Friday, February 22, 2002

Η Όπερα της Βενετίας

Ένα απ' τα ωραιότερα επίπεδα του Tomb Raider II, το Opera House, διαδραματίζεται εξ' ολοκλήρου στο περίφημο Θέατρο Fenice (Φοίνικας) της Βενετίας, όπου η Λάρα αναζητά τον Μάρκο Μπάρτολι, καταδιώκεται απ' τους αδίστακτους μπράβους του και καταλήγει στη φυλακή - και χωρίς όπλα - στο αμέσως επόμενο επίπεδο (Offshore Rig).

Η Λάρα στην Όπερα

Όπως φαίνεται κι απ' τις παρακάτω φωτογραφίες της αληθινής Όπερας, η αναπαράσταση των χώρων στο παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από πιστή!

Άποψη του Palco Reale

Το θέατρο Fenice είχε ανεκτίμητη ιστορική αξία και φημιζόταν για την εξαιρετική του ακουστική. Σ' αυτό έγιναν οι πρεμιέρες της Traviata και του Rigoletto του Τζιουζέπε Βέρντι.

Δυστυχώς, μια πυρκαγιά το κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το 1996. Μαζί με το θέατρο, κάηκαν και σημαντικά αρχεία και σπάνιες ηχογραφήσεις, η ζημιά δηλαδή ήταν ανεπανόρθωτη. Ο Μάσιμο Κατσιάρι, δήμαρχος της πόλης εκείνη την εποχή, έδωσε την υπόσχεση ότι το θέατρο Φενίτσε θα ήταν και πάλι έτοιμο μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο η πρώτη εταιρία που ανέλαβε την ανακατασκευή του αποχώρησε λίγο αργότερα, και με δικαστική απόφαση το έργο ανατέθηκε το 1998 στην εταιρία Χόλτσμαν Ρομανιόλι, αλλά και η δική τους δουλειά βρήκε εμπόδια και καθυστέρησε την ολοκλήρωσή του. Το Μάρτιο του 2001, ο καινούριος δήμαρχος Πάολο Κόστα έδωσε διαταγή να σταματήσουν οι εργασίες, γιατί η κατασκευαστική εταιρία ζητούσε επιπλέον χρήματα και καθυστερούσε υπερβολικά, και πρόσφερε τη δουλειά σε άλλους μηχανικούς.

Το θέατρο μετά την πυρκαγιά