στον άλλο κόσμο.

Σκαρφαλώνει και πάλι την πρώτη σκάλα, συνεχίζει ευθεία, πηδάει πάνω απ' το άνοιγμα, σκαρφαλώνει και την επόμενη σκάλα, συνεχίζει στον διάδρομο. Στη διασταύρωση, σκοτώνει τον φρουρό για να μπορέσει επιτέλους να του πάρει μια ΚΑΡΤΑ ΤΥΠΟΥ Β. Πηγαίνει στο τέρμα του διαδρόμου (αριστερά), και βάζει την κάρτα στην υποδοχή. Η πόρτα δίπλα θ' ανοίξει αμέσως.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Στον καινούριο διάδρομο, η Λάρα θα βρει το Grenade Launcher!

Ξαναγυρίζει απ' το δρόμο απ' τον οποίο ήρθε. Αφού κατεβεί και τη δεύτερη σκάλα, κάνει δεξιά, μπαίνει στο πέρασμα και βουτάει στο νερό. Βγαίνει απ' το τούνελ και μπαίνει στο άλλο τούνελ, στον πάτο της πισίνας. Ακολουθεί την ίδια διαδρομή που έκανε και νωρίτερα, για να γυρίσει στον μεγάλο χώρο με τον συγκρατούμενό της και το δωμάτιο όπου βρήκε τα πρώτα όπλα.

Όταν φτάσει εκεί, θα πρέπει να πάει δεξιά, στον ανηφορικό διάδρομο με τα κιβώτια, και πάλι δεξιά. Θα εμφανιστούν πολλοί φρουροί - κι ένα σκυλί - αλλά η Λάρα δεν έχει πρόβλημα τώρα που έχει και πάλι μερικά όπλα. Όταν σκοτώσει όλους τους φρουρούς, θα βρει σ' έναν απ' αυτούς ένα ΜΠΛΕ ΚΛΕΙΔΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Στο δεύτερο τμήμα του ανηφορικού διαδρόμου, λίγο πριν την αυλή, είναι μια καθετη σκάλα στον τοίχο αριστερά. Εκεί πάνω, η Λάρα θα βρει ένα δωμάτιο. Στο τέρμα του διαδρόμου πίσω δεξιά, είναι μια υποδοχή όπου θα πρέπει να βάλει το μπλε κλειδί για ν' ανοίξει την πόρτα δίπλα.

Μπαίνοντας μέσα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν φρουρό. Στη συνέχεια, θα δει δύο κουμπιά. Το αριστερό - που δεν είναι απαραίτητο να πατήσει - ανοίγει μια πόρτα ενός δωματίου στην αυλή όπου υπάρχει ένα medpack και δύο αγριόσκυλα. Το δεξί, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, αρχίζει να κινεί τον κυλιόμενο διάδρομο από κάτω, μεταφέροντας έτσι ένα απ' τα κιβώτια κάπου αλλού.

Κατεβαίνοντας, και γυρίζοντας πίσω στο μεγάλο δωμάτιο, η Λάρα θα δει ότι το κιβώτιο έχει σταματήσει κάτω από μια κάθετη σκάλα. Ανεβαίνει και φτάνει σ' ένα γείσο. Κάνει μεταβολή, πηδάει και πιάνεται απ' τη σχάρα στο ταβάνι και προχωράει ευθεία μέχρι τη 'διασταύρωση'. Εκεί, κάνει δεξιά και κατευθύνεται προς τις σκάλες απέναντι. (Το medpack μπορεί να τα πάρει πριν ή μετά, με την ανάλογη διαδρομή).

Ανεβαίνει τη σκάλα και σκαρφαλώνει στο πάνω πάτωμα. Σκοτώνει έναν φρουρό και του παίρνει ένα ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΛΕΙΔΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Παίρνει και το savegem και κατεβαίνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ανέβηκε.

Τώρα κατευθύνεται απέναντι, στις μεγάλες σιδερένιες καγκελόπορτες. Βάζει το κλειδί στην υποδοχή δεξιά και οι πόρτες ανοίγουν. Η Λάρα κατεβαίνει και βγαίνει έξω, για να φτάσει σε μια μεγάλη αυλή με φορτηγά. Σκοτώνει έναν φρουρό και κατευθύνεται προς τα αυτοκίνητα, πίσω απ' τα οποία είναι ένα γκαράζ. Μέσα στο γκαράζ, αφού σκοτώσει άλλον έναν φρουρό, θα βρει, πίσω απ' τα κιβώτια αριστερά, πολύτιμα εφόδια. Στο τέλος, πηδάει μέσα στην ανοιχτή καρότσα του φορτηγού το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο με προορισμό την περιοχή 51. (Top)

Level 3: Area 51

Πληροφορίες για την Περιοχή 51

Ψυχραιμία, ταχύτητα και ετοιμότητα είναι ό,τι χρειάζεται για τις πρώτες φάσεις αυτού του επιπέδου, το οποίο, αν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, είναι σχετικά εύκολο και τελειώνει σε λίγο χρόνο.

Η Λάρα περνάει ανάμεσα απ' τα κιβώτια και πλησιάζει έναν διάδρομο, όπου και θα πρέπει να σκοτώσει χωρίς καθυστέρηση τον φρουρό, προτού εκείνος κλείσει με λέιζερ ένα μικρό οπλοστάσιο στον διάδρομο, κάτω αριστερά.

Αφού η Λάρα εφοδιαστεί με πυρομαχικά απ' το δωματιάκι, κάνει λίγο πίσω στον διάδρομο και πατάει το κουμπί. Η σιδεριά δίπλα ανοίγει και η Λάρα χώνεται στο μικρό πέρασμα. Βγαίνει σ' ένα άδειο δωμάτιο μ' ένα κιβώτιο πρώτων βοηθειών και ανεβαίνει στο άνοιγμα. Βγαίνει στον επόμενο διάδρομο προσέχοντας το κινούμενο λέιζερ και σκαρφαλώνει σ' ένα μικρό άνοιγμα που οδηγεί σ' έναν άλλο διάδρομο.

Εκεί, η Λάρα θα πρέπει να σκοτώσει ΑΜΕΣΩΣ τον φρουρό, προτού αυτός ενεργοποιήσει τα λέιζερ. Μετά, η Λάρα μπορεί να πατήσει τον διακόπτη πίσω αριστερά, για να ελευθερώσει έναν φυλακισμένο.

Κατεβαίνει τον διάδρομο και φτάνει σε μια μικρή ανηφόρα. Το πέρασμα είναι φραγμένο με πράσινες ακτίνες οι οποίες, έτσι και τις ακουμπήσει, ενεργοποιούν το αυτόματο όπλο στον τοίχο. Η Λάρα μπορεί να πηδήξει από πάνω τους ή να γυρίσει λίγο πίσω στον διάδρομο και να βρει ένα μικρό πέρασμα με εφόδια. Όποιο δρόμο κι αν πάρει, θα καταλήξει σ' έναν υπερυψωμένο διάδρομο όπου και πάλι θα πρέπει να προλάβει τον φρουρό ΠΡΟΤΟΥ κλειδώσει το δωματιάκι αριστερά, αν θέλει μερικά πυρομαχικά ακόμα.

Μετά πηγαίνει στο τέρμα του διαδρόμου και κατεβάζει τον διακόπτη. Θ' ανοίξει μια κρυφή καταπακτή κάτω απ' τα πόδια της και η Λάρα θα βρεθεί στους πρόποδες του λόφου που έβλεπε τόση ώρα απ' το τζάμι. Για μια ακόμη φορά θα πρέπει να σκοτώσει τον φρουρό που περιπολεί προτού αυτός προλάβει να κλειδώσει την πρώτη μυστική περιοχή του επιπέδου. Αν εμφανιστούν τα σκυλιά του, αυτό σημαίνει ότι πρόλαβε.

Αν όλα πάνε καλά, η Λάρα μπορεί να ψάξει στο άνοιγμα κάτω απ' την κολόνα για εφόδια και μετά θα πρέπει να κατεβεί στη μεγάλη καταπακτή και να κατεβάσει τον διακόπτη για να ανοίξει ένα ακόμα πέρασμα στον διάδρομο από κάτω. Κατεβαίνοντας εκεί, αν έχει σκοτώσει έγκαιρα τον φρουρό στην αυλή, και αφού καθαρίσει κι άλλον έναν εκεί τώρα, θα δει απέναντι απ' το πέρασμα που άνοιξε με τον διακόπτη, τη σιδεριά που κρύβει την μυστική κρυψώνα, ανασηκωμένη.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Στο μικρό πέρασμα, θα βρει ένα savegem.

Βγαίνει έξω και πηγαίνει στο πέρασμα απέναντι. Αφού πάρει τα πυρομαχικά εδώ κι εκεί, κάνει αριστερά στον διάδρομο. Μια καταπακτή θ' ανοίξει κάτω απ' τα πόδια της, προσγειώνοντάς την στον διάδρομο από κάτω. Εκεί είναι ένας φρουρός, επίσης πίσω αριστερά είναι ένα κελί το οποίο η Λάρα μπορεί ν' ανοίξει για να έχει τη βοήθεια του φυλακισμένου.

Προχωράει στον διάδρομο, όμως δεν στρίβει δεξιά. Εκεί υπάρχουν πράσινες ακτίνες που ενεργοποιούν τα αυτόματα όπλα, και η Λάρα δε θα προλάβει να κάνει ούτε δυο βήματα. Καλύτερα λοιπόν να γυρίσει λίγο πίσω και να εντοπίσει ένα μικρό πέρασμα στον τοίχο δεξιά (δεξιά, αν έχει την πλάτη της στο αυτόματο όπλο της γωνίας). Ακολουθώντας το, θα φτάσει σ' ένα ασφαλέστερο μέρος του διαδρόμου. Απέναντί της βλέπει έναν φρουρό, επίσης δεξιά είναι ένας χώρος με δύο κλειστές και μία ανοιχτή πόρτα. Αν κάνει να πλησιάσει την ανοιχτή πόρτα, αυτή θα κλείσει και θ' ανοίξουν οι δύο κλειστές. (Υπάρχει κι ένα κουμπί στο τέρμα του διαδρόμου, αριστερά, το οποίο κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα).

Αφού η Λάρα σκοτώσει τους φρουρούς μόνη ή με τη βοήθεια του φίλου της που, στο μεταξύ, θα έχει καταφτάσει ακούγοντας τους πυροβολισμούς, μπαίνει στο δωμάτιο αριστερά και κατεβάζει έναν διακόπτη που ανοίγει ένα πέρασμα στο δωμάτιο δεξιά. Χώνεται στο πέρασμα και το ακολουθεί. Θα φτάσει σ' έναν ανηφορικό διάδρομο ο οποίος φυλάσσεται μεν από πράσινες ακτίνες, αυτές όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι εντελώς ακίνδυνες, γιατί δεν υπάρχει εκεί κοντά κανένα αυτόματο όπλο.

Λίγο πριν ή λίγο μετά τη στροφή, η Λάρα θα συναντήσει έναν φρουρό. Μετά θα φτάσει σε μια διασταύρωση, όπου και θα πάει δεξιά.

Στο τέλος του διαδρόμου, θα φτάσει σ' ένα μπαλκόνι. Στο μπαλκόνι απέναντι, είναι ένας φρουρός. Η Λάρα τον σκοτώνει και μετά κάνει δεξιά και κατεβαίνει απ' τη σκάλα στον τοίχο. Κάνει μεταβολή και πηγαίνει διαγώνια απέναντι. Σκαρφαλώνει την άλλη σκάλα και κατεβαίνει στο πρώτο μπαλκόνι που συναντάει δεξιά. Απ' το πτώμα του φρουρού παίρνει τον ΔΙΣΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ.

Κατεβαίνει κάτω, ανεβαίνει την πρώτη σκάλα και γυρίζει στο μπαλκόνι της κι από κει πίσω στη διασταύρωση. Αυτή τη φορά πηγαίνει δεξιά και φτάνει σ' ένα μεγάλο δωμάτιο με πράσινες ακτίνες και πυραυλάκια.

Προτού κάνει ο,τιδήποτε, μπορεί ν' αναζητήσει άλλη μία μυστική περιοχή. Ανεβαίνει στο βάθρο όπου κόβει βόλτες ο γάντζος και πυροβολεί τη δεξιά γρίλια.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Μπαίνει στο μυστικό πέρασμα και το ακολουθεί. Προσοχή γιατί στο τέλος του διαδρόμου είναι μια πολύ βαθιά καταπακτή. Κάνει μεταβολή και κατεβαίνει απ' τη σκάλα για να βρει ένα savegem.

Ξαναγυρίζει στο δωμάτιο και πηγαίνει ακριβώς απέναντι απ' το βάθρο, όπου είναι κάτι μηχανήματα στον τοίχο. Βάζει στην υποδοχή τον ΔΙΣΚΟ και τότε ο γάντζος παίρνει το πυραυλάκι και το μεταφέρει σε άλλη θέση, ελευθερώνοντας τον διάδρομο.

Η Λάρα ανεβαίνει στον διάδρομο, παίρνει φόρα πηδάει και πιάνεται απ' τη σκάλα απέναντι. Σκαρφαλώνει ως επάνω και φτάνει σ' ένα παταράκι. Εκεί, καραδοκεί ένας φρουρός. Αφού τον σκοτώσει, η Λάρα θα μπορέσει να του πάρει το ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ. Κατεβαίνει και πάλι στο δωμάτιο με τους πυραύλους και φεύγει σκαρφαλώνοντας την πρώτη σκάλα. Βγαίνει αριστερά στον διάδρομο κι όταν φτάσει στο μπαλκόνι, κατεβαίνει απ' τη σκάλα δεξιά.

Βγαίνει απ' την πόρτα στον διάδρομο, προσπερνάει την καταπακτή και βάζει το κλειδί στην υποδοχή, στο τέρμα του διαδρόμου. Η πόρτα δίπλα της ανοίγει.

Βγαίνει έξω σε μια μικρή σκοτεινή πλατφόρμα. Σκοτώνει τον φρουρό και κατεβαίνει απ' την πλατφόρμα στο μικρό κενό ανάμεσα σ' αυτήν και στις γραμμές (δεν πρέπει να πατήσει στις γραμμές, γιατί είναι ηλεκτρισμένες και θα πεθάνει). Πηγαίνει αριστερά και στο τέρμα θα βρει μια κάθετη σκάλα στον τοίχο αριστερά. Ανεβαίνει στο παταράκι και πατάει το κουμπί. Αμέσως το τρενάκι που είναι πάνω στις γραμμές μετακινείται λίγο.

Η Λάρα κατεβαίνει και πάλι δίπλα στις γραμμές. Αυτή τη φορά πέφτει στα τέσσερα και περνάει από κάτω τους. Προχωράει ως την απέναντι πλευρά, όπου και θα μπορέσει να σηκωθεί. Περπατάει προς το τρενάκι και βλέπει αριστερά μια καθετη σκάλα. Σκαρφαλώνει στην κρύπτη, παίρνει τα πυρομαχικά και απ' την άκρη της κρύπτης πηδάει πάνω στο τρενάκι. Από κει, σκαρφαλώνει στην καταπακτή από πάνω.

Ο διάδρομος έχει διπλή παγίδα, αφού εκτός απ' το προφανές (το κινούμενο λέιζερ), κάποια απ' τις σιδεριές στο πάτωμα ανοίγει, κι αν η Λάρα έχει την ατυχία να πατήσει εκεί, θα γίνει σουβλάκι στις γραμμές του τρένου. Γι' αυτό και θα πρέπει να πιαστεί απ' τις λαβές στο ταβάνι και να προχωρήσει όσο πιο μπροστά γίνεται, αποφεύγοντας το λέιζερ. Όταν είναι σίγουρη ότι έχει στέρεο έδαφος κάτω απ' τα πόδια της, μπορεί να κατέβει.

