Wednesday, May 1, 2002

Γενικές Οδηγίες Gameplay

CHEATS


Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο - ειδικά για ένα παιχνίδι σαν το TOMB RAIDER που βασίζεται στο σασπένς και τις ανατροπές - ωστόσο είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές δεν υπάρχει άλλη λύση απ' το να επιστρατευτεί ένα cheat, ιδίως αν έχουμε κολλήσει εξαιτίας κάποιου bug που δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν τρόπο.

Τα cheats είναι απλοί συνδυασμοί κινήσεων της Λάρα που, αν γίνουν σωστά, έχουν σαν αποτέλεσμα να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο απ' αυτό που βρισκόμαστε ή να δώσουμε στη Λάρα όλα της τα όπλα, να την εξοπλίσουμε με κιβώτια πρώτων βοηθειών όταν πραγματικά τα χρειάζεται, καθώς και τα αντικείμενα που πρόκειται να βρει, σε ορισμένες περιπτώσεις.

TOMB RAIDER Ι & UNFINISHED BUSINESS

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ: Η Λάρα κάνει περπατώντας ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πίσω, μετά κάνει τρεις πλήρεις περιστροφές γύρω απ' τον εαυτό της (δεξιά ή αριστερά, δεν έχει σημασία) και αμέσως πηδάει μπροστά.

ΟΠΛΑ & ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ: Ακριβώς οι ίδιες κινήσεις, μόνο που στο τέλος, αντί να πηδήξει μπροστά, η Λάρα πηδάει προς τα πίσω.

TOMB RAIDER ΙΙ & GOLDEN MASK

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ: Η Λάρα ανάβει ένα πυροτέχνημα, κάνει περπατώντας ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πίσω, τρεις περιστροφές και πηδάει μπροστά.

ΟΠΛΑ & ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ: Η Λάρα κάνει ακριβώς τα ίδια, αλλά στο τέλος αντί να πηδήξει μπροστά, πηδάει προς τα πίσω. Στο τελευταίο επίπεδο, ωστόσο (Home Sweet Home), αυτό το κόλπο δεν πιάνει (προφανώς γιατί η Λάρα είναι προγραμματισμένη να χρησιμοποιήσει μόνο την καραμπίνα της).

*Αν η Λάρα κάνει αυτές τις κινήσεις χωρίς να κρατάει το πυροτέχνημα, θα ανατιναχτεί.

TOMB RAIDER ΙΙΙ & LOST ARTIFACT

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ: Η Λάρα βγάζει τα πιστολάκια της, κάνει περπατώντας ένα βήμα μπροστά, γονατίζει, σηκώνεται, κάνει τρεις περιστροφές και αμέσως πηδάει προς τα εμπρός.

ΟΠΛΑ & ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ: Ακριβώς οι ίδιες κινήσεις, με τη διαφορά ότι στο τέλος, αντί για εμπρός, η Λάρα πηδάει προς τα πίσω.

*Με άλλο όπλο στα χέρια της, η Λάρα θα γίνει κομματάκια.

THE LAST REVELATION

Δεν ξέρω αν τα παρακάτω ισχύουν, γιατί στο δικό μου παιχνίδι δε μπόρεσα να τα εφαρμόσω. Εν πάσει περιπτώσει, κάποιοι ισχυρίζονται ότι τις περισσότερες φορές πετυχαίνουν, κι έχω κάθε λόγο να τους πιστεύω.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ: Με τη βοήθεια της πυξίδας της, η Λάρα στρέφεται προς τον βορρά. Μετά πατάμε το ESC για να μεταφερθούμε στο INVENTORY, και συγκεκριμένα στην επιλογή LOAD GAME. Πατάμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα H E L P και τα κρατάμε πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: Ακριβώς το ίδιο, με τη διαφορά ότι στο INVENTORY σταματάμε στο μικρό med pack. Πατάμε ταυτόχρονα και κρατάμε πατημένα τα πλήκτρα G U N S για λίγο.

ΟΠΛΑ: Κάνουμε το cheat για τα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ όπως είναι, και μετά φεύγουμε απ' το INVENTORY. Χωρίς να αλλάξουμε θέση στη Λάρα, ανοίγουμε και πάλι το INVENTORY, σταματάμε στο μεγάλο med pack και πατάμε τα πλήκτρα W E A P O N S ταυτόχρονα, τα οποία κρατάμε πατημένα για λίγα δευτερόλεπτα.

TOMB RAIDER CHRONICLES

Ως τώρα, δεν έχει αναφερθεί κάποιο cheat για αλλαγή επιπέδου ή για πλήρη εξοπλισμό της Λάρα. Αυτό που μπορεί να κάνει η Λάρα, πάντως, είναι να εξοπλιστεί με ατέλειωτα μικρά και μεγάλα med packs.

ΜΙΚΡΑ MED PACKS: Για να πετύχει αυτό το cheat, η Λάρα θα πρέπει να έχει λιγότερο από 100% ζωή και μόνο 1 μικρό med pack. Πηγαίνουμε στο INVENTORY, σταματάμε στο μικρό med pack, πατάμε το πλήκτρο INSERT και χωρίς να το αφήσουμε, πατάμε το πλήκτρο 0. Αν το cheat έχει πετύχει, η φράση κάτω απ' το med pack (1 x small med pack) θα γίνει: small medpack. Αμέσως πατάμε το ENTER και ακούμε τη Λάρα να αναστενάζει (όπως όταν παίρνει ένα med pack). Αν ξανανοίξουμε το INVENTORY, θα δούμε ότι κάτω απ' το εικονίδιο του med pack γράφει Unlimited small med packs.

