Tuesday, January 1, 2002

Οδηγός: Tomb Raider 2 - The Dagger of Xian

Μέρος Πρώτο: Κίνα



1. The Great Wall

Η Λάρα πέφτει από ένα ελικόπτερο σε μια σπηλιά. Στόχος της είναι να φτάσει στο φυλάκιο πάνω αριστερά. Αρχίζει ν' ανεβαίνει απ' τα βραχάκια δίπλα στη λιμνούλα (σκοτώνει δυο τίγρεις στην πορεία, αν θέλει), μαζεύει το ασημένιο δρακουλάκι και φτάνει στην κορυφή.

Μέσα στο φυλάκιο, υπάρχει μια καταπακτή φραγμένη με σιδεριά. Μόλις η Λάρα πατήσει επάνω, θα βρεθεί στο κάτω πάτωμα μέσα σε μια λίμνη. Πρέπει ν' ανέβει τα σκαλάκια, να κατεβάσει έναν διακόπτη στον απέναντι τοίχο και στη συνέχεια να ξαναγυρίσει στα σκαλάκια για να βγει απ' την πόρτα στις επάλξεις του τείχους.

Αφού σκοτώσει μερικά κοράκια και κατέβει στην πεδιάδα (όπου μέσα σε μια σπηλιά κάτω απ' το νερό υπάρχει το κλειδί που της χρειάζεται), θα σκοτώσει μια τίγρη και θα ξανανεβεί στις επάλξεις, και τώρα είναι έτοιμη να μπει στο φυλάκιο. Η κρεμαστή σκάλα μπροστά της της δίνει να καταλάβει ότι εκεί επάνω κάτι υπάρχει. Όντως, στο πατάρι υπάρχει άλλο ένα κλειδί.

Στο επόμενο δωμάτιο, βρίσκει διάφορα χρήσιμα πράγματα και μερικές άχρηστες αράχνες. Πρέπει να μετακινήσει ένα κομμάτι του τοίχου, να γλιστρήσει σ' έναν κατηφορικό διάδρομο και να περάσει με κάθε προσοχή την επόμενη επικίνδυνη λιμνούλα.

Τρέχει πάνω στις κινούμενες πλάκες και μόλις περάσει την πόρτα, χωρίς να σταματήσει, τρέχει προς την έξοδο. Πίσω της κυλάνε δυο φονικοί ογκόλιθοι, γι' αυτό πρέπει να προσγειωθεί στο κάτω πάτωμα έγκαιρα. Από κει, χωρίς να σταματήσει - εκτός κι αν θέλει να μαζέψει τα πυρομαχικά απ' τον σκελετό - τρέχει κατευθείαν προς τον τοίχο με το κενό από πάνω, γιατί αλλιώς οι τοίχοι με τα καρφιά θα την συνθλίψουν. Προχωράει με προσοχή στον διάδρομο με τις λεπίδες, προλαβαίνει να μαζέψει το δρακουλάκι από νεφρίτη ανάμεσα σε τοίχους που την απειλούν, τρέχει σαν παλαβή προς το κενό, προσγειώνεται, αμέσως πηδάει αριστερά πάνω στις κινούμενες πλάκες και πέφτει σ' ένα σχετικά ασφαλές μέρος.

Περνάει με κάθε προσοχή απ' το επόμενο εμπόδιο και βρίσκεται στο χείλος μιας τρομακτικής χαράδρας. Κάτι αράχνες την ενοχλούν, αλλά τις ξεπαστρεύει σε χρόνο μηδέν.

Από το κατάλληλο σημείο, κατεβαίνει προσεκτικά στην κοιλάδα - πρέπει ν' ανακαλύψει, διαδοχικά, ένα γείσο, μια σχισμή, μια μικρή σπηλιά και μια κρεμαστή σκάλα μέσα στο βράχο - όπου δύο τεράστια TRex θέλουν να την ποδοπατήσουν. Τα σκοτώνει, ή απλώς τρέχει σαν τρελή χωρίς να κοιτάζει πίσω της, βουτάει το χρυσό δρακουλάκι απ' την κρυψώνα του, και βρίσκει ξανά τον βαρετό δρόμο προς το χείλος της χαράδρας. Πιάνεται γερά απ' τη λαβή του σκοινιού και διασχίζει μ' αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο τη χαράδρα.

Στην άλλη μεριά, την περιμένουν τίγρεις, και στην επόμενη σπηλιά η πόρτα της τελικής εξόδου.

Μέρος Δεύτερο: Βενετία


1. Venice

Μακάρι να είχα έρθει εδώ για διακοπές, μονολογεί η Λάρα και μετά από μερικά δευτερόλεπτα ονειροπόλησης, ρίχνεται και πάλι στην περιπέτεια.