Συνεχίζει στον διάδρομο και στο τέρμα κατεβαίνει την κάθετη σκάλα στον τοίχο αριστερά. Κατεβαίνει, κάνει μεταβολή, παίρνει φόρα και πηδάει στην απέναντι πλατφόρμα. Ανεβαίνει στον διάδρομο αριστερά και ακολουθεί τις στροφές του κανονικά. Σκοτώνει δύο φρουρούς και φτάνει σ' έναν άλλο διάδρομο, έξω από ένα μεγάλο δωμάτιο μέσα στο οποίο είναι ένας ιπτάμενος δίσκος. Περνάει προσεκτικά τις τρεις πράσινες ακτίνες (πηδάει πάνω απ' τις δύο πρώτες και περνάει στα τέσσερα κάτω απ' την τρίτη), για να μην αρχίσει το αυτόματο όπλο να την πυροβολεί και στρίβει αριστερά. Περνάει έξω απ' τις κλειστές πόρτες της αίθουσας και στο τέρμα του διαδρόμου κάνει αριστερά. Σκαρφαλώνει πίσω απ' τα κιβώτια και φτάνει σε μια άλλη μεγάλη αίθουσα με κάτι κλειστές πόρτες στο βάθος. Σκοτώνει έναν ή δύο φρουρούς προτού προλάβουν να ενεργοποιήσουν τις πράσινες ακτίνες και στη συνέχεια σκαρφαλώνει στην κεντρική 'έξέδρα' με ρα φωτεινά κουμπιά.

Θα πρέπει να πάει και στη δεξιά και στην αριστερή υπερυψωμένη εξέδρα, όπου και θα πατήσει από ένα κουμπί για ν' ανοίξουν οι πρώτες και οι δεύτερες κλειστές πόρτες, οι οποίες έχουν χρονοδιακόπτη, γι' αυτό και η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει ΠΟΛΥ γρήγορα.

Απ' την κεντρική εξέδρα, κάνει πρώτα αριστερά, τρέχει, πηδάει και πιάνεται απ' την άκρη της αριστερής υπερυψωμένης εξέδρας. Τρέχει, πατάει το κουμπί, κάνει μεταβολή, ξαναπηδάει στην κεντρική εξέδρα και κάνει ακριβώς το ίδιο με τη δεξιά υπερυψωμένη εξέδρα. Αφού ανοίξουν και οι δύο πόρτες, τρέχει κάτω όσο πιο γρήγορα μπορεί και μπαίνει στην αίθουσα αγνοώντας τους φρουρούς προς το παρόν.

Μόλις οι πόρτες κλείσουν πίσω της, θα δει αριστερά της πέντε διακόπτες. Θα πρέπει να κατεβάσει τρεις απ' αυτούς για ν' ανοίξει την πόρτα στην αίθουσα με τον ιπτάμενο δίσκο: τον δεύτερο, τέταρτο και πέμπτο από αριστερά. Μετά πηγαίνει στον στενό διάδρομο στη δεξιά πλευρά του δωματίου (πίσω απ' το 'κουτί' με τους διακόπτες) όπου κι έχει ανοίξει ένα πορτάκι το οποίο και της επιτρέπει να κατεβεί πίσω στην αίθουσα με τις εξέδρες - μια και οι κλειστές πόρτες δεν ξανανοίγουν.

Αν δεν σκότωσε πριν τους φρουρούς, το κάνει τώρα. Μετά βγαίνει έξω και μπαίνει στην αίθουσα με τον ιπτάμενο δίσκο. Στον τοίχο δεξιά είναι ένα κουμπάκι και μια σκάλα. Πατάει το κουμπί για ν' ανοίξει μια καταπακτή στη σκάλα και αμέσως αρχίζει να σκαρφαλώνει στη σκάλα. λίγο πριν το ταβάνι πηδάει προς τα πίσω και προσγειώνεται σ' ένα μεταλλικό δοκάρι της οροφής. Κάνει μεταβολή, προχωράει προς τα δεξιά και μετά πηδάει για να προσγειωθεί σε μια μεταλλική πλατφόρμα κάτω, πάνω απ' τον ιπτάμενο δίσκο. Από την πλατφόρμα, πηδάει πάνω στον ιπτάμενο δίσκο και παίρνει την ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ.

Κατεβαίνει απ' τον ιπτάμενο δίσκο, βγαίνει στον διάδρομο και κάνει δεξιά. Ξαναγυρίζει απ' τον ίδιο βαρετό δρόμο απ' τον οποίο ήρθε (δεν ξεχνάει να περάσει ΚΑΤΩ απ' τις ηλεκτρισμένες γραμμές του τρένου) ώσπου φτάνει πάνω απ' την καταπακτή που προσπέρασε προηγουμένως. Αυτή τη φορά, κατεβαίνει κάτω.

Ακολουθεί τον διάδρομο και κατεβάζει τον διακόπτη για ν' ανοίξει την πόρτα. Μπαίνει μέσα και βάζει την άδεια απογείωσης στην υποδοχή δεξιά. Αμέσως ελευθερώνεται ένα κουμπί στον τοίχο πίσω απ' την υποδοχή. Η Λάρα πατάει το κουμπί και... κάνει μεταβολή και τρέχει σα σίφουνας στην άλλη άκρη του δωματίου πίσω της, για να μην ψηθεί απ' τις φλόγες του πυραύλου που θ' απογειωθεί!!!

Τώρα η Λάρα γυρίζει πίσω στο δωμάτιο με τις σκάλες και τις σκαλωσιές, απ' όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος. Σκαρφαλώνει τις σκαλωσιές ώσπου φτάνει στην ταράτσα, όπου και θ' αναγκαστεί να σκοτώσει έναν φρουρό. Κατεβάζει τον διακόπτη δεξιά και η πόρτα δίπλα ανοίγει. Βγαίνει στον διάδρομο και περνάει προσεκτικά απ' την παγίδα με το κινούμενο λέιζερ. Συνεχίζει ώσπου φτάνει σε αδιέξοδο. Γυρίζει αριστερά και σκαρφαλώνει ένα ψηλό σκαλοπάτι που οδηγεί σε μια αυλή.

Ένας φρουρός την πυροβολεί από μια μεταλλική κολόνα κι ένας άλλος της επιτίθεται μ' ένα ρόπαλο. Αφού τους κανονίσει, μπορεί αν θέλει να σκαρφαλώσει στην κολόνα του πρώτου για να βρει πυρομαχικά.

Κάτω στην αυλή τώρα, πηγαίνει στο μικρό δωμάτιο ελέγχου. Σκοτώνει τον φρουρό και παίρνει απ' το πτώμα τον ΔΙΣΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ. Κατεβάζει τον διακόπτη για ν' ανοίξει μια καταπακτή έξω στην αυλή.

Κατεβαίνει απ' την καταπακτή, περνάει άλλη μία παγίδα με λέιζερ, κατεβαίνει τη μεταλλική σιδεριά και από την πόρτα βγαίνει στον διάδρομο, κοντά στο δωμάτιο με τον ιπτάμενο δίσκο (έκοψε σημαντικά δρόμο). Στρίβει αριστερά, και ακολουθεί τον διάδρομο για να ξαναπάει στην αίθουσα με τον ιπτάμενο δίσκο.

Απέναντι ακριβώς απ' την είσοδο, είναι ένα δωμάτιο ελέγχου. Εκεί η Λάρα θα βάλει τον δίσκο με τον κωδικό για ν' ανοίξει μερικές πόρτες (και μια μυστική περιοχή).

Κατ' αρχάς πηγαίνει στο δωμάτιο με τους εξωγήινους που άνοιξε πίσω της για να πάρει τα εφόδια. Μετά πηγαίνει στο δωμάτιο με το ενυδρείο απέναντι απ' το δωμάτιο ελέγχου για να πάρει κι από κει κάποια πράγματα - μέσα στο ενυδρείο θα μπει σε λίγο.

Βγαίνει και πάλι στο δωμάτιο με τον ιπτάμενο δίσκο, σκαρφαλώνει τη μεγάλη σκάλα και πηδάει προς τα πίσω στο δοκάρι. Κάνει μεταβολή, πηγαίνει ως την άκρη του και γυρίζει αριστερά, έτσι ώστε να βλέπει απέναντί της ένα σχετικά επίπεδο δοκάρι (είναι λίγο πιο αριστερά και, φυσικά, πιο ψηλά, σε σχέση με τη σκαλωσιά στην οποία πήδηξε νωρίτερα για να κατεβεί στην οροφή του ιπτάμενου δίσκου). Παίρνει φόρα και πηδάει εκεί.

Γυρίζει αριστερά και βλέπει λίγο χαμηλότερα στον τοίχο μια ανοιχτή πόρτα. Παίρνει φόρα και πηδάε προσεκτικά στην είσοδο (με τη βοήθεια του CTRL, για να μην τρακάρει στον τοίχο και σκάσει κάτω).

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 3: Αφού μπει απ' την πορτούλα θα πρέπει να προσέξει άλλη μια παγίδα με λέιζερ (η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι αν έχεις παίξει το Red Alert! από το Chronicles, αυτές οι παγίδες σου φαίνονται μάλλον αφελείς). Κατεβαίνει ώσπου να φτάσει σ' ένα άνοιγμα. Από κει, βουτάει μέσα στο ενυδρείο με τις φάλαινες που είδε νωρίτερα και παίρνει το savegem. (Οι φάλαινες είναι εντελώς ακίνδυνες).

Ξαναγυρίζει στην πορτούλα και πηδάει κάτω, χάνοντας λίγη ζωή. Στη συνέχεια, πηγαίνει κάτω απ' το διαστημόπλοιο, του η οποίου η είσοδος είναι τώρα ανοιχτή. Σκαρφαλώνει επάνω και μπαίνει μέσα. Βρίσκει μια δεύτερη καταπακτή και ανεβαίνει στο επάνω επίπεδο. Σκοτώνει έναν φρουρό και ανεβαίνει από μια φωτεινή καταπακτή στο ψηλότερο επίπεδο. Εκεί, αφού σκοτώσει άλλους δύο φρουρούς, παίρνει το Ora Dagger απ' το πρωτότυπο βάθρο του και φεύγει.

Μέρος Τρίτο: Νησιά Νοτίου Ειρηνικού

Level 1: Coastal Village

Εδώ η Λάρα ξεκινάει κολυμπώντας σε μια πανέμορφη θάλασσα κι όταν βγαίνει στην επιφάνεια, διαπιστώνει ότι βρίσκεται κοντά σε μια εξωτική αμμουδιά.

Τώρα μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο πιθανές διαδρομές. Για τη μία, θα πρέπει να η Λάρα να κολυμπήσει δεξιά ώσπου να βρει μια μικρή λιμνοθάλασσα (κοντά στο σημείο εκκίνησης). Στον βυθό, θα εντοπίσει ένα κλειδί στολισμένο περίτεχνα με μια νεκροκεφαλή. Αυτό είναι το ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥ (προφανώς κάποιου λαθρέμπορου που τον φάγανε οι καρχαρίες κι έμεινε το κλειδί του να σαρκάζει στο βυθό!)

Κολυμπάει προς την αμμουδιά, αλλά προτού βγει έξω, κάνει λίγο αριστερά. Εκεί, είναι ένα βραχάκι που μοιάζει κατηφορικό, όμως η Λάρα θα μπορέσει να σκαρφαλώσει και να σταθεί πάνω του. Κοιτάζοντας τα βράχια, όχι την ακτή, παίρνει φόρα και πηδάει απέναντι, για να πιαστεί από μια ανεπαίσθητη σχισμή στο βράχο. Προχωράει δεξιά και ανεβαίνει στο επίπεδο γείσο από πάνω.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Από κει, γυρίζει λίγο δεξιά και παίρνει φόρα για να πηδήξει στο επόμενο βραχάκι. Άλλος ένας πήδος στο μοναχικό γείσο ανάμεσα στα βράχια θα την οδηγήσει σε πυρομαχικά.

Ξαναβουτάει στο νερό και αυτή τη φορά κατευθύνεται προς την παραλία.

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αν δεν έχει το ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥ ή απλώς βαριέται, θα πρέπει ν' αναζητήσει μια κατηφόρα από άμμο, καλά κρυμμένη πίσω απ' τα βράχια. Θα προσγειωθεί σε μια ρηχή λιμνούλα κι από κει ένα άνοιγμα στο βράχο θα την οδηγήσει σε μια κοιλάδα όπου την περιμένει ένας κανίβαλος. Στο τέλος της κοιλάδας, έχει μια μικρή λίμνη με κινούμενη άμμο, γι' αυτό και η Λάρα θα πρέπει να πηδήξει από βράχο σε βράχο για να την αποφύγει.

Στην άλλη μεριά, περιμένει άλλος ένας κανίβαλος.

(TBC)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αν η Λάρα έχει στην κατοχή της το ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥ, τότε μπορεί να μπει στην καλύβα. Εκεί καίει μια φωτιά (η Λάρα δεν πρέπει να την πλησιάσει πολύ γιατί θα γίνει κοκορέτσι), και υπάρχει μια κλειδαριά στον τοίχο απέναντι απ' την είσοδο. Αν η Λάρα βάλει εκεί το κλειδί που βρήκε στη λιμνοθάλασσα, θ' ανοίξει πίσω της μια καταπακτή.

Στο πέρασμα από κάτω, υπάρχει μια ύπουλη παγίδα με καρφιά που πετάγονται απ' την δεξιά πλευρά του τοίχου, γι' αυτό καλό είναι η Λάρα να μην τρέχει και πολύ. Στο τέλος του περάσματος, θα βρεθεί σε μια σπηλιά με μια πρασινωπή, ορθογώνια λιμνούλα με κροκόδειλους. Αν δεν έχει ακόμα στην κατοχή της το ψαροτούφεκο, θα το βρει στο βυθό της λίμνης, κάτω ακριβώς απ' την είσοδο της σπηλιάς, καθώς και βέλη για το συγκεκριμένο όπλο.

Προορισμός της είναι η γέφυρα πάνω, ψηλά, απ' όπου ένας κανίβαλος της εκσφενδονίζει δηλητηριώδη βέλη. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας συμβατικός τρόπος για ν' ανεβεί η Λάρα εκεί πάνω. Θα πρέπει να κάνει το γύρο της σπηλιάς χρησιμοποιώντας τα γείσα και τις κληματαριές...

(TBC)

Level 2: Crash Site

Η Λάρα ξεκινάει από την καλύβα στο δέντρο, πάνω από τον βάλτο του προηγούμενου επιπέδου. Παρεμπιπτόντως, αν δοκιμάσει να γυρίσει πίσω για να ξαναδεί τις καλύβες του χωριού, θα διαπιστώσει ότι ο δρόμος είναι πλέον φραγμένος κι ότι ένας σεισμός προκαλεί επικίνδυνες κατολισθήσεις στο μονοπάτι.

Με οδηγό τον χάρτη που της έδωσε ο ετοιμοθάνατος στρατιώτης, διασχίζει τον βάλτο. Τα κόκκινα Χ είναι τα ασφαλή φύλλα στα οποία μπορεί να πατήσει χωρίς κίνδυνο. Απ' το τελευταίο φύλλο (αυτό πάνω αριστερά), προτού πηδήξει στην απέναντι όχθη, κάνει μια μικρή παράκαμψη για να βρει μια μυστική κρυψώνα.

Αντί να πηδήξει δεξιά στη στεριά, πηδάει αριστερά στο φύλλο της γωνίας, κάτω απ' το άνοιγμα στον βράχο.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Ακολουθεί το μονοπάτι και βρίσκει πυρομαχικά.

Ξαναγυρίζει στο τελευταίο ασφαλές φύλλο και πηδάει στη στεριά. Μόλις περάσει το δέντρο, κάνει αριστερά. Προτού γλιστρήσει στην πλαγιά, πηδάει στην κολόνα για να πάρει τις χειροβομβίδες. Μετά κατεβαίνει στην πεδιάδα με την ομίχλη, όπου ένα μικρό - αλλά ενοχλητικό - δεινοσαυράκι της επιτίθεται.

Αφού το καθαρίσει, συνεχίζει ευθεία, ως το τέρμα. Εκεί ανεβαίνει στο γείσο δεξιά απ' όπου πηδάει στο άνοιγμα απέναντι. Ακολουθεί το μονοπάτι και φτάνει στην πεδιάδα όπου είναι το πεσμένο αεροπλάνο για το οποίο της μίλησε ο ετοιμοθάνατος στρατιώτης. Την υποδέχεται ένας μικρός δεινόσαυρος.