ΜΕΓΑΛΑ MED PACKS: Κάνουμε ακριβώς τα ίδια, αλλά αυτή τη φορά με το μεγάλο med pack (η Λάρα πρέπει να έχει μόνο ένα, και λιγότερο από 100% υγεία), κι επίσης, μετά απ' το INSERT, αυτή τη φορά πατάμε το πλήκτρο 9. Αν ακολουθήσουμε τη διαδικασία, θα δούμε ότι στο τέλος κάτω απ' το med pack θα γράφει Unlimited large med packs.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ & ΚΟΛΠΑ

Καρφιά - Συρματοπλέγματα - Σπασμένα Γυαλιά: όταν η Λάρα πρέπει να περάσει ανάμεσα από καρφιά, συρματοπλέγματα και σπασμένα γυαλιά, δεν παθαίνει απολύτως τίποτα αν το κάνει περπατώντας. Αντίθετα, αν το κάνει τρέχοντας, θα πεθάνει.

Corner Bug: η Λάρα πρέπει να ελέγχει πάντα τις εκτεθειμένες γωνίες, γιατί στις περισσότερες μπορεί να κάνει corner bug. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό τη γλιτώνει από δρομολόγια, γιατί έτσι κόβει δρόμο. Το corner bug γίνεται σε όλα τα παιχνίδια, ακόμα και στο Chronicles, αν και τις περισσότερες γωνίες τις έχουν επιδιορθώσει, και η Λάρα, αντί να μεταφερθεί στη στέγη, κολλάει μέσα στον τοίχο ή απλώς 'φεύγει' έξω απ' αυτόν. Υπάρχουν ωστόσο μερικά σημεία (όπως η αριστερή γωνία στο κτίριο με τα ερπετά-τερατάκια στο τέλος του Trajan's Merkets, που το crawl corner bug εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Αν η Λάρα καταφέρει να το κάνει πριν σκοτώσει τα τερατάκια, θα της είναι πολύ εύκολο να τα εξουδετερώσει από ψηλά!

Τοίχοι: οι τοίχοι που είναι διαφορετικοί απ' τους άλλους πολλές φορές κρύβουν αόρατες σκάλες.

Φωτιές - Φλόγες: εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, οι φωτιές και οι φλόγες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Αν η Λάρα περάσει από κοντά τους, θα καεί. Αν καεί λίγο, ένα medipack μπορεί να τη θεραπεύσει, αν όμως πυρποληθεί ολόκληρη, δεν τη σώζει τίποτα.

Δηλητηριώδεις σκορπιοί (TR 4): αν ένας τέτοιος σκορπιός δαγκώσει τη Λάρα, ο μετρητής της ζωής της στο πάνω μέρος της οθόνης θα γίνει πράσινος, θ' αρχίσει να λιγοστεύει, και η Λάρα θ' αρχίσει να ζαλίζεται (η οθόνη θα μοιάζει με καράβι σε τρικυμία). Μόνη θεραπεία, ένα medipack.

Μυστικές κρυψώνες: δεν είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθούν τα παιχνίδια, αλλά αν η Λάρα τις βρει όλες, εμείς έχουμε ανταμοιβή κάποιες φορές: ένα επιπλέον επίπεδο στο Tomb Raider III και το Golden Mask, επιπλέον πυρομαχικά στα επίπεδα του Tomb Raider II, πρόσβαση σε έξτρα υλικό στο Chronicles.

Σύμμαχοι: υπάρχουν κάποια άτομα που, ανάλογα με την αντίδραση της Λάρα, συμπεριφέρονται σαν εχθροί ή σύμμαχοί της. Οι Θιβετιανοί μοναχοί στο Barkhang Monastery του TRII, οι μοναχοί - φαντάσματα στο Cold Cold War του Golden Mask, οι στρατιώτες στο Crash Site, οι Καταραμένοι στο Lud's Gate και οι λευκοντυμένοι τύποι με τα φλογοβόλα όπλα στο RX Tech Mines του TRIII, όπως και οι στρατιώτες στα επίπεδα της Γκίζας του Last Revelation βοηθούν τη Λάρα αν δεν τους πειράξει, αλλά της επιτίθενται έτσι και σκοτώσει έστω κι έναν απ' αυτούς. Αν και το παιχνίδι γίνεται πιο περιπετειώδες στην περίπτωση που τους διαλέξει για εχθρούς, ωστόσο είναι αλήθεια ότι σαν σύμμαχοι της Λάρα είναι πιο αποτελεσματικοί: αντιμετωπίζουν τους κυνηγούς της και τη βοηθούν έτσι να κάνει οικονομία στα πυρομαχικά της.

Αγάλματα του Σίβα (TR III, Temple Ruins): είναι πολύ δύσκολο να σκοτωθούν, γιατί μπορούν να καλυφθούν με τα έξι χέρια - σπαθιά τους. Ωστόσο αν, με τη βοήθεια ενός Savegame Editor ή του cheat για όλα τα όπλα, η Λάρα έχει στη διάθεσή της το Rocket Launcher, μπορεί να τους ρίξει δύο με τρεις ρουκέτες προτού ζωντανέψουν, και τα αγάλματα απλώς θα ανατιναχτούν επί τόπου!

Παλιρροϊκά κύματα - ρεύματα: όταν η Λάρα πρέπει να κολυμπήσει αντίθετα με το ρεύμα (όπως στα επίπεδα Temple Ruins και High Security Compound του TR III, θα το καταφέρει καλύτερα αν πατάτε μόνο το Alt, χωρίς τα βελάκια κατεύθυνσης, παρά μόνο περιστασιακά.