Για αρχή, ένα φιλικό ντόμπερμαν θέλει να τη φάει ζωντανή. Μόλις στρίβει στην αυλή, ένας ύπουλος άξεστος μπράβος της ρίχνει από ένα μπαλκόνι, και σα να μην έφτανε αυτό, νά' σου κι ένας 'γορίλας' με το σκύλο του. Περιττό να σας πω ότι πρέπει να τους σκοτώσει και τους τρεις.

Προτού μπει στην παράγκα, πρέπει να βουτήξει μέσα στο νερό και να κολυμπήσει κάτω απ' την ξύλινη πόρτα που οδηγεί στο λεμβοστάσιο. Αφού μελετήσει για λίγο το καινούριο της μεταφορικό μέσο (την υπερσύγχρονη βάρκα), πρέπει να πατήσει ένα κουμπί στον τοίχο. Τώρα μπορεί να μπει στην καλύβα και, πατώντας διαδοχικά τους διακόπτες, ν' ανοίξει τις καταπακτές και να βρεθεί στην ταράτσα.

Όταν πυροβολήσει το παράθυρο, θα μπορέσει να μπει στο σπίτι, αλλά προτού στρίψει αριστερά, πρέπει να βγει απ' το ακριβώς απέναντι παράθυρο, να πηδήξει πάνω στην τέντα κι από κει στο μπαλκόνι για να βουτήξει το κλειδί για τη βάρκα απ' το πτώμα του μπράβου.

Ξαναγυρίζει στο σπίτι, κατεβαίνει τα σκαλάκια - συναντάει κι ένα ντόμπερμαν - πυροβολεί άλλο ένα παράθυρο, αλλά προτού βγει από κει, πρέπει να πάει στο τέρμα του αιθρίου για να απολαύσει την υπέροχη θέα του καναλιού και να κατεβάσει έναν διακόπτη που ανοίγει μια πόρτα απέναντι.

Χωρίς καθυστέρηση, γιατί την περιμένει πολύς δρόμος, διασχίζει ξανά τον διάδρομο με τις τζαμαρίες και γυρίζει στο χολ με τους χρυσούς πολυελαίους.

Από το περβάζι του παραθύρου δεξιά, παίρνει φόρα, πηδάει απέναντι στην κόκκινη τέντα. Από τέντα σε τέντα, φτάνει στην πόρτα που μόλις άνοιξε.

Μέσα εκεί, ο διακόπτης ανοίγει την πόρτα ακριβώς από κάτω. Με μια θεαματική βουτιά στο νερό, η Λάρα πηγαίνει στο λεμβοστάσιο, ανοίγει με το κλειδί της την πόρτα - αλλά προτού ανέβει στη βάρκα, ίσως θελήσει να κανονίσει τον 'γορίλα' που θα πεταχτεί απροειδοποίητα απ' την καλύβα.
Let's raid on... sailing! Μπαίνει λοιπόν στη βάρκα της κι αρχίζει να κατεβαίνει το κανάλι. Μόλις περάσει την ανοιχτή πόρτα κάτω απ' το κτίριο, καλό είναι να σταματήσει. Δεξιά υπάρχει ένα πέρασμα όπου θα βρει το πέτρινο δρακουλάκι, κι από κει μπορεί να κατεβεί με τα πόδια στο κανάλι, αλλά καλύτερα να γυρίσει πίσω και να ξαναμπεί στη βάρκα της (το υπόγειο έχει και ποντίκια).

Ακολουθεί το ρεύμα με τον καταρράκτη, και μόλις η βάρκα βρεθεί σε ήρεμα νερά, η Λάρα μπορεί να βουτήξει και να μαζέψει το χρυσό δρακουλάκι και κάτι πυρομαχικά.

Οδηγεί τη βάρκα της κάτω αριστερά, πλάι σ' έναν μοχλό που δε μπορεί ακόμα να κατεβάσει. Βουτάει στο νερό και ανεβαίνει στο γείσο δεξιά. Σκοτώνει τα ποντίκια και πυροβολεί τα παράθυρα. Αφού κανονίσει έναν γορίλα, κατεβάζει τον διακόπτη. Βγαίνοντας έξω, θα δει ότι τώρα μια πόρτα έχει κλείσει αριστερά. Σκαρφαλώνει τη σκάλα στον τοίχο και βουτάει στο νερό απ' την άλλη μεριά, όπου κανονικά θα πρέπει να βρίσκεται η βάρκα της. Κατεβάζει τον μοχλό για ν' ανοίξει την πόρτα μπροστά της και ξαναμπαίνει στη βάρκα.