Υπάρχουν τώρα μερικές περιοχές στις οποίες θα πάει αναγκαστικά η Λάρα, αλλά δεν έχει σημασία με ποια σειρά. Ας πούμε ότι ξεκινάει με την πιο κοντινή στο σημείο που βρίσκεται. Πάνω απ' το άνοιγμα απ' το οποίο βγήκε στην πεδιάδα με το αεροπλάνο, είναι ένα γείσο. Για να το φτάσει, θα πρέπει να πάει στα πράσινα βράχια απέναντι απ' αυτό και να πιαστεί απ' την άκρη τους. Είναι γλιστερά, και δε θα μπορέσει να σταθεί επάνω, αλλά αν προχωρήσει προς τα δεξιά, πιασμένη απ' την άκρη, θα μπορέσει, λίγο πριν το τέλος της γραμμής, να ανασηκωθεί για να πηδήξει αμέσως προς τα πίσω και να προσγειωθεί στο γείσο.

Μπαίνει στο πέρασμα και φτάνει σε μια σπηλιά με λαβές στο ταβάνι. Πιάνεται απ' αυτές και κατεβαίνει στο άνοιγμα που βγάζει σε μια άλλη, μεγαλύτερη σπηλιά. Μπροστά της είναι μια κολόνα μ' ένα savegem κι ένας διακόπτης στον τοίχο απέναντι, αλλά δε μπορεί να πάει ακόμα εκεί. Πρώτα θα πρέπει να κατεβεί στο γείσο ακριβώς από κάτω απ' το άνοιγμα και να πάει δεξιά. Εκεί θα βρει έναν διακόπτη. Μόλις τον κατεβάσει, θα γίνει μια αλλαγή στις 'γέφυρες' στο ταβάνι, επιτρέποντάς της να φτάσει τον πρώτο διακόπτη.

Γυρίζει στο ψηλότερο γείσο και πιάνεται απ' τις λαβές. Διασχίζει μ' αυτό τον τρόπο το μήκος της σπηλιάς και φτάνει στον απέναντι τοίχο. Όταν δε μπορεί να προχωρήσει άλλο, αφήνει τα χέρια της και ΑΜΕΣΩΣ πιάνεται απ' την φυσική σκάλα στον τοίχο. Κατεβαίνει αρκετά, μετά πηγαίνει αριστερά, ανεβαίνει λίγο και μπαίνει στην κρύπτη με τον διακόπτη!

Κατεβάζει τον διακόπτη και γίνεται μια άλλη αλλαγή στις γέφυρες. Κάνει μεταβολή, πηδάει στην κολόνα με το savegem, κι από κει γυρίζει πίσω στο ψηλό γείσο. Κάνει μεταβολή και πιάνεται απ' τις λαβές - γέφυρες. Αυτή τη φορά, ακολουθεί τις στροφές τους και θα φτάσει σ' ένα σημείο πίσω απ' την κολόνα με τον πρώτο διακόπτη. Εκεί, θα κάνει αριστερά ώστε να έρθει παράλληλα με τον τοίχο με τη φυσική σκάλα απ' την οποία και θα πιαστεί. Κατεβαίνει ως το τέρμα, φροντίζοντας όμως τα πόδια της να μην κρέμονται, και πηδάει προς τα πίσω. Θα προσγειωθεί σε μια μικρή κρύπτη μ' έναν τρίτο διακόπτη. Τον κατεβάζει και κάνει μεταβολή. Πηδάει στον τοίχο απέναντι, και κατευθύνεται προς τα δεξιά, έτσι ώστε να μπορέσει να σκαρφαλώσει σε μια άλλη κρύπτη, που άνοιξε κι αυτή με το κατέβασμα του διακόπτη. Κάνει μεταβολή και γυρίζει λίγο δεξιά ώστε να βλέπει ένα μεγάλο γλιστερό γείσο δεξιά και απέναντι. Παίρνει φόρα και πηδάει εκεί. Θα γλιστρήσει προς τα πίσω για να πιαστεί απ' την άκρη του. Προχωράει λίγο δεξιά, κι όταν έχει πίσω της μια επίπεδη κολόνα, ανασηκώνεται και πηδάει προς τα πίσω για να προσγειωθεί εκεί. Κάνει μεταβολή και γυρίζει πίσω στο πρώτο ψηλό γείσο.

Κάνει μεταβολή, πιάνεται απ' τις λαβές και ακολουθεί και πάλι τις στροφές τους. Όταν φτάσει στο σημείο όπου πριν από λίγο έκανε δεξιά για να πιαστεί απ' τον τοίχο, τώρα θα κάνει αριστερά γιατί η γέφυρα που έχει ανασηκωθεί της επιτρέπει να συνεχίσει την πορεία της και να μπει σε μια κρύπτη στο βράχο, όπου και θα κατεβεί.

Μπαίνει στη μικρή σπηλιά, και αφού πάρει τα πυρομαχικά, σκαρφαλώνει στο άνοιγμα και βγαίνει έξω, γυρίζοντας πίσω στην πεδιάδα.

Συνεχίζει προς τα δεξιά και φτάνει σ' ένα σημείο όπου είναι μπροστά της μια ανηφορική πλαγιά. Λίγο πριν την πλαγιά, δεξιά στο βράχο, είναι ένα άνοιγμα. Εκεί θα πρέπει να μπει τώρα η Λάρα. Ακολουθεί το πέρασμα και σκαρφαλώνει σ' ένα γείσο πάνω από μια μυστική πεδιάδα, όπου είναι ένας στρατιώτης. Καλύτερα να μην τον πυροβολήσει, αφού θα της φανεί χρήσιμος: σε λίγο θα κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστοί δεινόσαυροι και ο φίλος μας θ' αναλάβει να τους βγάλει απ' τη μέση - ίσως μάλιστα χρειαστεί και τη βοήθεια της Λάρα.

Απ' το γείσο όπου βρίσκεται, η Λάρα πηγαίνει δεξιά και φτάνει σ' ένα σημείο όπου βλέπει μπροστά της ένα κλαδί μ' ένα μεγάλο κιβώτιο πρώτων βοηθειών. Πηδάει και πιάνεται απ' το κλαδί και ανεβαίνει. Παίρνει το κιβώτιο και γυρίζει δεξιά. Περπατάει προσεκτικά ως την άκρη του κλαδιού και βλέπει απέναντί της ένα άλλο κλαδί με πυροτεχνήματα. Γυρίζει λίγο αριστερά και κάνει έναν απλό πήδο προς το κλαδί.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Αν όλα πάνε καλά, θα προσγειωθεί πάνω στο κλαδί και θα πάρει τα πολυπόθητα πυροτεχνήματα.

Κατεβαίνει στην πεδιάδα και πηγαίνει ως την άλλη άκρη της. Κατεβαίνει την πλαγιά και θα φτάσει σε μια πολύ μεγάλη σπηλιά με μια λιμνούλα. Κάτι μικροσκοπικά δεινοσαυράκια θα της σπάσουν τα νεύρα, αλλά δε θα δυσκολευτεί καθόλου να τα σκοτώσει.

Πηγαίνει δεξιά και προχωράει αρκετά. Στο τέλος θα δει κάτι σαν κρατήρα. Εκεί μέσα, θ' ανακαλύψει το πτώμα του διοικητή Μπίσοπ, απ' το οποίο θα πάρει ένα κλειδί. Είναι το ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΜΠΙΣΟΠ, που της χρειάζεται για το αεροπλάνο.

Μόλις πάρει το κλειδί και βγει απ' τον κρατήρα, η γη θ' αρχίσει να τρέμει. Όχι, δεν είναι σεισμός. Είναι ένας τεράστιος Τυραννόσαυρος Ρεξ ο οποίος ένας θεός ξέρει πού κρυβόταν μέχρι τώρα. Σα να μην έφτανε αυτό, η Λάρα θα πρέπει να τρέξει κοντά στην πλαγιά απ' όπου γλίστρησε στη σπηλιά όπου μια κλειστή πόρτα έχει πλέον ανοίξει. Εκεί, θα πρέπει να κατεβάσει έναν διακόπτη - και συνιστώ ανεπιφύλακτα να κανονίσει τον Τ-Ρεξ από την ασφάλεια αυτής της κρυψώνας, γιατί διαφορετικά θα το μετανιώσει πικρά.

Αφού καθαρίσει το προϊστορικό θηρίο, μπορεί να βγει και πάλι έξω και να πάει κοντά στη λιμνούλα, αριστερά για την ακρίβεια, όπου είναι η πόρτα που άνοιξε με τον διακόπτη. Εκεί θα κατεβάσει άλλον έναν διακόπτη και θα πρέπει να ξαναγυρίσει στην πρώτη πόρτα. Το πέρασμα εκεί έχει ανοίξει τώρα, και η Λάρα θ' ανεβεί τα σκαλάκια για να βγει στο γείσο πάνω απ' την κοιλάδα. Από κει, θα μπορέσει να φύγει απ' το άνοιγμα απ' το οποίο πρωτομπήκε εκεί.

Πίσω στην πεδιάδα με το αεροπλάνο, πηγαίνει τώρα προς τη μύτη του. Πριν πηδήξει πάνω απ' την πλαγιά, θα δει δεξιά, είναι ένα άνοιγμα στο έδαφος το οποίο μπορεί να αγνοήσει εντελώς. Αν θέλει βέβαια μπορεί να κατεβεί, αλλά δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον (εκτός βέβαια κι αν δεν έχει ακόμα στην κατοχή της το Μ16, το οποίο και θα βρει εκεί μέσα). Αν επιμένεις να δεις τι ακριβώς είναι, μπορείς να το κάνεις, μόνο που θα πρέπει ν' ανεχτείς τα εκνευριστικά δεινοσαυράκια και να κατεβάσεις μια σειρά από διακόπτες για ν' ανοίξεις την έξοδο. Αυτά.

Για να ξαναγυρίσουμε τώρα στη σοβαρή περιπέτεια. Αφού περάσει στην άλλη πλευρά της πλαγιάς, λίγο πιο κάτω θα βρει ένα πέρασμα δεξιά στο βράχο. Ακολουθώντας το, η Λάρα θα φτάσει στις όχθες ενός ποταμού (όπου δεν πρέπει να βουτήξει ακόμα). Εκεί είναι στρατιώτες που πυροβολούν δεινόσαυρους. Η Λάρα σκαρφαλώνει στα βράχια δεξιά απ' την είσοδο και μετά πιάνεται απ' τα κλήματα στον τοίχο και ανεβαίνει. Λίγο πριν το τέρμα, κάνει έναν πήδο προς τα πίσω. Θα γλιστρήσει σ' ένα κατηφορικό κλαδί κι ΑΜΕΣΩΣ πρέπει να πηδήξει για να προσγειωθεί σ' ένα άλλο, επίπεδο. Πυροβολεί χωρίς καθυστέρηση τον δεινόσαυρο που κόβει βόλτες στα κλαδιά και μετά κάνει μεταβολή και πηδάει σ' ένα γαλαζωπό γείσο στα βράχια απέναντι, διαγώνια προς τα δεξιά. Από κει, στο επόμενο γείσο απ' το οποίο θα πηδήξει για να πιαστεί από ένα άλλο κλαδί του δέντρου. Πηδάει στο βραχάκι για να πάρει το savegem και ξαναγυρίζει στο δέντρο. Πυροβολεί άλλον έναν δεινόσαυρο και κάνει μεταβολή. Πηδάει και πιάνεται απ' την άκρη του κλαδιού που προεξέχει προς το μέρος της.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 3: Πάνω στο κλαδί, θα βρει πυρομαχικά για το Μ16 της.

Κατεβαίνει στο κλαδί και πηγαίνει στην κάτω αριστερή άκρη του. Παίρνει φόρα και πηδάει στο χορταριασμένο γείσο. Πυροβολεί το πτώμα του δεινόσαυρου για να κοπεί το σκοινί και να πέσει στο ποτάμι ώστε να κρατήσει απασχολημένα τα πεινασμένα πιράνχας.

Τώρα η Λάρα μπορεί άνετα να βουτήξει στο ποτάμι, να κατεβάσει τον μοχλό κάτω απ' τη γέφυρα και να σκαρφαλώσει στην απέναντι όχθη του ποταμού, όπου άνοιξε η πόρτα ενός κρυφού δωματίου.

Μπαίνοντας μέσα, θα πρέπει να σκοτώσει έναν ή δύο δεινόσαυρους. Εκεί έχει τρεις διακόπτες τους οποίους θα πρέπει να κατεβάσει - με κάθε διακόπτη, πετάγεται κι ένας δεινόσαυρος - για να ανοίξει μια μεγάλη καταπακτή στο ταβάνι, πάνω απ' τη μικρή πλατφόρμα, κοντά στην είσοδο. Όταν η Λάρα ανεβεί επάνω, θα βρει το πτώμα του λοχία Τάκερμαν, απ' το οποίο θα πάρει άλλο ένα κλειδί. Αυτό είναι το ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ ΤΑΚΕΡΜΑΝ, που επίσης της χρειάζεται για το αεροπλάνο.

Σκοτώνει ή αγνοεί τον δεινόσαυρο και κατεβαίνει κάτω. Βουτάει στο ποτάμι και κολυμπάει δεξιά για να βγει στην απέναντι όχθη και γυρίζει πίσω στην προηγούμενη πεδιάδα. Πηγαίνει αριστερά και σκαρφαλώνει στην πλαγιά. Προχωράει κατά μήκος του αεροπλάνου και βρίσκει ένα μικρό τριγωνικό σημείο όπου το χώμα είναι σχετικά ίσιο. Πηδάει εκεί και πιάνεται απ' την άκρη του αεροπλάνου. Ανεβαίνει πάνω στο αεροσκάφος και κατευθύνεται προς τη μύτη του. Στα μισά περίπου, θα βρει μια καταπακτή που θα την οδηγήσει στην καμπίνα των πιλότων. Σκοτώνει άλλον έναν δεινόσαυρο και μετά βάζει τα κλειδιά στις θέσεις τους, πίσω απ' τις δύο καρέκλες των πιλότων.

Κατεβαίνει άλλη μία καταπακτή όπου και κατεβάζει έναν μικρό διακόπτη. Τι έγινε τώρα;

Το αεροπλάνο άνοιξε, και η Λάρα έχει τώρα στη διάθεσή της ένα μεγάλο, φονικό όπλο! Στέκεται πίσω του και το πιάνει απ' τις λαβές. Σε λίγο, θ' αρχίσουν να εμφανίζονται δεινόσαυροι (καμιά τριανταριά). Αν βαριέσαι όλη αυτή τη φάση, μπορείς απλώς να σημαδέψεις στην απέναντι όχθη τα δύο κομμάτια του τοίχου που φαίνονται φθαρμένα, κάτι που θα πρέπει να κάνεις έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν αποφασίσεις να μείνεις εκεί και να καθαρίσεις όλους τους δεινόσαυρους. Παρεμπιπτόντως, οι στρατιώτες δε θα μπορέσουν να κάνουν και πολλά για να σε βοηθήσουν.

Όπως και νά' χει πάντως, η Λάρα θα πρέπει κάποια στιγμή ν' αφήσει το όπλο και να τρέξει πάνω στο φτερό του αεροπλάνου για να πηδήξει στην απέναντι πλευρά του ποταμού. Δεξιά της, είναι μια μικρή αυλή με εφόδια. Αριστερά, είναι κάτι σκαλοπάτια που οδηγούν στο τέλος του επιπέδου. (Top)

Level 3: Madubu Gorge

Αν ρωτούσαμε τη Λάρα, σίγουρα θα μας έλεγε να μην περάσουμε απ' το Φαράγγι Μαντούμπου αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Γενικά είναι ένα επίπεδο το οποίο προσφέρει στη Λάρα πολλούς και διάφορους τρόπους για να πεθάνει - με ιδιαίτερη προτίμηση στον πνιγμό. Σε αντίθεση με άλλα νερά, αυτό το ποτάμι δεν κάνει για κολύμπι. Η Λάρα, βέβαια, μπορεί να βουτήξει μέσα σε ορισμένες μεριές - εκεί όπου το νερό δεν είναι άσπρο, αλλά μπλε - μπορεί ακόμα και να κολυμπήσει κάτω απ' το νερό για αρκετά μέτρα, αλλά θα έχει πάντα την ίδια μοιραία κατάληξη.

Αν βουτήξει σε άσπρο νερό, δε θα προλάβει ούτε το όνομά της να πει.

Ξεκινάει απ' το σημείο περίπου όπου σταμάτησε το προηγούμενο επίπεδο. Αφού θαυμάσει για λίγο το μαγευτικό εξωτικό τοπίο, πηγαίνει αριστερά, όπου και πρέπει να σκοτώσει δυο σαύρες με δηλητηριώδη αναπνοή (αυτά τα πλάσματα έχουν ένα ανατριχιαστικό γρύλισμα). Στη συνέχεια, κατεβαίνει στο βραχάκι απ' όπου ανέβηκε η μία σαύρα, κι από κει πηδάει στο μοναχικό βραχάκι στη μέση του νερού.

Έχει τώρα δύο επιλογές. Να ακολουθήσει την μεγάλη διαδρομή ή τη μικρή διαδρομή. Η μικρή διαδρομή είναι πιο εύκολη, αλλά θα της στερήσει δύο μυστικές περιοχές, κάτι που δε σε συμφέρει αν θέλεις διακαώς να παίξεις το bonus level μετά το τέλος του παιχνιδιού.

ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Για τη μικρή διαδρομή, η Λάρα πρέπει απλώς να πάρει φόρα απ' το βραχάκι και να πηδήξει για να πιαστεί απ' τα βράχια απέναντι. Προχωράει έτσι κρεμασμένη προς τα δεξιά, ώσπου να βρει επίπεδο μέρος από πάνω για να σταθεί. Από κει, ακολουθεί προσκεκτικά το μονοπάτι, περπατώντας κατά προτίμηση, και πηδώντας όπου χρειάζεται, για να φτάσει σ' ένα γείσο μ' ένα κουμπί στον τοίχο αριστερά. Πατάει το κουμπί και ανοίγει μια καταπακτή στην αρχή του επιπέδου.

Ακολουθεί και πάλι το ίδιο μονοπάτι κι όταν φτάσει στο σημείο όπου τα βράχια είναι γλιστερά, πηδάει και πιάνεται απ' την άκρη τους. Προχωράει λίγο προς τα αριστερά και μετά ανασηκώνεται και πηδάει προς τα πίσω. Αν όλα πάνε καλά, θα προσγειωθεί στο μοναχικό βραχάκι. Κάνει μεταβολή και πηδάει στα βράχια κάτω απ' το σημείο εκκίνησης. Σκαρφαλώνει επάνω και βρίσκει την καταπακτή που άνοιξε (είναι στο ταβάνι, ανάμεσα στις κολόνες). Σκαρφαλώνει εκεί, παίρνει τα πυρομαχικά και πηδάει κάτω. Θα βρεθεί σε μια λιμνούλα μ' ένα καγιάκ στο οποίο και θα πρέπει αναγκαστικά ν' ανεβεί, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κατεβεί το ποτάμι.

ΤΟ ΚΑΓΙΑΚ: Το καγιάκ είναι ένα ακόμα μελανό σημείο στην ιστορία της Λάρα. Πιο δύστροπο και πιο ανάγωγο όχημα δε νομίζω να έχει ξαναοδηγήσει.

Τέλος πάντων, ανακάλυψα τυχαία ότι αν δεν πατάω συνέχεια τα βελάκια κατεύθυνσης, παρά μόνο το SPACE, που βοηθάει τη Λάρα να πηγαίνει αντίθετα με το ρεύμα, τα πράγματα είναι ευκολότερα,
ειδικά όταν θα πρέπει ν' ανεβεί έναν ορμητικό χείμαρρο. Με το ALT πηγαίνει προς τα πίσω.
Βγαίνει απ' το καγιάκ - κάτι που θα κάνει μόνο στη λιμνούλα με το ήρεμο νερό - με το END + τα βελάκια κατεύθυνσης (αριστερό ή δεξί).

Σημαντική λεπτομέρεια: Η Λάρα μπαίνει στο καγιάκ μόνο όταν βρίσκεται στο νερό. Βγαίνει απ' το καγιάκ βουτώντας και πάλι στο νερό.

ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΓΙΑΚ
Για να μπει στο καγιάκ: CTRL
Για να βγει απ' το καγιάκ: END + βελάκι αριστερής ή δεξιάς κατεύθυνσης
Κίνηση εμπρός: πάνω βελάκι
Κίνηση πίσω: κάτω βελάκι
Ενισχυμένη όπισθεν: ALT
Κίνηση δεξιά: δεξί βελάκι
Κίνηση αριστερά: αριστερό βελάκι
Κλειστή στροφή: SHIFT + βελάκι αριστερής ή δεξιάς κατεύθυνσης
Για κόντρα στο ρεύμα: SPACE

Αρχίζει να κατεβαίνει το ποτάμι με το καγιάκ, προσέχοντας ιδιαίτερα τα σκοινιά. Τα πράσινα σκοινιά υπαινίσσονται σχετικά ασφαλή νερά, τα κόκκινα αντίθετα σημαίνουν νερά γεμάτα παγίδες.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φαίνονται. Ακόμα κι αν το ρεύμα παρασύρει τη Λάρα στα νερά με τα κόκκινα σκοινιά - όπου υπάρχουν λεπίδες και ξυράφια - φτάνει να δείξει ψυχραιμία και να χρησιμοποιεί πολλά medpacks. Πραγματικά, θα έχει ελάχιστες απώλειες μ' αυτό τον τρόπο.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Για τη μεγάλη διαδρομή, η Λάρα θα πρέπει και πάλι να τρέξει για να πιαστεί απ' τα βράχια απέναντι, μόνο που αυτή τη φορά θα πάει δεξιά. Μετά από λίγο, θα συναντήσει ένα επίπεδο πράσινο γείσο, στο οποίο θα μπορέσει ν' ανεβεί.

(TBC)

Από το γείσο, η Λάρα πηδάει διαγώνια και πιάνεται απ' τον τοίχο με τις λαβές απέναντι (εικόνα αριστερά). Σκαρφαλώνει ως επάνω κι από κει γυρίζει αριστερά και πηδάει πάνω απ' τον κατηφορικό βράχο που προεξέχει. Αν η κλίση της είναι σωστή, θα προσγειωθεί στη μικρή ξύλινη πλατφόρμα.

Από κει, πηδάει στο γείσο αριστερά.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Πηδάει στα σκαλοπάτια και ακολουθεί το μονοπάτι που οδηγεί μέσα στην καλύβα. Εκεί, θα βρει εφόδια και πυρομαχικά.

Βγαίνει και πάλι έξω. Πρέπει και πάλι να γυρίσει στο γείσο απ' το οποίο πήδηξε στον τοίχο με τις λαβές. Η διαδρομή φαίνεται στην επόμενη εικόνα.
Απ' το τριγωνικό γείσο, πηδάει στο πλατύ γείσο απέναντι. Από κει, στην ξύλινη πλατφόρμα. Γυρίζει έτσι ώστε να βλέπει το χαμηλότερο απ' τα δύο γείσα απέναντι και δεξιά. Στέκεται στη μέση περίπου απ' την κάτω πλευρά της πλατφόρμας, παίρνει φόρα και πηδάει προς το χαμηλότερο γείσο. Αν όλα πάνε καλά, θα προσγειωθεί εκεί χωρίς παρατράγουδα.

Σκαρφαλώνει στο επάνω γείσο και γυρίζει για να πηδήξει και πάλι στον τοίχο με τις λαβές. Αυτή τη φορά, όταν ανεβεί στο γείσο, κάνει αριστερά και μπαίνει στο πέρασμα. Θα φτάσει σε μια σπηλιά με μια γαλήνια λιμνούλα. Μέσα στο νερό, είναι ένα καγιάκ (δε διακρίνεται εύκολα, είναι αριστερά) και δύο κροκόδειλους. Καλό είναι η Λάρα να σκοτώσει τους κροκόδειλους προτού βουτήξει στο νερό.


Μετά βουτάει στη λίμνη και βρίσκει έναν μοχλό στο τοίχωμα, περίπου κάτω απ' την είσοδο. Τον κατεβάζει και ανοίγει η πόρτα της σπηλιάς. Πλησιάζει κολυμπώντας το καγιάκ και μπαίνει μέσα.

(TBC)

Level 4: Temple of Puna

Η Λάρα μπαίνει στον ναό του Πούνα (ποιος είναι αυτός;;;) και σύντομα διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνη. Υπάρχει ένα πέρασμα δεξιά κι ένα πέρασμα αριστερά. Η Λάρα αναγκαστικά θα πάει δεξιά, αφού το άλλο πέρασμα είναι κλειστό.

Στις σκάλες, περιμένουν μερικοί κανίβαλοι. Αφού τους σκοτώσει, η Λάρα ανεβαίνει τη σκάλα ως επάνω και στρίβει για να ανεβεί και το υπόλοιπο κομμάτι της. Κρατάει στο μυαλό της αυτό το σημείο, αφού θα επιστρέψει σε λίγο για μια μυστική περιοχή που είναι κλειστή ακόμα. Βγαίνει έξω απ' την πόρτα δεξιά και φτάνει σ' ένα πορτοκαλί γείσο που βλέπει σ' ένα δωμάτιο με παράξενο σχήμα...

Στη μέση, χοροπηδάει ένα savegem. Επίσης υπάρχουν τρεις πολύ επικίνδυνες κινητές παγίδες που τσουλάνε αδιάκοπα απ' τη μια μεριά του δωματίου στην άλλη. Η έξοδος είναι απέναντι απ' το γείσο στο οποίο στέκεται η Λάρα, αλλά είναι κλειδωμένη. Για να την ξεκλειδώσει η Λάρα, θα πρέπει να πατήσει έξι κουμπιά. Τα τρία είναι στον τοίχο αριστερά και τα άλλα τρία στον τοίχο δεξιά.

Μόλις οι παγίδες περάσουν τη μέση του δωματίου και απομακρυνθούν προς τα δεξιά, η Λάρα θα πρέπει να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί προς τα κουμπιά και να πατήσει το πρώτο, αν προλαβαίνει. Αμέσως μετά θα πρέπει να σταθεί ακριβώς στη γραμμή του τοίχου δίπλα στο κουμπί, όπου δεν κινδυνεύει απ' τις παγίδες. Μόλις οι παγίδες απομακρυνθούν και πάλι, τρέχει στο επόμενο κουμπί και το πατάει. Στέκεται και πάλι πάνω σε μια ακόμα γραμμή, αφήνει τις παγίδες να φύγουν και πατάει και το τρίτο κουμπί. Για να πάει απέναντι και να πατήσει και τα άλλα τρία κουμπιά, περιμένει τις παγίδες να την πλησιάσουν. Μόλις αρχίσουν να τσουλάνε προς τον απέναντι τοίχο, τρέχει πίσω τους και κατευθύνεται προς το γείσο απ' το οποίο κατέβηκε σ' αυτό το δωμάτιο. Περιμένει τις παγίδες να φτάσουν στον απέναντι τοίχο και ν' αρχίσουν να τσουλάνε προς το μέρος της και την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στιγμή πηδάει πάνω στο γείσο. Θα γλιστρήσει προς τα πίσω, αλλά αν έχει συντονιστεί καλά, δε θα πάθει τίποτα, καθώς οι παγίδες θα περάσουν δίπλα της τη στιγμή που εκείνη θα είναι ή στον αέρα ή πάνω στο γείσο. Μετά τρέχει γρήγορα στον αριστερό τοίχο και επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική (με τις γραμμές στους τοίχους). Αφού πατήσει και το τελευταίο κουμπί, περιμένει να την πλησιάσουν οι παγίδες και μόλις απομακρυνθούν τρέχει πίσω τους και πηγαίνει δεξιά στην έξοδο που τώρα είναι επιτέλους ανοιχτή.

Θα προσγειωθεί σ' ένα δωμάτιο με τρεις διακόπτες και μια κλειστή πόρτα. Για να σταματήσει γρήγορα την καθοδική πορεία του ταβανιού με τα καρφιά, μπορεί να τραβήξει έξω το ντουβάρι απ' τον τοίχο αριστερά (ξεχωρίζει απ' το σκούρο χρώμα του). Στη συνέχεια, κατεβάζει τους διακόπτες και η πόρτα ανοίγει.

Μόλις βγει από κει, η Λάρα θα προσγειωθεί σ' έναν ύποπτα ήσυχο διάδρομο. Αριστερά της ωστόσο βλέπει έναν ογκόλιθο κι έναν διακόπτη. Μόλις κατεβάσει τον διακόπτη κι αρχίσει να τρέχει πάνω στον διάδρομο, ο ογκόλιθος θα τη στρώσει στο κυνήγι. Τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορεί, στρίβει δεξιά στο τέρμα του διαδρόμου και συνεχίζει να τρέχει στον επόμενο διάδρομο όπου ένας δεύτερος ογκόλιθος την απειλεί κι επιπλέον οι πλάκες κάτω απ' τα πόδια της υποχωρούν αποκαλύπτοντας ένα ποτάμι από λάβα. Ο ογκόλιθος ευτυχώς θα σκοντάψει στη χαμηλή καμάρα, και η Λάρα μπορεί να κάνει την υπόλοιπη διαδρομή με ασφάλεια.

Θα βρεθεί και πάλι στο σημείο απ' το οποίο ξεκίνησε. Τώρα το πέρασμα που πριν ήταν κλειστό έχει ανοίξει, αλλά προτού πάει εκεί, η Λάρα μπορεί ν' αναζητήσει εκείνη τη μυστική περιοχή που λέγαμε προηγουμένως...

Ανεβαίνει και πάλι τις σκάλες που ανέβηκε στην αρχή και φτάνει μέχρι την πόρτα που την είχε οδηγήσει στο δωμάτιο με τα κουμπιά και τις παγίδες. Αυτή τη φορά όμως δεν βγαίνει απ' την πόρτα, αλλά γυρίζει αριστερά. Πηγαίνει άκρη-άκρη στο γείσο και πηδάει για να πιαστεί από μια δυσδιάκριτη σχισμή στον τοίχο απέναντι. Προχωράει προς τα αριστερά και θα φτάσει σ' ένα άνοιγμα στον τοίχο.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Μέσα στο δωμάτιο, θα βρει πολύτιμα εφόδια και πυρομαχικά.

Κατεβαίνει τις σκάλες και πηγαίνει απέναντι τώρα, στο ανοιχτό πλέον πέρασμα (ίσως παραμονεύει κανένας κανίβαλος εκεί). Θα γλιστρήσει σ' ένα άλλο παράξενο δωμάτιο, με στρογγυλό πάτωμα κάτω απ' το οποίο βασιλεύει το χάος κι ένα βάθρο απέναντί της όπου στέκεται καμαρωτό το ΣΤΟΙΧΕΙΟ 115. Ενώ το πλησιάζει για να το πάρει, ο θρόνος πίσω απ' το κειμήλιο γυρίζει αποκαλύπτοντας ένα τέρας (μάλλον πρόκειται για τον Πούνα, χαίρω πολύ για τη γνωριμία, αντίο!)

Αυτός ο μοχθηρός τύπος ρίχνει κεραυνούς στη Λάρα. Ένας και μόνο κεραυνός φτάνει για να την αφήσει στον τόπο. Για να αποφύγει να χτυπηθεί, η Λάρα πρέπει να χοροπηδάει αδιάκοπα, πυροβολώντας τον Πούνα ο οποίος κατά διαστήματα φωνάζει τις μεταλλαγμένες σαύρες του για βοήθεια. Όσο οι σαύρες είναι ζωντανές, ο Πούνα δεν ασχολείται με τη Λάρα, επιτρέποντάς της ν' ασχοληθεί με τις σαύρες (να τις ξεπαστρέψει, δηλαδή). Μετά από λίγο, η Λάρα θα μπορέσει να εξοντώσει και αυτόν.

Τώρα μπορεί να πάρει στα χέρια της το ΣΤΟΙΧΕΙΟ 115, και να ολοκληρώσει κι αυτό το επίπεδο.

Μέρος Τέταρτο: Λονδίνο (TBC)



Μέρος Πέμπτο: Ανταρκτική



Level 1: Antarctica

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: τα νερά της Ανταρκτικής δεν είναι αστεία. Αν η Λάρα μείνει μέσα περισσότερο από μισό περίπου λεπτό, θα πεθάνει απ' το κρύο. Γι' αυτό πρέπει να φροντίζει να βρίσκεται μέσα στη θάλασσα όσο το δυνατόν λιγότερο, και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Μπροστά της, η Λάρα βλέπει μια καλύβα με κλειδωμένη πόρτα. Την προσπερνάει προς το παρόν, και πηδάει στην απέναντι ακτή. Σκαρφαλώνει στο ψηλό μονοπάτι και γυρίζει δεξιά. Παίρνει φόρα έτσι ώστε να πηδήξει πάνω απ' την γλιστερή κατηφόρα και να προσγειωθεί στην παγωμένη γέφυρα. Πηγαίνει ως την άλλη άκρη της γέφυρας και πηδάει στη μικρή σπηλιά. Εκεί θα βρει πολλά και χρήσιμα πράγματα.