Βγαίνει στο μεγάλο κανάλι και πηγαίνει δεξιά κι αμέσως αριστερά. Σταματάει στο μικρό γείσο, σκοτώνει τον μπράβο και ξαναμπαίνει στη βάρκα της. Γυρίζει πίσω, περνάει μπροστά απ' τις ανοιχτές πόρτες και στρίβει τώρα δεξιά, στο κανάλι με τη γέφυρα και τις γόνδολες.

Στο τέρμα του καναλιού, είναι η έξοδος η οποία φυσικά είναι κλειστή και προφυλάσσεται από μερικές νάρκες. Για να τις ξεφορτωθεί η Λάρα, θα πρέπει να πάρει φόρα με τη βάρκα της, να την οδηγήσει προς τις νάρκες και λίγο πριν αυτή προσκρούσει στις νάρκες, να πηδήξει στο νερό. Η βάρκα θα συνεχίσει την πορεία της, ανατινάζοντας - και απενεργοποιώντας - τις νάρκες. Η βάρκα θα διαλυθεί, γι' αυτό και υπάρχει άλλη μία στην αποβάθρα αριστερά απ' τις νάρκες.

Αν η Λάρα πέσει πάνω στις νάρκες μαζί με τη βάρκα της, αυτό θα είναι και το τελευταίο πράγμα που θα κάνει, γι' αυτό προσοχή!

Μπαίνει στη δεύτερη βάρκα και γυρίζει στα σκαλοπατάκια κάτω απ' τη γέφυρα.

Απ' το ψηλότερο, πηδάει και πιάνεται απ' την κόκκινη τέντα. Από κει, πηδάει στη γέφυρα. Σκοτώνει έναν μπράβο και τον σκύλο του και πηγαίνει στην αυλή δεξιά. Σκοτώνει έναν άλλο γορίλα και του παίρνει το ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΚΛΕΙΔΙ, με το οποίο ανοίγει την κλειδωμένη πόρτα αριστερά. Μπαίνει στο δωμάτιο, κατεβαίνει απ' την καταπακτή και κατεβάζει τον διακόπτη που ανοίγει μια πύλη σ' ένα στενό κανάλι.

Βγαίνει έξω, ξαναγυρίζει στη βάρκα της, κάνει μεταβολή και πηγαίνει αριστερά και πάλι αριστερά. Προσπερνάει το κανάλι δεξιά και στρίβει δεξιά στο επόμενο, κάτω απ' τη γέφυρα. Σταματάει δίπλα στη μικρή αποβάθρα αριστερά και βγαίνει έξω. Σκοτώνει τον γορίλα, μπαίνει στο σκοτεινό δωμάτιο, σκοτώνει τα ποντίκια και κατεβάζει τον διακόπτη που ανοίγει μια πόρτα σε μια άλλη αποβάθρα.

Μπαίνει και πάλι στη βάρκα της, κάνει μεταβολή και στρίβει αριστερά στο στενό κανάλι, ξανά αριστερά και σταματάει στην αποβάθρα δεξιά. Μπαίνει απ' την ανοιχτή πόρτα, παίρνει το ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΚΛΕΙΔΙ απ' τον πάτο της ρηχής λίμνης, σκαρφαλώνει στον τοίχο, κατεβαίνει στο πατάρι από πάνω. Σκοτώνει τον μπράβο και τον σκύλο του και κατεβάζει τον διακόπτη που ανοίγει το παράθυρο δίπλα. Βουτάει στο νερό και μπαίνει στη βάρκα της.

Γυρίζει πίσω στη γέφυρα με τις γόνδολες. Σταματάει στην μικρή αποβάθρα όπου βρήκε τη δεύτερη βάρκα. Αν δεν έχει ήδη σκοτώσει τον γορίλα που κόβει βόλτες εκεί, το κάνει τώρα. Με το σιδερένιο κλειδί ανοίγει την πόρτα. Μπαίνει στο δωμάτιο, σκοτώνει άλλον έναν μπράβο και κατεβάζει τον διακόπτη που ανεβάζει άλλη μια πύλη στο στενό κανάλι.

Μπαίνει στη βάρκα της, στρίβει δεξιά στο στενό κανάλι, μετά πηγαίνει αριστερά, δεξιά, πάλι αριστερά και άλλη μια φορά αριστερά. Σταματάει τη βάρκα της δίπλα στα παράθυρα ενός πλυμμηρισμένου δωματίου δεξιά.

Προτού μπει μέσα, κολυμπάει αριστερά προς την ξύλινη ράμπα. Ανεβαίνει στη ράμπα, και στην κορυφή πυροβολεί τα παράθυρα και μπαίνει μέσα για να πάρει το πράσινο δρακουλάκι (και μερικά χρήσιμα δώρα, αν έχει βρει και τα τρία δρακουλάκια). Κατεβαίνει και πάλι τη ράμπα, κολυμπάει προς τα παράθυρα και μπαίνει στο δωμάτιο.