Γυρίζει πίσω στη γέφυρα και πηδάει στην δεξιά όχθη. Συνεχίζει στην παγωμένη ακτή και, χρησιμοποιώντας τα μικρά παγολοφάκια, φτάνει στην τελευταία όχθη. Κάνει δεξιά, σκαρφαλώνει τα πεζούλια και κάνει μεταβολή. Πιάνεται απ' τις χειρολαβές και προχωράει ως το τέλος τους. Εκεί, πηδάει κάτω και προσγειώνεται στο μεγάλο παγοθραυστικό.

Από το κατάστρωμα, πηδάει κάτω στην ανοιχτή καταπακτή. Μόλις πατήσει τον διακόπτη για ν' ανοίξει την πόρτα, θα εμφανιστεί πίσω της ένας μπράβος και μετά άλλος ένας. Δεν αξίζει τον κόπο να μπει απ' την πόρτα που μόλις άνοιξε, γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο. Αντίθετα, αν ακολολουθήσει τον διάδρομο απ' τον οποίο πετάχτηκε ο πρώτος μπράβος, θα φτάσει στο μηχανοστάσιο, όπου και θα βρει έναν διακόπτη στον τοίχο. Κατεβάζοντάς τον, ανοίγει μια καταπακτή πίσω της, όπου και κατεβαίνει.

Σκοτώνει τον γορίλα και ανεβαίνει τον διάδρομο, όπου την υποδέχεται άλλος ένας ευγενέστατος κύριος. Στο τέρμα του διαδρόμου, πατάει το κουμπί και ανοίγει την πόρτα.

Στον καινούριο χώρο, μπορεί αν θέλει να πατήσει το κουμπί αριστερά, το οποίο ανοίγει την πόρτα δίπλα του, αλλά για να κάνει κάτι που θα έχει πραγματικά αποτέλεσμα και δε θα είναι χάσιμο χρόνου, πρέπει να πάει στο πίσω μέρος αυτού του χώρου όπου, εκτός απ' τον ενοχλητικό μισθοφόρο, θα βρει και μια καταπακτή. Ο διάδρομος και η κάθετη σκάλα οδηγούν σ' ένα κουμπί. Μόλις η Λάρα ξεφορτωθεί τον μπράβο που της ρίχνει από κάτω, μπορεί άνετα να πατήσει το κουμπί, και θα δούμε τη φουσκωτή κίτρινη βάρκα να πέφτει με θεαματικό τρόπο στο νερό.

Τώρα η Λάρα θα πρέπει να γυρίσει στον προηγούμενο χώρο. Θα δει στο ταβάνι μια μεγάλη καταπακτή όπου και θ' ανεβεί. Θα βρεθεί σ' ένα παταράκι στο πίσω μέρος του οποίου θα βρει έναν διάδρομο. Στο τέλος, ένα κουμπί ανοίγει την πόρτα που βγάζει στο επάνω κατάστρωμα.

Προτού κάνει ο,τιδήποτε, μόλις βγει έξω κάνει δεξιά και στο πίσω μέρος του καταστρώματος. Θα βρει ένα σημείο όπου τα κάγκελα του πλοίου είναι κομμένα, και απέναντι στο παγόβουνο είναι δύο ανοίγματα.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Πηδάει προσεκτικά στο επάνω άνοιγμα και ακολουθεί το πέρασμα. Μαζεύει τα πράγματα, ανεβαίνει στο άνοιγμα και ξαναγυρίζει στο πλοίο.

Τώρα θα πρέπει να βουτήξει στο νερό για να μπει μετά στη βάρκα. Καλό είναι να υπολογίσει την απόσταση, έτσι ώστε να βουτήξει δίπλα στο σημείο όπου έπεσε η βάρκα για να μη γίνει παγάκι.

Αφού μπει στη βάρκα, τη βάζει μπρος και αρχίζει να κατεβαίνει προς το σημείο απ' όπου ξεκίνησε (το παγόβουνο με την καλύβα). Περνώντας αριστερά απ' την καλύβα, ακολουθεί το πέρασμα και λίγο πιο κάτω, σταματάει τη βάρκα της κοντά στον αριστερό τοίχο, δίπλα σ' ένα άνοιγμα και πηδάει έξω, αριστερά.

Μπαίνει στη μικρή σπηλιά και σκαρφαλώνει στην κάθετη σκάλα δεξιά. Προχωράει προσεκτικά, γιατί ακολουθεί μια γλιστερή κατηφόρα. Θα πρέπει να πηδήξει έγκαιρα για να πιαστεί απ' το γείσο απέναντι, διαφορετικά θα καταλήξει σε μια μικρή λίμνη χωρίς διέξοδο, καταδικασμένη να γίνει παγάκι (αυτή τη φορά, οριστικά).

Θα δει μπροστά της δύο περάσματα. Προς το παρόν, πηγαίνει δεξιά και πάλι δεξιά.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Μόλις σταθεί όρθια, θα δει ότι βρίσκεται σε μια σπηλιά με εφόδια και πυρομαχικά.

Γυρίζει στο γείσο και πηγαίνει δεξιά (στο άλλο πέρασμα). Στο τέλος, βουτάει στο νερό. Υπάρχουν κάτι πυροτεχνήματα στο βυθό, αλλά αν δεν τα έχει απόλυτη ανάγκη, μπορεί απλώς να κολυμπήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί προς τη βάρκα της.

Συνεχίζει με τη βάρκα της να κατεβαίνει στο πέρασμα και λίγο παρακάτω, σταματάει σε μια παγωμένη αποβάθρα όπου είναι ένας σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας (ή κάτι τέτοιο). Βγαίνει έξω και πυροβολεί τον μπράβο. Δε μπορεί ακόμα να μπει στην καμπίνα - χρειάζεται λοστό για ν' ανοίξει την πόρτα - γι' αυτό και πηγαίνει στο πίσω μέρος της αποβάθρας. Ανεβαίνει στη χαμηλή μεταλλική κολόνα και πιάνεται απ' τις χειρολαβές από πάνω. Προχωράει ακολουθώντας τις μπάρες για αρκετή ώρα, ώσπου να μπορέσει να κατεβεί στο παγόβουνο κάτω δεξιά.

Σκοτώνει τον κακούργο και κατεβαίνει το τούνελ. Θα βγει σ' ένα ανοιχτό χώρο μ' ένα πράσινο κτίριο. Σκοτώνει το αγριόσκυλο και μπαίνει στο πράσινο κτίριο. Στον διάδρομο, ξεμυτίζουν ένας ακόμα σκύλος και το αφεντικό του.

Στη συνέχεια, η Λάρα θα βρεθεί σ' έναν άλλο χώρο μ' ένα κτίριο κι ένα μεγάλο ντεπόζιτο. Μπορεί αν θέλει να πατήσει το κουμπί δίπλα στην πόρτα, αλλά δε θα γίνει τίποτα. Φαίνεται πως έχει κοπεί το ρεύμα εκεί πέρα, και θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κάνει να λειτουργήσει και πάλι. Πηγαίνει δεξιά και βρίσκεται μπροστά σε τρεις πιθανές κατευθύνσεις: ένα τούνελ μπροστά της, ένα τούνελ δεξιά κι ένας λάκκος όπου κατεβαίνει ο σωλήνας του ντεπόζιτου, επίσης δεξιά.

Το τούνελ δεξιά δε μπορεί να το ακολουθήσει μέχρι τέλους, προς το παρόν. Πηγαίνει στο τούνελ αριστερά και βρίσκει άλλον έναν χώρο μ' ένα κτίριο. Σκοτώνει τα δύο σκυλιά και μπαίνει μέσα στο κτίριο προσέχοντας τις δολοφονικές μεταλλικές πόρτες και ανεβαίνει τις σκάλες. Σκοτώνει δύο μπράβους και αρχίζει να εξερευνά τα γραφεία. Υπάρχει ένας διακόπτης που ανοίγει μια πόρτα πίσω απ' την οποία υπάρχει ένα medpack, και, το σημαντικότερο, στο πίσω μέρος του μεγάλου αυτού χώρου η Λάρα θα βρει επιτέλους τον λοστό που της είναι τόσο απαραίτητος.

Σκοτώνει άλλον έναν μπράβο, κατεβαίνει και πάλι κάτω και μόλις βγει έξω, εμφανίζεται ένας ακόμα μισθοφόρος.

Ξαναγυρίζει στην αυλή με το ντεπόζιτο. Ξαναμπαίνει στο πράσινο κτίριο και γυρίζει στην προηγούμενη αυλή. Εκεί, πηγαίνει δεξιά όπου διαπιστώνει ότι μια απ' τις ψηλές μεταλλικές κολόνες μπορεί να τη σκαρφαλώσει. Ανεβαίνει επάνω και κατεβάζει τον διακόπτη που ανοίγει μια καταπακτή στο κτίριο δίπλα. Με τον λοστό της, ανοίγει την αμπαρωμένη πόρτα (ο λοστός θα μείνει στο πάτωμα, γι' αυτό θα πρέπει η Λάρα να φροντίσει να τον μαζέψει, γιατί θα της ξαναχρειαστεί. Βγαίνει έξω και χρησιμοποιεί τις χειρολαβές για να περάσει στην απέναντι ταράτσα και απ' την καταπακτή, κατεβαίνει στο γραφείο. Στον τοίχο, θα δει ένα σχεδιάγραμμα με την επιγραφή FUEL SUPPLY, όπου φαίνεται η σωστή θέση των βαλβίδων. Συγκρατεί την εικόνα στο μυαλό της και κατεβάζει τον διακόπτη που ανοίγει την έξοδο, όπου την περιμένει ένας μπράβος.

Γυρίζει στο ντεπόζιτο και βουτάει στον λάκκο με τους σωλήνες. Πηγαίνει στην άλλη πλευρά και σκαρφαλώνει τη σκάλα. Θα δει τις τέσσερις βαλβίδες στη σειρά. Θα πρέπει να τις ταιριάξει με το σχεδιάγραμμα, γι' αυτό και την πρώτη την αφήνει όπως είναι. Τη δεύτερη, τη γυρίζει μια φορά για να δείξει στο πράσινο. Την τρίτη την αφήνει όπως είναι, και την τέταρτη τη γυρίζει για να δείξει επίσης στο πράσινο. Αφού ανεβεί τη σκάλα, θα βρεθεί έξω απ' την καμπίνα της τροφοδοσίας. Η πόρτα, που ως τώρα ήταν κλειστή, έχει ανοίξει. Στο δωμάτιο, είναι ένας διακόπτης. Μόλις η Λάρα τον κατεβάσει, θα λειτουργήσει και πάλι το ρεύμα (επιτέλους).

Έξω στην αυλή, είναι μια μικρή παράγκα όπου καίει μια φωτιά. Σε μια εσοχή πίσω απ' τα τραπεζάκια, βλέπει ένα παράξενο μεταλλαγμένο πλάσμα, και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα σχέδια του πρώην εργοδότη της ίσως να μην είναι και τόσο ευχάριστα.

Η Λάρα συνεχίζει το δρόμο της προς τα αριστερά. Θα βρεθεί σ' έναν άλλο ανοιχτό χώρο μ' ένα μεγάλο κτίριο και μια αυλή με σκυλιά. Πατάει τα κουμπιά και ανοίγει τις πόρτες και αφού σκοτώσει τα σκυλιά, μπαίνει μέσα στο κτίριο. Μέσα στα γραφεία, αφού σκοτώσει άλλο ένα σκυλί, θα βρει το κλειδί της πύλης πάνω σ' έναν ξύλινο πάγκο. Το παίρνει και φεύγει.

Αφού καθαρίσει τον μισθοφόρο που καραδοκεί στην αυλή, βγαίνει έξω και πηγαίνει αριστερά. Θα βρει ένα τούνελ στο βουνό και ακολουθώντας το θα φτάσει σε μια ξύλινη γέφυρα. Η Λάρα μπορεί να κατεβεί στο χάσμα κάτω απ' τη γέφυρα με τη βοήθεια μιας παγωμένης σκάλας. Κάτω, θα βρει πυρομαχικά κι έναν σκύλο τον οποίο δυστυχώς δε μπορεί να πάρει για κατοικίδιο.

Περνάει τη γέφυρα και συνεχίζει. Θα βρεθεί στην αυλή με το ντεπόζιτο για μια ακόμη φορά. Κάνει αριστερά και μπαίνει στο σκοτεινό πέρασμα του πράσινου κτιρίου, δίπλα στην ανοιχτή πλέον πόρτα. Βγαίνει στην επόμενη αυλή και ακολουθεί το πέρασμα μπροστά της για να γυρίσει πίσω στο αρχικό παγόβουνο, κοντά στην αποβάθρα.

Πιάνεται απ' τις χειρολαβές και ξαναγυρίζει στην αποβάθρα. Με τον λοστό της, ανοίγει την αμπάρα στην πόρτα. Βάζει το κλειδί της πύλης στον σπασμένο διακόπτη και πατάει το κουμί δίπλα. Αμέσως η πόρτα που έφραζε το πέρασμα κάτω στο νερό ανασηκώνεται, και τώρα η Λάρα μπορεί να περάσει από κει με τη βάρκα της.

Μπαίνει στη βάρκα της και ακολουθεί το καινούριο πέρασμα. Λίγο πριν την πρώτη στροφή, στον βράχο με την κόκκινη σημαία, σταματάει. Βουτάει στο νερό και κολυμπάει σε μια εσοχή κάτω δεξιά, όπου και θα βρει το κλειδί της καλύβας. Ξαναγυρίζει γρήγορα στη βάρκα της και πηγαίνει πίσω, στην αρχή του επιπέδου, στην καλύβα απέναντι απ' το πλοίο. Εκεί, βγαίνει στη στεριά.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 3: Ανοίγει την καλύβα με το κλειδί της. Σκοτώνει το σκυλί που πετάγεται από μέσα και παίρνει τα εφόδια και τα πυρομαχικά.

Ξαναγυρίζει στη βάρκα της, ακολουθεί και πάλι το πέρασμα, περνάει απ' την αποβάθρα, μπαίνει αριστερά στο άλλο πέρασμα. Προσπερνάει το βράχο με την κόκκινη σημαία και συνεχίζει ως το τέλος του περάσματος (αν θέλει, μπορεί να σταματήσει σε κάποια σημεία για να μαζέψει τα πυρομαχικά απ' τα βράχια).

Σταματάει τη βάρκα της κάτω απ' το ψηλό σκαλοπάτι και βγαίνει έξω. Ανεβαίνει στο πέρασμα και φτάνει σε μια μεγάλη αυλή με μια καλύβα πίσω από ένα συρματόπλεγμα. Σκοτώνει δύο μπράβους και κάνει το γύρο της περιφραγμένης περιοχής - προσέχοντας να μην πέσει στο φρεάτιο του ασανσέρ. Σκοτώνει άλλον έναν μπράβο και πηγαίνει πίσω απ' την καλύβα για να βρει την είσοδο.

Στην ταινία που ακολουθεί, η Λάρα συναντάει τον Ουίλαρντ μέσα στην καλύβα. Μετά απ' τον σύντομο διάλογό τους, εκείνος της παίρνει την τσάντα με τα κειμήλια και φεύγει τρέχοντας. Φυσικά η Λάρα δε χάνει χρόνο και τον ακολουθεί. (Top)

Level 2: RX Tech Mines

Το κλειστοφοβικό και παγωμένο αυτό επίπεδο αρχίζει με τη Λάρα στο φρεάτιο του ασανσέρ. Α, και τα τέσσερα κειμήλια που έκανε τόσο κόπο να βρει, λείπουν απ' το σακίδιό της.

Μόλις βρει την έξοδο, έχει μπροστά της ατέλειωτους διαδρόμους με πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν αδιάκοπα. Κατ' αρχάς, δεν πρέπει να βιαστεί. Δεύτερον, δεν πρέπει ν' ακολουθήσει όλες τις πόρτες, αλλιώς θα κάνει κύκλους όλη την υπόλοιπη ζωή της.

Πρέπει να περάσει την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη πόρτα που θ' ανοίξουν μπροστά της. Μόλις δει και την τέταρτη ν' ανοίγει, δεν πρέπει να την περάσει, αλλά να κάνει μεταβολή και να ξαναπάρει το δρόμο απ' τον οποίο ήρθε. Θα περάσει δίπλα απ' την ανοιχτή πλέον τρίτη πόρτα και παρακάτω θα βρει ένα μικρό πέρασμα αριστερά της, το οποίο πριν κάλυπτε η ανοιχτή δεύτερη πόρτα (που τώρα είναι κλειστή). Ακολουθεί στα τέσσερα το πέρασμα κι όταν φτάσει στο τέλος του, θα κατεβεί με μεγάλη προσοχή μια σκάλα (μη διανοηθεί όμως να πηδήξει, γιατί το έδαφος είναι πολύ χαμηλά και θα πεθάνει).

'Εξω απ' το συρματόπλεγμα, είναι δύο μεταλλαγμένα όντα. Μπορεί να βγει έξω να τα αντιμετωπίσει, αλλά αν περιμένει λίγο, ένα καλό παιδί με φλογοβόλο όπλο θα τα σκοτώσει απαλλάσσοντάς την απ' τον κόπο.

Τώρα μπορεί να πατήσει το κουμπί και ν' ανοίξει την πόρτα. Ακολουθεί τον μικρό διάδρομο και βγαίνει έξω. ΔΕΝ πυροβολεί τον τύπο με το φλογοβόλο - οι συνάδελφοί του θα της φανούν πολύ χρήσιμοι παρακάτω - και ανεβαίνει στο παγωμένο δρομάκι που οδηγεί στο ορυχείο.

Υπάρχουν τρεις σιδηρόδρομοι με αντίστοιχα βαγονάκια. Επίσης αριστερά απ' την είσοδο είναι μια πόρτα για την οποία η Λάρα θα χρειαστεί να βρει έναν μεταλλικό λοστό.

Ξεκινάει απ' τον μεσαίο σιδηρόδρομο και μπαίνει στο βαγονάκι. Το βαγονάκι είναι λίγο ζόρικο, καθώς δεν έχει μέση οδό: ή θα τρέχει του σκοτωμού και θα γκρεμίζει τη Λάρα, ή θα πηγαίνει σα χελώνα μ' αποτέλεσμα να μη μπορεί να πηδήξει τα χάσματα, γκρεμίζοντας τη Λάρα. Υπάρχει κι ένας μοχλός που η Λάρα θα πρέπει να τραβάει κάθε φορά που θα θέλει να κόψει ταχύτητα.

Προσέχοντας πολύ (με το Ctrl η Λάρα μπορεί να κατευθύνει κατά κάποιο τρόπο το βαγονάκι, αλλά και να το κάνει να σταματάει στις κατάλληλες πλατφόρμες και με το Alt να φρενάρει στις επικίνδυνες στροφές), η Λάρα αρχίζει να τρέχει πάνω στις γραμμές. Αφού περάσει τη γέφυρα, κόβει ταχύτητα για να μπορέσει να πάρει την επόμενη στροφή χωρίς να σφηνωθεί στο χιόνι, ΠΡΟΤΟΥ όμως πάρει τη στροφή θα πρέπει ν' αφήσει το φρένο για να έχει το βαγονάκι της αρκετή φόρα ώστε να μπορέσει να πηδήξει πάνω απ' το χάσμα, που είναι μεν μικρό, είναι όμως ικανό να τη σκοτώσει.

Σταματάει στη μικρή πλατφόρμα. Ένα παιδί με φλογοβόλο όπλο σκοτώνει ένα μεταλλαγμένο και η Λάρα κατεβαίνει, περνάει προσεκτικά απ' το εμπόδιο με τις γιγαντιαίες βίδες και αμέσως κάνει αριστερά και πάλι αριστερά. Γλιστράει στην κατηφόρα και προσγειώνεται, αν είναι τυχερή, σ' έναν υπερυψωμένο διάδρομο. Ευθεία μπροστά της, είναι η σπηλιά ενός μεταλλαγμένου και τίποτα που ν' αξίζει. Γι' αυτό είναι καλύτερα να κάνει δεξιά και να κατεβεί στον δεύτερο υπερυψωμένο διάδρομο από κάτω.

Προχωράει ως την άλλη άκρη αυτού του διαδρόμου και πηδάει προσεκτικά στην παγοκολόνα από κάτω. Πηδάει ένα σκαλοπάτι ακόμα και μετά πιάνεται απ' τη σχισμή (στο μικρό πέρασμα μπροστά τηςδεν υπάρχει τίποτα αξιόλογο, εκτός από ένα πλάσμα που δε θα ήθελε και τόσο πολύ να συναντήσει). Κρεμασμένη απ' τη σχισμή, προχωράει προς τα αριστερά κι όταν φτάσει στην άκρη, αφήνει τα χέρια της και αμέσως πιάνεται απ' την από κάτω σχισμή. Προχωράει προς τα δεξιά κι όταν φτάσει στην άκρη, πηδάει κάτω. Αμέσως πιάνεται απ' τη σχισμή που βλέπει από πάνω και προχωράει προς τα αριστερά. Στα μισά περίπου, ανεβαίνει στα τέσσερα και βρίσκει ένα τούνελ. Το ακολουθεί, σκοτώνει ένα μεταλλαγμένο και φτάνει σε μια σπηλιά με μια λιμνούλα.

Ένας καλός της φίλος θα τη βοηθήσει ν' απαλλαγεί από ένα ακόμα μεταλλαγμένο, όσο εκείνη θα ανεβαίνει στη μεταλλική γέφυρα για να πάρει τον λοστό. Μπορεί αν θέλει να βουτήξει γρήγορα στη λίμνη για πυρομαχικά. Για να ανοίξει μια μυστική περιοχή στο σταθμό των βαγονιών, πρέπει να μείνει λίγο ακόμα εδώ. Πηγαίνει στο φανάρι που βλέπει απέναντι, κάτω από ένα μικρό πρασινωπό άνοιγμα. Αφού σκοτώσει το μεταλλαγμένο, σκαρφαλώνει στα βράχια δεξιά. Γυρίζει λίγο αριστερά και πηδάει προς τον τοίχο για να πιαστεί από μια αόρατη σχισμή που θα την οδηγήσει σ' αυτό το μικρό πέρασμα. Εκεί μέσα, θα βρει το κουμπί που ανοίγει την πόρτα της μυστικής περιοχής.

Κατεβαίνει πίσω στη σπηλιά. Γυρίζει στο σημείο απ' όπου μπήκε σ' αυτό τον χώρο. Εκεί κοντά στην είσοδο, είναι ένας βράχος με κατηφορική κλίση, που όμως η Λάρα θα μπορέσει να σταθεί στην πλαγιά του. Από την αριστερή γωνία του, παίρνει φόρα και πηδάει στον επόμενο βράχο. Από κει, παίρνει προσεκτικά φόρα και πηδάει στον επόμενο, μακρόστενο βράχο. Πηγαίνει ως την άκρη του, γυρίζει λίγο δεξιά, παίρνει φόρα και πηδάει στον επόμενο. Μπαίνει στο τούνελ αριστερά, σκαρφαλώνει τη σκάλα, κατεβαίνει στο γείσο αριστερά. Περνάει ανάμεσα απ' τις γιγάντιες βίδες, στρίβει αριστερά, περνάει προσεκτικά κάτω απ' τον οδοστρωτήρα (ή κάτι τέτοιο), σκαρφαλώνει στη σκάλα πάνω δεξιά και κατεβαίνει στο γείσο αριστερά. Περνάει και τον δεύτερο οδοστρωτήρα, και τον τρίτο, ανεβαίνει όλα τα ψηλά σκαλοπάτια, σκοτώνει το μεταλλαγμένο και πηδάει κάτω στις γραμμές του τρένου. Γλιστράει κάτω και, ακολουθώντας τις γραμμές, φτάνει πίσω στο βαγονάκι της.

Μπαίνει μέσα και συνεχίζει το δρόμο της. Μετά την κατηφόρα, θα έχει αρκετή φόρα για να περάσει το χάσμα, γι' αυτό και πρέπει να φρενάρει έγκαιρα και να τραβήξει στη συνέχεια το μοχλό της, έτσι ώστε στη διασταύρωση να πάει δεξιά (στο πράσινο βελάκι) κι όχι ευθεία (στο κόκκινο φως). Μετά θα περάσει κάτω από μια σειρά λεπίδες, γι' αυτό θα πρέπει να σκύψει αρκετές φορές, και να έχει το νου της να φρενάρει έγκαιρα όταν θα φτάσει επιτέλους στον σταθμό.

Επόμενος προορισμός της είναι ο πιο χαμηλός σιδηρόδρομος, αλλά μπορεί να κάνει μια μικρή παρένθεση εδώ για να βρει δύο μυστικές κρυψώνες: αυτή για την οποία πάτησε τον διακόπτη λίγο νωρίτερα και άλλη μία.

Ανεβαίνει προς τον ψηλότερο σιδηρόδρομο και μπαίνει στο δωμάτιο ελέγχου. Σκοτώνει ένα μεταλλαγμένο και μαζεύει τα εφόδια. Βγαίνει έξω και σκαρφαλώνει στη σκεπή του κτιρίου. Πηγαίνει στην απέναντι πλευρά, προς το βράχο, κάνει μεταβολή και πηδάει προς τα πίσω για να πιαστεί απ' την άκρη της σκεπής. Προχωράει προς τα αριστερά. και βρίσκει ένα σημείο που στον τοίχο του κτιρίου είναι μια κρεμαστή σκάλα.

Αρχίζει να κατεβαίνει, κι όταν φτάσει αρκετά χαμηλά, λίγο πριν τα πόδια της κρεμαστούν, σταματάει, πηδάει προς τα πίσω και κάνει τούμπα στον αέρα για να πιαστεί απ' το άνοιγμα στον βράχο πίσω της.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Μπαίνει στο πέρασμα, στρίβει αμέσως δεξιά και βρίσκει εφόδια και πυρομαχικά.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Εφόσον πάτησε τον διακόπτη προηγουμένως στη σπηλιά, η πόρτα στον τοίχο του περάσματος. Βγαίνει έξω, ακολουθεί το πέρασμα, σκοτώνει ένα μεταλλαγμένο και, πηδώντας πάνω στα πιο χαμηλά κομμάτια πάγου, φτάνει σε μια μεταλλική μπάρα όπου χοροπηδάει ένα savegem για να βρει, επιπλέον, πυρομαχικά.

Ξαναγυρίζει στο άνοιγμα της πρώτης μυστικής περιοχής και πηδάει κάτω. Σκοτώνει το μεταλλαγμένο - αν δεν το έχει ήδη κάνει - και μπαίνει στο βαγονάκι. Περνάει κάτω από μερικές λεπίδες και μετά τραβάει τον μοχλό για να στρίψει αριστερά στη διασταύρωση που θα συναντήσει. Το βαγονάκι θα περάσει μια γέφυρα και θα σταματήσει μόνο του σε μια μικρή αποβάθρα.

Η Λάρα κατεβαίνει και μπαίνει στον μεταλλικό διάδρομο. Πατάει το κουμπί που ανοίγει την πόρτα δίπλα και μπαίνει στο επόμενο πέρασμα. Αμέσως η πόρτα κλείνει πίσω της. Ακολουθεί τις στροφές του διαδρόμου και στο τέλος μια γλιστερή κατηφόρα την προσγειώνει σ' ένα παράξενο δωμάτιο. Πηγαίνει αριστερά και στρίβει σ' έναν διάδρομο απ' όπου πετάγεται ένα τεράστιο μεταλλαγμένο. Κατεβαίνει στον καινούριο διάδρομο και λίγο πριν την τελευταία στροφή, χώνεται δεξιά σ' ένα στενό πέρασμα όπου θα βρει πυρομαχικά.

Μόλις ξαναβγεί στον διάδρομο, ένα άλλο μεταλλαγμένο προσπαθεί να την αιφνιδιάσει. Ευτυχώς, δεν τα καταφέρνει.

Βρισκόμαστε τώρα σ' έναν άλλο χώρο, δίπλα σ' αυτόν όπου προσγειωθήκαμε μετά τη γλιστερή κατηφόρα. Η Λάρα πηγαίνει αριστερά, σκαρφαλώνει τη σκάλα και κατεβαίνει στο γείσο δεξιά. Πατάει το κουμπί για ν' ανοίξει την πόρτα που οδηγεί στο βαγονάκι της, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΞΩ. Συνεχίζει δεξιά και πατάει άλλο ένα κουμπί. Μια άλλη πόρτα ανοίγει και η Λάρα μπαίνει στον καινούριο διάδρομο. Μετά το στενό πέρασμα, κατεβαίνει σ' ένα δωμάτιο με πόρτες.

Πατάει το κουμπί δεξιά, και απ' την πόρτα πετάγεται ένα ακόμα τρισχαριτωμένο πλάσμα. Η Λάρα μπαίνει στην κρυψώνα του και πατάει άλλο ένα κουμπί που ανοίγει μπροστά της άλλη μια πόρτα κοντά στην έξοδο.

Ξαναγυρίζει στο προηγούμενο δωμάτιο και πηγαίνει κάτω δεξιά. Ακόμα κι αν δεν πατήσει το κουμπί, η πόρτα θ' ανοίξει αργά ή γρήγορα και θα της επιτεθεί ένα μεταλλαγμένο. Μετά η Λάρα θα πρέπει να βγει έξω και να βουτήξει στην παγωμένη λιμνούλα για να πάρει απ' το βυθό τον ΜΟΧΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΣΙ.

Βγαίνει έξω, μπαίνει στο δωμάτιο και ξαναγυρίζει, απ' όποιον δρόμο θέλει, στο δωμάτιο με την κάθετη σκάλα. Βγαίνει απ' την έξοδο και ξαναμπαίνει στο βαγονάκι της, που περιμένει απ' έξω. Καλό είναι να πάει φρεναριστά μέχρι τον σταθμό, γιατί έχει επικίνδυνες στροφές κι ένα ακόμα σταυροδρόμι-παγίδα, όπου θα πρέπει να πάει αριστερά. Όταν φτάσει στο σταθμό, κατεβαίνει.

Προτού ανεβεί για να μπει στο βαγονάκι της ψηλότερης γραμμής, που είναι και το τελευταίο, θα πρέπει να κάνει κάτι σημαντικό ακόμα. Θα πρέπει ν' ανεβεί στο ύψος της μεσαίας γραμμής και να κατευθυνθεί προς την πόρτα απ' την οποία πρωτομπήκε στο ορυχείο. Λίγο πριν την πόρτα, κάνει δεξιά και βλέπει μια αμπαρωμένη πόρτα. Την ανοίγει με τον λοστό της και στο δωματιάκι θα βρει μια ΜΠΑΤΑΡΙΑ.

Τώρα πηγαίνει στην ψηλότερη γραμμή και μπαίνει στο βαγονάκι, που είναι παρκαρισμένο έξω απ' το δωμάτιο ελέγχου. Αρχίζει να κινείται στις γραμμές, με προσοχή κάτω απ' τις παγίδες, και φρενάρει στην τελική αποβάθρα, όπου είναι μια λιμνούλα κι ένα βαρούλκο μέσα στο νερό.

Κατεβαίνει και πηγαίνει δεξιά. Βάζει τη μπαταρία στην υποδοχή της, στην αριστερή πλευρά του μηχανισμού, και τον μοχλό για το βίντσι στο πίσω μέρος. Το βαρούλκο πέφτει στο βυθό.

Τώρα η Λάρα παίρνει ΠΟΛΥ βαθιά ανάσα και βουτάει στο νερό. Θα χρειαστεί να καταναλώσει πολλά medpacks για να ολοκληρώσει αυτό το συγκεκριμένο στάδιο. Κολυμπάει πολύ βαθιά, εκεί που φαίνονται δύο πράσινα φαναράκια. Εκεί, μπαίνει στο τούνελ και ακολουθώντας τις στροφές, θα βρει ένα μικρό άνοιγμα πάνω αριστερά, όπου μπορεί να βγει για λίγο για να ζεσταθεί.

Ξαναβουτάει στο νερό (μπρρρ...) και κολυμπάει προς τα επάνω στο μακρόστενο τούνελ όπου χορεύει άλλο ένα savegem. Βγαίνει απ' το νερό οριστικά πλέον. Ουφ!