Σκοτώνει τον γορίλα και πατάει το κουμπί στον τοίχο. Αυτό το κουμπί ανοίγει την πόρτα της εξόδου (πίσω απ' τις νάρκες), αλλά η πόρτα δε μένει ανοιχτή για πολύ. Μόλις η Λάρα πατήσει το κουμπί και η πόρτα ανοίξει, θ' αρχίσει να χτυπάει ένα ρολόι το οποίο μετράει το χρόνο που η πόρτα μένει ανοιχτή. Στον δωδέκατο χτύπο, η πόρτα κλείνει.

Μόλις λοιπόν η Λάρα πατήσει το κουμπί, θα πρέπει να κάνει μεταβολή, να τρέξει στα παράθυρα και να μπει στη βάρκα της. Επιταχύνοντας (με το CTRL), πηγαίνει δεξιά, ξανά δεξιά, αριστερά, μετά κατευθείαν στο απέναντι στενό κανάλι, αμέσως αριστερά και αν όλα πάνε καλά, θα προλάβει την πόρτα ανοιχτή. Βγαίνει έξω και οδηγεί απτόητη προς το κρησφύγετο του Μπάρτολι.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ: Για ν' αποφύγει το άγχος του χρονόμετρου, η Λάρα μπορεί να κάνει το εξής: Αφού πατήσει το κουμπί που ανοίγει την έξοδο, αντί να βγει απ' τα παράθυρα, βουτάει στο νερό και κολυμπάει ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΝΕΡΟ βγαίνοντας απ' την πορτούλα στο κανάλι. Μ' αυτό τον τρόπο, δεν ενεργοποιείται το χρονόμετρο και η πόρτα μένει ανοιχτή για πάντα! Επίσης, αν δεν έχει ανατινάξει τις νάρκες, δεν είναι απαραίτητο να το κάνει για να βγει έξω, φτάνει να τις περάσει ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΝΕΡΟ. Δεν πειράζει που δε θα έχει τη βάρκα της μαζί, γιατί στο επόμενο επίπεδο θα ξεκινήσει με άλλη βάρκα. (Top)

2. Bartoli's Hideout

Αυτό το πανέμορφο επίπεδο ξεκινάει με τη Λάρα μέσα στη βάρκα της. Πρέπει να βγει έξω, να εξερευνήσει το μικρό κτίριο με τα σκαλάκια και να κατεβάσει τον διακόπτη που θα της ανοίξει τις μεγάλες πόρτες.

Στο μεγάλο κτίριο, την περιμένουν δυο άξεστοι τύποι στο χολ (ο ένας είναι στο πάνω πάτωμα) και δυο αγριόσκυλα στην αυλή αριστερά. Πίσω απ' τους ύπουλους πετρωμένους πολεμιστές του Ξιάν, υπάρχει ένας διακόπτης. Η Λάρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σ' αυτό το σημείο.

Από την κρεμαστή σκάλα δίπλα στην κεντρική είσοδο, θα βγει στο μπαλκόνι. Απ' το διπλανό μπαλκόνι, της ρίχνει ένας αγύρτης. Η Λάρα δεν τα σηκώνει κάτι τέτοια ύπουλα και τον κανονίζει προτού, από μπαλκόνι σε σκεπή κι από σκεπή σε τέντα, φτάσει σ' ένα υπερυψωμένο πεζούλι απένανι από μια ανοιχτή πόρτα. Ένας προσεκτικός πήδος θα την προσγειώσει στο καινούριο αυτό κτίριο, όπου θα την υποδεχτούν δυο κοπρόσκυλα. Επάνω υπάρχει μια μεγάλη άδεια αίθουσα μ' έναν ωραίο άντρα κι έναν διακόπτη που δε φαίνεται με γυμνό μάτι. Αυτός ο διακόπτης ανοίγει μια πόρτα έξω στο χολ, η οποία οδηγεί στο μπαλκόνι του αγύρτη. Εκεί η Λάρα θα βρει το πέτρινο δρακουλάκι και πυρομαχικά.

Πίσω στη μεγάλη αίθουσα, η Λάρα πρέπει να πυροβολήσει το παράθυρο και να βγει στο μπαλκόνι. Απ' τη διπλανή μπαλκονόπορτα, θα έρθουν να της συστηθούν δυο παιδαράδες κι ένας μασκοφόρος με τα σκυλάκια τους. Το διαμέρισμά τους έχει ένα τζάκι που, φυσικά, είναι μυστικό πέρασμα. Ένα κομμάτι του τοίχου εκεί μετακινείται, ανοίγοντας το δρόμο.