Ακολουθεί το παγωμένο μονοπάτι και φτάνει σε μια σπηλιά όπου φαίνεται ότι έχουν γίνει ανασκαφές. Η παρουσία του τύπου με το φλογοβόλο προειδοποιεί τη Λάρα ότι τριγυρίζουν μεταλλαγμένα εκεί κοντά. Διασχίζει τη γέφυρα και φτάνει μπροστά σε μια παράγκα. Αυτή είναι η έξοδος, αλλά αν θέλει να βρει την τελευταία μυστική περιοχή του επιπέδου, πρέπει να μείνει λίγο ακόμα στα ορυχεία.

Όπως στέκεται και κοιτάζει την πόρτα της παράγκας, κάνει δεξιά. Σκοτώνει το μεταλλαγμένο και πηγαίνει στην άκρη του γκρεμού, κοντά στον τοίχο. Τώρα κάνει αρκετά βήματα πίσω και δεξιά και πηδάει προς τον τοίχο έτσι ώστε να προσγειωθεί σ' ένα γείσο από κάτω.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 3: Μπαίνει στο τούνελ αριστερά και βρίσκει πολύτιμα εφόδια και πυρομαχικά.

Γυρίζει στο παγωμένο γείσο. Πηδάει στο μικρό γείσο απέναντι. Κάνει μεταβολή και πηδάει στο μικρό γείσο διαγώνια απέναντι. Από κει, στο γείσο της άλλης πλευράς και πάλι απέναντι. Ανεβαίνει στην κρύπτη για να πάρει τις χειροβομβίδες κι από κει παίρνει φόρα και πηδάει στο διπλανό γείσο. Ανεβαίνει στο αμέσως από πάνω, από κει πιάνεται απ' τη γέφυρα και ανεβαίνει. Πηγαίνει αριστερά προς την παράγκα. Σκοτώνει άλλο ένα μεταλλαγμένο, πατάει το κουμπί και η πόρτα ανοίγει. Μπαίνει μέσα, η πόρτα κλείνει πίσω της και η Λάρα μπαίνει με δέος στη χαμένη πόλη των πάγων. (Top)

Level 3: Lost City of Tinnos

Η Λάρα προχωράει προς την μεταλλική πόρτα κι αυτή ανοίγει μπροστά της, αποκαλύπτοντας μια παγωμένη αυλή. Ξεκινάει από αριστερά, όπου και σκαραφλώνει τη σκάλα στον τοίχο. Ο διάδρομος θα την οδηγήσει σ' έναν διακόπτη που ανοίγει τη μακρόστενη ζωγραφιστή πόρτα από κάτω. Πίσω απ' αυτή την πόρτα, η Λάρα θα βρει ένα ΚΛΕΙΔΙ ΟΥΛΙ.

Παίρνει το κλειδί και τρέχει στην άλλη άκρη της αυλής, όπου υπάρχει μια κλειδαριά. Με το καινούριο της κλειδί, θ' ανοίξει το σιδερόφρακτο παράθυρο. Απ' το δωμάτιο, ανεβαίνει την κρεμαστή σκάλα. Στον χώρο από πάνω, πηγαίνει αριστερά και πάλι αριστερά, όπου είναι ένα παράθυρο μ' ένα πεζούλι από κάτω. Στο πεζούλι, είναι ένας διακόπτης που πρέπει να κατεβάσει. Ξαναγυρίζει στο δωμάτιο και τρέχει ακριβώς απέναντι απ' το παράθυρο, όπου και βρίσκει μια κατηφόρα. Η κατηφόρα θα την οδηγήσει σ' έναν κλειστό χώρο. Πρέπει να πάει μέχρι τον απέναντι τοίχο και κάπου εκεί θα βρει έναν διακόπτη που θα κατεβάσει. Αυτοί οι δύο τελευταίοι διακόπτες εμφανίζουν μια σκάλα σ' ένα δωματιάκι κοντά στην είσοδο της αυλής, και ανοίγουν τις μεγάλες διπλές πόρτες για να μπορέσει η Λάρα να βγει έξω.

Πηγαίνει στο δωματιάκι, ανεβαίνει τη σκάλα και πρέπει να πατήσει το σωστό συνδυασμό κουμπιών (πρώτο - δεύτερο - πέμπτο, ξεκινώντας από αριστερά) για ν' ανοίξει τη σιδερόπορτα από κάτω. Ουφ!

Ουσιαστικά τώρα αρχίζουν τα βάσανα. Μια σπασμένη γέφυρα και, για μια ακόμη φορά, ύποπτη ησυχία... Για μια στιγμή... Τι είναι αυτό το πράσινο φως εκεί ψηλά; Αμάν, κάτι γιγάντιες σφήκες! Σκέψου τι έχει να γίνει έτσι και σε τσιμπήσουν! Δυστυχώς, η Λάρα πρέπει να μείνει εκεί και να τις σκοτώσει όλες, διαφορετικά θα της δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη διαδρομή. Μοιάζουν ατέλειωτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι γύρω στις είκοσι. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή.

Απ' το τέρμα της γέφυρας, πηδάει στους πάγους αριστερά για να πάρει το savegem και μετά πηγαίνει στην άκρη του βράχου και γυρίζει δεξιά για να πηδήξει στο ψηλό παγωμένο σκαλοπάτι. Από κει, γυρίζει αριστερά, και σκαρφαλώνει στο προτεταμένο γείσο από πάνω. Στη συνέχεια, παίρνει φόρα, πηδάει και πιάνεται από ένα επίπεδο πεζούλι στο δεύτερο κομμάτι της σπασμένης γέφυρας. Ο τριγωνικός βράχος μπροστά της είναι γλιστερός, όμως η άκρη του είναι εντάξει, κι εκεί πρέπει να πηδήξει η Λάρα.

Αν ανάψει ένα πυροτέχνημα και το πετάξει στο κενό, προς το πρώτο κομμάτι της γέφυρας, θα δει ότι υπάρχει ένα αόρατο πεζούλι στο χάσμα. Πηδάει εκεί κι από το αόρατο πεζούλι, γυρίζει λίγο αριστερά και πηδάει στο μικρό τριγωνικό γείσο της γέφυρας. Με τη βοήθεια ενός ακόμα πυροτεχνήματος, θα δει ότι υπάρχει άλλο ένα αόρατο πεζούλι ανάμεσα στη γέφυρα και τη σφηκοφωλιά. Πηδάει λοιπόν στο πεζούλι.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Από κει, πηδάει μέσα στη σφηκοφωλιά, όπου θα βρει πυρομαχικά και εφόδια - μπορεί και καμιά αδέσποτη σφήκα.

Ξαναγυρίζει στο δεύτερο κομμάτι της γέφυρας και πηδάει κάτω. Κατευθύνεται προς τον τοίχο της σπηλιάς και εντοπίζει ένα σκοτεινό πέρασμα στη δεξιά πλευρά. Το ακολουθεί και φτάνει σε μια τρίτη γέφυρα, όπου την υποδέχονται δύο μεταλλαγμένα πλάσματα εξαιρετικής ομορφιάς που χοροπηδάνε και την κεραυνοβολούν (στην κυριολεξία). Αφού τα ξεφορτωθεί (οι ρουκέτες συστήνονται ανεπιφύλακτα), ρίχνει μια ματιά από ψηλά στο αριστερό μέρος της κοιλάδας και θυμάται αυτή την τοποθεσία, γιατί θα ξαναγυρίσει αργότερα, για τη δεύτερη μυστική περιοχή του επιπέδου

Προχωράει στη γέφυρα και κάτι ακίνητες πυροστιές αρχίζουν να αιωρούνται επικίνδυνα καθώς τις πλησιάζει. Φτάνει σ' ένα άδειο χολ κρύβει την τρίτη μυστική κρυψώνα, αλλά πρέπει πρώτα η Λάρα να κατεβάσει έναν διακόπτη παρακάτω για να μπορέσει να τη βρει και να ξαναγυρίσει αργότερα. Υπάρχουν και μερικές σφήκες, αλλά όχι πολλές.

Υπάρχουν κάτι σκάλες δεξιά, που πηγαίνουν επάνω, και κάτι άλλες αριστερά με κατεύθυνση προς τα κάτω. Όποια διαδρομή κι αν επιλέξει η Λάρα, δεν έχει σημασία, αφού αναγκαστικά θα πρέπει να τις κάνει και τις δύο. Εγώ ξεκίνησα απ' την αριστερή.

Κατεβαίνει τις σκάλες, κατεβάζει τον διακόπτη και η καγκελόπορτα που ανοίγει μπροστά της κλείνει μόλις η Λάρα μπει στον επόμενο χώρο. Στις τρεις κρύπτες του δωματίου, κρύβονται τρία μεταλλαγμένα. Στην αριστερή κρύπτη, είναι ένας διακόπτης. Μόλις η Λάρα τον κατεβάσει, θα εμφανιστεί μια πλάκα στη γωνία απ' έξω, στο πεζούλι από πάνω, κι έτσι η Λάρα θα μπορέσει να σκαρφαλώσει εκεί. Λίγο πιο κάτω, είναι ένα μικρό πέρασμα στο οποίο θα πρέπει να μπει.

Τώρα η Λάρα βρίσκεται σε μια τεράστια αίθουσα με κρυμμένους και φανερούς μοχλούς, κι επίσης κατεβασμένα και ανεβασμένα πεζουλάκια. Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει με ποια σειρά πρέπει να κατεβάσει τους μοχλούς.

Οι μοχλοί σηκώνουν και κατεβάζουν τα πεζούλια για να μπορέσει η Λάρα να ανοίξει τις μεγάλες διπλές πόρτες (κάτω δεξιά). Εννοείται ότι μετά από κάθε μοχλό, θα πρέπει να κάνει και την αντίστοιχη διαδρομή. Ο 6ος μοχλός ανασηκώνει ένα πεζουλάκι στον διπλανό τοίχο, έτσι ώστε η Λάρα να μπορέσει ν' ανεβεί στη γέφυρα και να κατεβάσει τον μοχλό που θα της ανοίξει την πόρτα για μια μυστική περιοχή κάπου αλλού, η οποία δεν μένει ανοιχτή για πάντα.

Μόλις κατεβάσει αυτόν τον διακόπτη, αμέσως κάνει μεταβολή και τρέχει στη γέφυρα. Στο σημείο όπου στον αριστερό τοίχο φαίνεται η σφηκοφωλιά, η Λάρα πηδάει προσεκτικά απ' την αριστερή πλευρά της γέφυρας, έτσι ώστε να προσγειωθεί μέσα στη λίμνη αντί να σκάσει κάτω. Αμέσως βγαίνει απ' τη γέφυρα και τρέχει προς τις διπλές πόρτες (τις οποίες έχει ήδη ανοίξει). Θα βρεθεί σ' έναν χώρο με μικρές ρηχές λίμνες, τον οποίο, προς το παρόν, προσπερνάει βιαστικά και πηγαίνει πάνω αριστερά, σε μια κρύπτη με μια κάθετη σκάλα στον τοίχο. Σκαρφαλώνει τη σκάλα και ανεβαίνει σ' ένα παταράκι. Κατεβάζει τον διακόπτη και ανοίγει την πόρτα. Κάνει δεξιά και βγαίνει σ' ένα δωμάτιο με μια κολόνα φωτός στη μέση. Πηγαίνει δεξιά στις σκάλες, τις ανεβαίνει και θα βρεθεί σ' ένα μεγάλο δωμάτιο στο οποίο θα έρθει αργότερα. Συνεχίζει ευθεία και κατεβαίνει τις σκάλες στην άκρη επάνω δεξιά, για να βγει στο αρχικό χολ. Πηγαίνει αριστερά, περνάει απ' τις κινούμενες πυροστιές και, στο τέρμα περίπου της γέφυρας, πηδάει απ' τη δεξιά πλευρά σε κάτι βραχάκια. Στο πάτωμα της σπηλιάς, στον τοίχο απέναντι, βλέπει μια πόρτα που, αν έκανε όλη αυτή τη διαδρομή γρήγορα, θα είναι ακόμα ανοιχτή.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Μπαίνει βιαστικά μέσα - στην εκπνοή του χρόνου - και παίρνει ό,τι βρίσκει εκεί μέσα. Για να βγει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον διακόπτη, μία ή περισσότερες φορές.

Ανεβαίνει στη γέφυρα, περνάει απ' τις πυροστιές, ανεβαίνει τις σκάλες δεξιά, φτάνει στο μεγάλο δωμάτιο. Κατεβαίνει τις σκάλες στην άκρη, περνάει απ' το δωμάτιο με την φωτεινή κολόνα, πηγαίνει αριστερά και μπαίνει απ' την καγκελόπορτα. Κατεβαίνει τη μακριά κρεμαστή σκάλα και γυρίζει στο δωμάτιο με τις λιμνούλες. Τώρα μπορεί άνετα να εξερευνήσει το δωμάτιο. Θα βρει δύο τεράστια μεταλλαγμένα μέσα στις κρύπτες και σε μια τρίτη κρύπτη (κάτω δεξιά, όπως μπαίνει στο δωμάτιο), ένα δεύτερο ΚΛΕΙΔΙ ΟΥΛΙ.

Σκαρφαλώνει και πάλι την κρεμαστή σκάλα. Η υποδοχή για το κλειδί είναι αυτή ανάμεσα στον διακόπτη και την ανοιχτή καγκελόπορτα. Μπορεί να το βάλει στη θέση του, αν θέλει, αλλά δε θα γίνει τίποτα ακόμα, γι' αυτό μπορεί να το κρατήσει για το τέλος.

Περνάει και πάλι απ' το δωμάτιο με τη φωτεινή κολόνα και ανεβαίνει τις σκάλες. Αυτή τη φορά, σταματάει στο μεγάλο δωμάτιο, το οποίο προσπέρασε προηγουμένως και κάνει μεταβολή για να το δει καλύτερα. Υπάρχουν τέσσερις διάδρομοι γύρω απ' τη φωτεινή κολόνα, που προφανώς είναι η ίδια μ' εκείνη του δωματίου από κάτω. Κάθε ένας απ' τους διαδρόμους οδηγεί σε μια πόρτα. Η Λάρα πρέπει να κάνει και τις τέσσερις διαδρομές για να μαζέψει τέσσερις μάσκες που, μαζί με το κλειδί που βρήκε προηγουμένως, της χρειάζονται για να τελειώσει το επίπεδο.

Η πρώτη πόρτα - δεξιά της, όπως στέκεται στην κορυφή της σκάλας - κρύβει πίσω της ένα βασίλειο από κινούμενη άμμο. Η Λάρα τη διασχίζει αγκομαχώντας και φτάνει κάποια στιγμή σ' ένα σημείο δεξιά, όπου μπορεί ν' ανεβεί στα βράχια.

Προτού συνεχίσει στο μονοπάτι μπροστά της, κάνει αριστερά και πηδάει στο βραχάκι απέναντι. Απ' την δεξιά γωνία αυτού του βράχου, παίρνει φόρα και πηδάει διαγώνια σ' ένα άλλο επίπεδο βραχάκι, απέναντι. Σκαρφαλώνει σ' ένα σκαλοπάτι και πηδάει κάτω σ' έναν μικρό χώρο μ' έναν διακόπτη. Κατεβάζει τον διακόπτη και βλέπουμε ένα ντουβάρι να πέφτει στο πρώτο δωμάτιο που συνάντησε η Λάρα μετά τη γέφυρα. Αυτό θα τη βοηθήσει να βρει την τρίτη μυστική κρυψώνα, προς το παρόν όμως ξαναπηγαίνει στο σημείο όπου ανέβηκε απ' την κινούμενη άμμο και ακολουθεί το μονοπάτι.

Θα φτάσει σε μια σπηλιά όπου σ' ένα βάθρο δεσπόζει μία ΜΑΣΚΑ. Μόλις την πάρει, θ' αρχίσουν διαδοχικοί σεισμοί. Η Λάρα θα διαπιστώσει δύο πράγματα: πέφτουν συνέχεια βράχια από πάνω της, και η κινούμενη άμμος έχει εξαφανιστεί, μ' αποτέλεσμα ο χώρος να έχει γεμίσει επικίνδυνους γκρεμούς.