Ο ξύλινος διάδρομος φαίνεται ακίνδυνος, αλλά μόλις η Λάρα πλησιάσει στο κατάλληλο σημείο, ενεργοποιούνται δύο κοφτερές λεπίδες. Με την κατάλληλη στρατηγική, όμως, δε θα πάθει τίποτα. Οι φλόγες μπροστά της σβήνουν μόλις πατήσει στο τελευταίο κομμάτι της πλατφόρμας. Πρέπει να φτάσει πίσω απ' την τελευταία προτού ανάψουν και πάλι.

Ο τοίχος που θα συναντήσει ανοίγει μπροστά της και βρίσκεται σ' ένα μεγάλο δωμάτιο με πανέμορφους χρυσούς πολυελαίους, έναν μασκοφόρο και δυο αγριόσκυλα. Απ' το χαμηλό άσπρο ντουβάρι, ανεβαίνει στον πρώτο πολυέλαιο. Εδώ μπορεί να τρέξει αριστερά της στο γείσο και να κατεβάσει τον διακόπτη που θα της ανοίξει την πόρτα μιας καταπακτής έξω απ' το παράθυρο (αλλά δε μπορεί ακόμα να πάει εκεί). Μπορεί όμως να πυροβολήσει το παράθυρο και να πηδήξει στο νερό. Κάπου στα δεξιά της, κάτω απ' το νερό, βλέπει κάτι παράθυρα.

Αν τα περάσει, και ακολουθήσει το πέρασμα προς τον αριστερό τοίχο, θα βρει πυρομαχικά και λίγο πιο πέρα το χρυσό δρακουλάκι. Ο μοχλός ανοίγει την καταπακτή από πάνω. Η Λάρα θα βρεθεί και πάλι στο δωμάτιο με τις φλόγες. Τώρα ξέρει πώς θα τις περάσει, για να βρεθεί και πάλι στο δωμάτιο με τους πολυελαίους. Ανεβαίνει με τον ίδιο τρόπο στον πρώτο πολυέλαιο, παίρνει φόρα, πηγαίνει στον δεύτερο και μετά στον τρίτο. Πιάνεται απ' το ριγέ γείσο και το ακολουθεί στα δεξιά (προσέχοντας τα ποντίκια). Ανεβαίνει στο τοιχαλάκι από τούβλα και πηδάει απ' την άλλη μεριά του στο γείσο με τον διακόπτη. Κατεβάζει τον διακόπτη, που ανοίγει την κρύπτη πίσω απ' το κάδρο. Γυρίζει και πηδάει στον πολυέλαιο μπροστά της. Από κει στον άλλο πολυέλαιο, ξανά στο ριγέ γείσο, αλλά τώρα πιάνεται απ' το δοκάρι και προχωράει κρεμασμένη απ' αυτό ώσπου να βρει χώρο από πάνω ν' ανεβεί. Πηδάει προσεκτικά στο γείσο από κάτω. Συναντάει έναν μπράβο του Μπάρτολι και τον συγυρίζει μια χαρά. Ανεβαίνει στο τοιχάκι από τούβλα κι από κει στο δοκάρι με τον διακόπτη (ο διακόπτης αλλάζει τη θέση των φωτιστικών ώστε να μπορέσει η Λάρα να πάρει το κλειδί της βιβλιοθήκης απ' την κρύπτη του κάδρου). Ξαναγυρίζει στο τούβλινο τοιχάκι και κατεβαίνει με προσοχή στον πολυέλαιο από κάτω (στην αριστερή πλευρά). Από κει πηδάει στον δεύτερο πολυέλαιο, και μετά στον τρίτο. Απ' τον τρίτο πολυέλαιο, πηδάει στην κρύπτη πίσω απ' το κάδρο, παίρνει το κλειδί, ξαναπηδάει στον τρίτο πολυέλαιο και μετά στον δεύτερο. Απ' τον δεύτερο πολυέλαιο, παίρνει φόρα, τρέχει και προσγειώνεται στο γείσο δεξιά (είναι το γείσο με τον διακόπτη που κατέβασε στην αρχή). Βγαίνει στο περβάζι του παραθύρου και πηδάει στην καταπακτή μέσα στον τοίχο, πίσω απ' το τζάκι. Το ύψος είναι αρκετό, αλλά δε θα πάθει τίποτα, γιατί θα προσγειωθεί στο νερό. Η λιμνούλα την οδηγεί στα σκαλιά της βιβλιοθήκης.

(Ο μοχλός αριστερά ανοίγει την πορτούλα κάτω απ' το νερό, για την περίπτωση που η Λάρα ξέχασε προηγουμένως να πάρει το χρυσό δρακουλάκι).

Με το καινούριο κλειδί της, ανοίγει τις μεγάλες πόρτες και μπαίνει στη βιβλιοθήκη. Σχεδόν αμέσως, εμφανίζεται ένας αντιπαθητικός τύπος με μια καραμπίνα.