Περνάει πάνω από το χάσμα με τον κίτρινο πάτο (είναι λιωμένο χρυσάφι και ιδιαίτερα επικίνδυνο) απ' την αριστερή πλευρά και φτάνει στο σημείο όπου πριν ήταν η κινούμενη άμμος, αλλά τώρα είναι ένα χάος. Πηδάει απέναντι στο βραχάκι, προσέχοντας τα βράχια που πέφτουν τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Γυρίζει λίγο αριστερά, και πηδάει στο βραχάκι της ίδιας πλευράς, που προεξέχει. Απ' την αριστερή άκρη αυτού του βράχου, πηδάει πάνω απ' το κενό διαγώνια στην απέναντι πλευρά όπου είναι ένα γείσο πολύ καλά καμουφλαρισμένο. Ακολουθεί το τούνελ και στρίβει δεξιά. Πηδάει και πιάνεται απ' τη σκάλα στον τοίχο και αρχίζει να κατεβαίνει.

Ακολουθεί τον διάδρομο και τη γλιστερή κατηφόρα (αν μπορεί, ας κάνει και αλλιώς), περνάει ανάμεσα απ' τις πυροστιές και κατεβάζει τον διακόπτη αριστερά. Σκαρφαλώνει τη σκάλα, βγαίνει απ' την καταπακτή που μόλις άνοιξε και ακολουθεί τον διάδρομο δεξιά. Βγαίνει έξω και μια σιδερόπορτα κλείνει πίσω της.

Απ' το δωμάτιο με τη φωτεινή κολόνα, ανεβαίνει τις σκάλες και φτάνει και πάλι στη σπηλιά με τους τέσσερις διαδρόμους. Προτού ακολουθήσει μια απ' τις τρεις διαδρομές που απέμειναν, μπορεί να κατεβεί τις σκάλες πάνω δεξιά για να γυρίσει στο χολ με την μυστική περιοχή, όπου έπεσε το ντουβάρι.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 3: Σπρώχνει το ντουβάρι μια φορά προς τα αριστερά, ανεβαίνει επάνω του και από κει στη σκάλα κάτω απ' το άνοιγμα. Μέσα στην κρύπτη, θα βρει μια κινούμενη πυροστιά και εφόδια.

Ξαναγυρίζει στο σταυροδρόμι και μπαίνει τώρα στην επόμενη πόρτα, τη δεύτερη από δεξιά σε σχέση με την πρώτη. Αυτή η πόρτα κρύβει μια λίμνη με θανατηφόρες λεπίδες. Στο κέντρο του πάτου, υπάρχει ένα άνοιγμα που οδηγεί σε άλλη μια λίμνη με - τι άλλο - λεπίδες.

Απέναντί της, πίσω απ' τις κινούμενες λεπίδες, η Λάρα βλέπει τέσσερα ανοίγματα. Το επάνω έχει ένα άνοιγμα για να πάρει ανάσα. Ο μοχλός στο αριστερό ανοίγει μια πορτούλα στο δεξιό (με χρονοδιακόπτη). Αυτή η πορτούλα οδηγεί σε άλλο ένα δωμάτιο μ' ένα άνοιγμα επάνω ψηλά και δύο σετάκια από λεπίδες δεξιά κι αριστερά. Κάτω απ' τις λεπίδες δεξιά, η πόρτα είναι ανοιχτή και οδηγεί σ' έναν καλά κρυμμένο μοχλό. Όταν η Λάρα τον τραβήξει, θ' ανοίξει η πορτούλα κάτω απ' τις λεπίδες της αριστερής πλευράς. Η Λάρα πηγαίνει εκεί κολυμπώντας και φτάνει σε μια σπηλιά με μια ακόμη ΜΑΣΚΑ. Δίπλα υπάρχει ένας μοχλός που ανοίγει το κάτω, και τελευταίο, άνοιγμα απ' τα τέσσερα, στο δεύτερο δωμάτιο με τις λεπίδες που συνάντησε η Λάρα.

Για να πάει εκεί, θα πρέπει να γυρίσει πίσω και να κάνει τη διαδρομή που έκανε για να κατεβάσει τον μοχλό προηγουμένως. Με τη διαφορά ότι τώρα, όταν φτάσει στον μοχλό, θα κάνει δεξιά και θ' ακολουθήσει το τούνελ που οδηγεί στο δωμάτιο με τα τέσσερα ανοίγματα. Βγαίνοντας απ' το κάτω άνοιγμα, το ρεύμα θα την παρασύρει ώσπου να φτάσει σ' έναν διάδρομο όπου θα μπορέσει να βγει απ' το νερό, για να βουτήξει σχεδόν αμέσως και πάλι μέσα, και να κολυμπήσει σ' ένα μικρό τούνελ αριστερά, που θα την οδηγήσει σ' ένα κατακόρυφο πέρασμα.

Έξω απ' το νερό τώρα, θα πρέπει να κατεβάσει τον διακόπτη που θ' ανοίξει την καταπακτή κάτω από τα πόδια της. Στον διάδρομο από κάτω, θα πάει αριστερά και αμέσως αριστερά. Η σιδερόπορτα θ' ανοίξει και πάλι, και η Λάρα θα βρεθεί ξανά στο δωμάτιο με τη φωτεινή κολόνα.

Γυρίζει και πάλι στο μεγάλο δωμάτιο με το σταυροδρόμι και πηγαίνει τώρα στην τρίτη πόρτα, όπου βλέπει μια σειρά από κολόνες πάνω από μια λίμνη με λάβα. Κάποιες απ' τις κολόνες πιάνουν φωτιά μόλις η Λάρα ανεβεί επάνω τους.

Για να φτάσει στην πόρτα κάτω δεξιά χωρίς να κινδυνέψει, μία λύση είναι ν' ανεβεί στο στολισμένο ντουβάρι και να κοιτάξει στο ταβάνι ανάβοντας ένα πυροτέχνημα. Στο ταβάνι είναι ένας χάρτης όπου φαίνεται ποιες κολόνες είναι οι ασφαλείς.

Το Χ υποδεικνύει τη θέση απ' όπου πρέπει να ξεκινήσει η Λάρα. Οι φωτισμένες κολόνες είναι οι ακίνδυνες. Ωστόσο ανάμεσα στην προτελευταία και την τελευταία, υπάρχει μία κολόνα - δεξιά απ' την προτελευταία - απ' όπου η Λάρα πρέπει να περάσει αναγκαστικά. Αυτή η κολόνα πιάνει φωτιά αλλά σβήνει σε λίγο. Θα πρέπει η Λάρα να συντονίσει τις κινήσεις της και να κινηθεί πολύ γρήγορα για να μπορέσει να φτάσει στον προορισμό της σώα και αβλαβής (όσο για το medpack, ίσως και να μπορέσει να το πάρει, αν είναι πολύ γρήγορη).

Στον καινούριο διάδρομο, η καταπακτή που ανοίγει κάτω απ' τα πόδια της την εμποδίζει να συνεχίσει ευθεία, και τη ρίχνει σ' ένα μεγάλο δωμάτιο με τερατόμορρφα στόμια που εκπνέουν φλόγες. Ανάμεσά τους, υπάρχουν αόρατα πεζούλια πάνω στα οποία η Λάρα πρέπει να πηδήξει με μεγάλη προσοχή. Είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο φαίνεται - αν η Λάρα πιάνεται κάθε φορά απ' την άκρη του πεζουλιού και περιμένει να σβήσει η φλόγα για ν' ανεβεί προτού τρέξει χωρίς καθυστέρηση στο επόμενο, με την ίδια τεχνική. Απ' το τελευταίο πεζούλι στη σειρά, πρέπει να πηδήξει δεξιά, στο πεζούλι με το μοχλό. Ο μοχλός σβήνει τη φλόγα απ' το άγαλμα που φυλάει την σιδερόπορτα, αλλά για να πάει εκεί η Λάρα θα πρέπει να πηδήξει και πάλι στο τελευταίο αόρατο πεζούλι και να κάνει δεξιά για να πηδήξει στο γείσο με την καγκελόπορτα, η οποία ανοίγει μόλις η Λάρα την πλησιάσει.

Αποφεύγει την πυροστιά και ανεβαίνει στο βάθρο με τη ΜΑΣΚΑ. Θα πρέπει να πάρει γρήγορα τη μάσκα αν θέλει να προλάβει ανοιχτή την πορτούλα δίπλα. Αν ωστόσο η πόρτα κλείσει, η Λάρα θα μπορέσει να την ανοίξει και πάλι αν ανεβεί ξανά στο βάθρο.

Ακολουθεί τον διάδρομο, κι όταν φτάσει στα πλακάκια, κάνει αριστερά. Η πόρτα θ' ανοίξει για τρίτη φορά, οδηγώντας τη Λάρα πίσω στο δωμάτιο με τη φωτεινή κολόνα.

Πίσω στο δωμάτιο με τους τέσσερις διαδρόμους, η Λάρα πηγαίνει στην τελευταία πόρτα - την αριστερή. Αυτή η οποία οδηγεί σ' έναν λαβύρινθο. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φαίνονται. Αν τρέχει προς μία κατεύθυνση - ακολουθώντας τις στροφές κι έχοντας τον τοίχο στα δεξιά της - και δεν αλλάζει διαδρομή παρά μόνο όταν φτάνει σε αδιέξοδο, δε θα της πάρει πολλή ώρα να βρει την έξοδο. Είναι στο σημείο όπου δεσπόζει ένα παράξενο άγαλμα με μια δάδα από πάνω του. Στον τοίχο αριστερά, είναι μια ανηφόρα που καταλήγει σε τρεις διαδρόμους. Εκεί περιμένουν κάτι φονικοί, αγκαθωτοί κύλινδροι που απειλούν να την ισοπεδώσουν. Πηδώντας δεξιά κι αριστερά στους διαδρόμους, καταφέρνει κάποια στιγμή να φτάσει επάνω, στη σπηλιά, και να πάρει την τελευταία ΜΑΣΚΑ απ' το βάθρο της.

Έξω στον διάδρομο, πέφτει τσιρίζοντας στο κενό για να προσγειωθεί μαλακά σε μια λιμνούλα. Βγαίνει απ' το νερό, πηγαίνει ευθεία και στη διασταύρωση κάνει αριστερά. Η καγκελόπορτα κλείνει οριστικά πλέον πίσω από τη Λάρα.

Τώρα που έχει τις τέσσερις μάσκες και το κλειδί, μπορεί να τα βάλει στις θέσεις τους: το ΚΛΕΙΔΙ ΟΥΛΙ στην κλειδαριά πίσω απ' την ανοιχτή καγκελόπορτα δεξιά, και τις τέσσερις ΜΑΣΚΕΣ στις υποδοχές γύρω απ' τη φωτεινή κολόνα.
Αμέσως μετά, η καταπακτή κάτω απ' την κολόνα θα ελευθερωθεί, ανοίγοντας στη Λάρα το μονοπάτι για τη σπηλιά του μετεωρίτη. (Top)

Level 4: Μeteorite Cavern

Η τελική αναμέτρηση με τον Ουίλαρντ είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Αν η Λάρα δεν έχει αρκετά πυρομαχικά, μπορεί και να μην τα καταφέρει, ακόμα κι αν ακολουθήσει τη σωστή στρατηγική. Το θέμα είναι ότι όσο τα τέσσερα κειμήλια βρίσκονται στις κρύπτες τους, ο Ουίλαρντ - που μοιάζει περισσότερο με γιγάντια αράχνη - είναι άτρωτος.

Η Λάρα ωστόσο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι όσο κινείται γύρω απ' τον κρατήρα, το μόνο που μπορεί να της κάνει ο εχθρός της είναι να την κυνηγάει - καλό είναι βέβαια να μην την πλησιάσει και πολύ. Αν κάνει να τρέξει σε κάποιον απ' τους διαδρόμους για να πάρει ένα κειμήλιο, ο Ουίλαρντ θα εκσφενδονίσει προς το μέρος της έναν φονικό κεραυνό και η Λάρα δε θα προλάβει ούτε κιχ να πει. Γι' αυτό και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τρέχει γύρω απ' τον κρατήρα πυροβολώντας τον με κάποιο ισχυρό όπλο που της επιτρέπει όμως να κινείται ενώ ρίχνει. Ενδείκνυται το Desert Eagle, καθώς και το Shotgun και τα Uzis, με τη διαφορά ότι το δεύτερο, αν και δυνατό, δεν καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και το τρίτο καταναλώνει πολλά πυρομαχικά πολύ γρήγορα. Το M16 δεν είναι το πλέον κατάλληλο, αφού για να σημαδέψει θα πρέπει η Λάρα να είναι ακίνητη, κάτι που, στην περίπτωσή μας, δεν συστήνεται. Η ρουκέτα είναι επίσης καλή, αλλά πολύ αργή. Όλα αυτά, ενώ η Λάρα θα πρέπει να προσέχει να μην πέσει μέσα στον κρατήρα ή στα ανοίγματα γύρω απ' αυτόν, γιατί τότε θα θριαμβεύσει το - μεταλλαγμένο - κακό.

Μετά από μερικούς πυροβολισμούς, ο Ουίλαρντ θα χάσει λίγο τη δύναμή του. Όση ώρα θα ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, η Λάρα θα πρέπει να τρέξει σα σίφουνας για να πάρει ένα κειμήλιο και να ξαναβγεί στον σχετικά ασφαλή κρατήρα προτού ο Ουίλαρντ την κεραυνοβολήσει. Την ίδια τακτική ακολουθεί και για τα άλλα τρία κειμήλια. Γι' αυτό είναι σκόπιμο να φροντίζει να σταματάει κοντά στους διαδρόμους. Όταν πάρει και το τέταρτο κειμήλιο και ο μετεωρίτης πέσει μέσα στον κρατήρα, ο Ουίλαρντ δε θα είναι πια άτρωτος. Μερικοί πυροβολισμοί είναι τότε αρκετοί για να μας αδειάσει τη γωνιά και ν' ανοίξει η έξοδος.

Για να φτάσει στην έξοδο, η Λάρα θα πρέπει να σκαρφαλώσει μια απ' τις δύο σκάλες, κάτω απ' το φωτεινό άνοιγμα. Μόλις σκαρφαλώσει σχεδόν ως επάνω, πηδάει προς τα πίσω και προσγειώνεται σε μια απ' τις μπάρες, που μοιάζουν με χέρια. Από κει, παίρνει φόρα και πηδάει στο φωτεινό άνοιγμα.

Μπροστά της, είναι η κατηφόρα απ' την οποία γλίστρησε στην σπηλιά του μετεωρίτη. Τώρα η Λάρα θα πάει στο τούνελ αριστερά. Ακολουθεί το μονοπάτι, που σε κάποια φάση στενεύει, και βγαίνει σ' ένα άνοιγμα, πιο ψηλά.

Γυρίζει αριστερά και πιάνεται απ' τις χειρολαβές στο ταβάνι. Προχωράει και κατεβαίνει σ' ένα γείσο στην απέναντι πλευρά. Πηγαίνει στην άκρη του γείσου και πηδάει σ' ένα χαμηλότερο γείσο δεξιά. Απ' αυτό, πηδάει και πιάνεται από ένα γείσο ακριβώς από πάνω. Παίρνει φόρα και πηδάει διαγώνια σ' ένα άλλο γκρίζο γείσο απέναντι. Στη συνέχεια σκαρφαλώνει στο χιόνι έξω απ' τον κρατήρα.

Πηγαίνει αριστερά και ακολουθεί το μακρύ και κατηφορικό τούνελ. Ενώ το χιόνι πυκνώνει, φτάνει σ' ένα σύμπλεγμα κτιρίων. Βγάζει από τη μέση τέσσερις ενοχλητικούς και πριν το μικρό συρμάτινο διαχωριστικό, μπαίνει στο στενάκι αριστερά. Μόλις φτάσει στην πίσω αυλή, ένα ελικόπτερο θα περάσει για να προσγειωθεί πίσω απ' το συρματόπλεγμα. Η πόρτα θα είναι κλειστή, αλλά αν η Λάρα κάνει μια βόλτα πίσω απ' τα κτίρια, όταν ξαναπάει εκεί θα τη βρει ανοιχτή.

Βγαίνει έξω και πλησιάζει το ελικόπτερο. Ακολουθεί μια θεαματική καταδίωξη στον αέρα, και η Λάρα αρχίζει, ασφαλής πλέον, την επιστροφή της στο Λονδίνο.

Bonus Level: All Hallows (TBC)