Συνεχίζει ευθεία, ακολουθεί το διάδρομο ώσπου φτάνει σ' ένα δωμάτιο μ' ένα γείσο από πάνω. Σκαρφαλώνει τα ράφια αριστερά της και ανεβαίνει στο πατάρι. Πηδάει στο απέναντι γείσο, σκοτώνει μερικά ποντίκια και κατεβάζει τον διακόπτη, ο οποίος ανοίγει τις διπλές πόρτες πίσω στο χολ της βιβλιοθήκης.

Η Λάρα κατεβαίνει και ανταλλάσσει πυροβολισμούς με το μπουμπούκι που ξεφυτρώνει απ' το πουθενά και μετά βγαίνει απ' τις διπλές πόρτες που μόλις άνοιξε.

Μέσα στο καινούριο δωμάτιο, σκαρφαλώνει τα ράφια αριστερά και πηδάει στο απέναντι γείσο. Ανεβαίνει και πάλι τα ράφια στην αριστερή πλευρά, πυροβολεί το παράθυρο στο πλάι και πηδάει προσεκτικά στο περβάζι του (αν πατήσετε μαζί με το Alt και το Ctrl, η Λάρα δε θα πηδήξει πολύ ψηλά κι έτσι θα προσγειωθεί εκεί που πρέπει). Κάνει μεταβολή, γλιστράει πάνω στην κόκκινη τέντα από κάτω, πιάνεται απ' την άκρη και μόλις ανασηκωθεί λίγο, πηδάει στο μπαλκόνι πίσω της. Από κει, δίνει έναν πήδο και προσγειώνεται στο ξύλινο γείσο. Απ' το ξύλινο γείσο, τρέχει στον τοίχο αριστερά της και πηγαίνει ως το τέρμα του.

Από κει, παίρνει φόρα και πηδάει στη σκεπή της παράγκας. Αν θέλει, μπορεί να τρέξει ως την άλλη άκρη της σκεπής, να πηδήξει στον τοίχο δεξιά κι από κει στη λιμνούλα από πίσω, όπου και θα βρει τα Ούζις. Μετά, ξαναγυρίζει στην ξύλινη αποβάθρα έξω απ' την παράγκα.

Βρίσκει την πόρτα της παράγκας, ξεπαστρεύει έναν ακόμα ομορφάντρα και βουτάει το κλειδί της βόμβας απ' το πέτρινο τραπέζι. Απ' την πόρτα, πηδάει απέναντι στην πόρτα της αυλής που ανοίγει μόνη της, αιφνιδιάζεται λίγο απ' τον μασκοφόρο και μετά μπαίνει στο χολ της βιβλιοθήκης. Δίπλα στις κλειστές πόρτες, έχει εμφανιστεί τώρα, ως δια μαγείας, ένας διακόπτης. Τον κατεβάζει, οι πόρτες ανοίγουν, και μόλις μπει στο δωμάτιο, κάτι ομορφόπαιδα πυροβολούν τα παράθυρα και μπαίνουν απ' την αυλή. Η Λάρα δεν τα χάνει και τους δίνει αυτό που τους αξίζει. Βγαίνει στην αυλή.

Η πόρτα στον δεξιό τοίχο ανοίγει και η Λάρα βλέπει και πάλι το πρασινογάλαζο νεράκι της Βενετίας. Ένα μπάνιο είναι ό,τι πρέπει μετά από τόσο τρέξιμο, σκέφτεται και κάνει μια βουτιά μέσα. Κολυμπάει στην αριστερή πλευρά του καναλιού και φτάνει σε μια μικρή πλατφόρμα. Ανεβαίνει, σκοτώνει έναν αρουραίο, ανεβαίνει στο τοιχάκι αριστερά όπου βλέπει τη βόμβα. Μπαίνει στον πειρασμό να τη συνδέσει με το κλειδί της, αλλά αλλάζει γνώμη. Απέναντί της, έχει επιτέλους το κρησφύγετο του Μπάρτολι. Πρέπει λοιπόν να το ερευνήσει προτού το ανατινάξει. Ανεβαίνει στον τοίχο και τρέχει ως την άλλη άκρη του. Ανεβαίνει στη μικρή χρωματιστή σκεπή του λευκού κτιρίου, πυροβολεί το παράθυρο, μπαίνει μέσα, βουτάει το δρακουλάκι από νεφρίτη και φεύγει απ' το δρόμο που ήρθε.

Τώρα μπορεί να ανατινάξει το κρησφύγετο του Μπάρτολι, και αυτό κάνει.

Αμέσως μετά την έκρηξη, ένας μασκοφόρος εμφανίζεται στο μπαλκόνι επάνω αριστερά κι αρχίζει να ρίχνει. Η Λάρα φυσικά ξέρει τι να κάνει.

Ξαναπηγαίνει στο κατεστραμμένο πλέον κρησφύγετο του Μπάρτολι, σκαρφαλώνει όσο πιο ψηλά μπορεί, κι όταν φτάσει στις στέγες, πηδάει στον υπερυψωμένο διάδρομο πίσω της και ακολουθεί το δρόμο για την έξοδο.

3. Opera House

Πληροφορίες για την Όπερα της Βενετίας

Άλλο ένα υπέροχο επίπεδο αρχίζει με τη Λάρα να γλιστράει σε μια κατηφόρα και να καταλήγει σ' ένα γείσο, μπροστά απ' το οποίο αιωρείται απειλητικά ένα επικίνδυνο κιβώτιο. Το σύμβολο πάνω στο κουτί είναι το έμβλημα της Fiamma Nera, της μυστικιστικής οργάνωσης του Μπάρτολι. Μόλις το βλέπει η Λάρα, καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά και ότι ο Μπάρτολι την πρόλαβε για άλλη μια φορά.

Ρίχνει μια ματιά γύρω της. Δεξιά της, είναι η Όπερα, αλλά δεν ξέρει ακόμα τον τρόπο για να μπει. Κάτω, ένα ωραίο ποταμάκι (μ' έναν αγριάνθρωπο στην αποβάθρα). Τα γείσα τριγύρω φαίνονται να είναι η μόνη διέξοδος. Και πρώτα απ' όλα, πρέπει να βρει το κλειδί της Όπερας.

Από γείσο σε γείσο, φτάνει στο απέναντι κτίριο, στο βάθος αριστερά. Ακολουθεί την κρεμαστή σκάλα και κατεβάζει έναν διακόπτη. Βλέπουμε μια στέγη ν' ανοίγει, και μέσα στη σοφίτα ένα κλειδί.

Η Λάρα ξαναγυρίζει στο γείσο με το κιβώτιο και, προσέχοντας να μην την χτυπήσει - μπορεί ακόμα και να τη σκοτώσει - πηδάει απέναντι, στην ανοιχτή στέγη. Ενώ καλά καλά δεν έχει πιάσει το κλειδί, εμφανίζεται ένας μπρατσωμένος μορφονιός μ' ένα ρόπαλο, ενώ αμέσως μετά άλλος ένας. Αφού τους ξεφορτωθεί, η Λάρα ανεβαίνει τα σκαλιά στην αριστερή πλευρά - η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή - και βγαίνει στο γείσο με το διακόπτη και ξαναγυρίζει για άλλη μια φορά στο γείσο με το κιβώτιο.

Τώρα που έχει στα χέρια της το κλειδί, τίποτα δεν την εμποδίζει να μπει στην Όπερα. Απ' το αρχικό γείσο, πηδάει τώρα δεξιά, στο γείσο από κοκκινωπά τούβλα. Γυρίζει με την πλάτη στο ποτάμι, κρεμιέται απ' την άκρη του γείσου και προχωράει προς τα αριστερά ώσπου να φτάσει πάνω από ένα άλλο ίσιο γείσο. Προσγειώνεται εκεί.

Γυρίζει και πάλι, κρέμεται κι απ' αυτό το γείσο, και προχωράει προς τα αριστερά ώσπου να φτάσει πάνω από το περβάζι ενός παραθύρου και να μπορέσει να πιαστεί απ' αυτό.

Ανεβαίνει στο περβάζι, πυροβολεί το παράθυρο, προχωράει περπατώντας ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά (αν τρέξει, θα πεθάνει) και ανεβαίνει τη σιδερένια κρεμαστή σκάλα. Με το κλειδί της, ανοίγει την κλειδωμένη πόρτα, ανεβαίνει τα σκαλάκια κι άλλη μία σιδερένια σκάλα και βρίσκεται στην κατεστραμμένη σκεπή της Όπερας. Πρέπει να περάσει απέναντι τρέχοντας πάνω στις σανίδες. Οι σανίδες υποχωρούν κάτω απ' τα πόδια της, αλλά αν έχει το σωστό συντονισμό και αλάνθαστα αντανακλαστικά, θα φτάσει απέναντι έγκαιρα, και χωρίς κίνδυνο.

Το πέρασμα μπροστά της την οδηγεί σε μια σκεπασμένη οροφή. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να βρει έναν τρόπο να μπει από κει. Υπάρχουν αρκετοί αντιπαθητικοί τύποι με τα σκυλιά τους, αλλά η Λάρα δεν το βάζει κάτω. Πίσω απ' το γείσο με το κιβώτιο, υπάρχει ο διακόπτης που ανοίγει μια καταπακτή στην οροφή. Για να φτάσει εκεί, η Λάρα πρέπει να πηδήξει στο γείσο από μια ίσια πλάκα της οροφής (προσέχοντας το θανατηφόρο κιβώτιο). Μόλις κατεβάσει τον διακόπτη, η οροφή θ' ανοίξει αλλά θα εμφανιστεί άλλος ένας παιδαράς.

Προτού μπει απ' την σκεπή, παρατηρεί ένα σκοτεινό κενό στα αριστερά της. Εκεί υπάρχει ένα δρακουλάκι και μερικές χρήσιμες προμήθειες, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πηδήξει μέσα. Το πάτωμα είναι γεμάτο με σπασμένα γυαλιά και θα πεθάνει. Σύντομα θ' ανακαλύψει μια άλλη είσοδο.

Μπαίνει λοιπόν απ' τη σκεπή. Μέσα στο δωμάτιο, υπάρχει ένας πίνακας ηλεκτρικού ρεύματος και δύο διακόπτες. Παρακάμπτει τον πρώτο και κατεβάζει τον δεύτερο για ν' ανοίξει την σιδερόπορτα. Κατεβαίνει στο άλλο δωμάτιο - προσέχει να μην την λιώσουν τα ντουβάρια - και πατάει το κουμπί που ξανακλείνει την πόρτα, και τώρα η Λάρα θα μπορέσει να τη σκαρφαλώσει σαν σκάλα και να μπει, επιτέλους, στην Όπερα.

Αφού θαυμάσει για λίγο το ωραίο, αν και κατεστραμμένο θέατρο - και μονομαχήσει μ' έναν ενοχλητικό - αρχίζει την εξερεύνηση των χώρων.

Σ' όλη τη διάρκεια του επιπέδου, πρέπει να προσέχει τρία πράγματα ιδιαίτερα:

1. τα αιωρούμενα κιβώτια - έχει ήδη συναντήσει ένα - και τα αιωρούμενα σακιά με άμμο

2. κάποια σακιά με άμμο που είναι κρεμασμένα απ' το ταβάνι και που, όταν περνάει από κάτω, πέφτουν στο πάτωμα και μπορεί να την πλακώσουν,

3. τα πέτρινα ντουβάρια που εμφανίζονται απ' το πουθενά (κυρίως πίσω απ' τις κουρτίνες) απειλώντας να την ισοπεδώσουν - η Λάρα θα ξέρει ότι ένα ντουβάρι έχει βγάλει ποδαράκια όταν νιώσει γύρω της κάτι σαν σεισμό.

Στα αριστερά της, πίσω απ' την κόκκινη κουρτίνα, υπάρχει ένας ξύλινος διάδρομος με δύο σκυλιά κι έναν διακόπτη για το ασανσέρ που δε λειτουργεί ακόμα - χρειάζεται έναν πίνακα ηλεκτρικού, τον οποίο θα ανακαλύψει εντός ολίγου.

Ξαναγυρίζει στο αρχικό χολ - στο μεγάλο θεωρείο που βλέπει στην σκηνή - και τώρα πηγαίνει αριστερά. Πίσω απ' αυτή την κόκκινη κουρτίνα, κρύβεται ένας μπράβος μ' έναν σκύλο. Επίσης ακόμα πιο πίσω απ' την κουρτίνα, δεν υπάρχει τίποτα εκτός από μερικά απειλητικά ντουβάρια. Λίγο πριν την κουρτίνα, ωστόσο, υπάρχει ένα κενό στο πάτωμα. Από κει η Λάρα πρέπει να πηδήξει προς τα εμπρός για να προσγειωθεί στο αμέσως από κάτω γείσο - όχι το πιο χαμηλό, γιατί θα χτυπήσει. Από κει, μπορεί να σκοτώσει έναν μασκοφόρο σ' ένα γείσο απέναντί της, καθώς κι έναν άλλον μπράβο με δυο σκυλιά κάτω, στην πλατεία (αν αυτός ο τύπος δε φανεί τώρα, θα κάνει την εμφάνισή του αργότερα, όταν η Λάρα ξαναπεράσει από κει).

Προσεκτικά, κατεβαίνει στην πλατεία κι ανακαλύπτει ένα μικρό βάθρο στα αριστερά της απ' όπου μπορεί ν' αρχίσει ν' ανεβαίνει στα γείσα. Στόχος της είναι το γείσο στο οποίο ήταν ο τελευταίος μασκοφόρος που σκότωσε. Όταν φτάσει εκεί, θα δει ότι στα δεξιά υπάρχει ένα κενό.

Βουτάει στο νερό κάτω χαμηλά, βγαίνει στην επιφάνεια και ανεβαίνει στη μικρή αποβάθρα με τη σιδερόπορτα. Γυρίζει, πιάνεται απ' το απέναντι γείσο, ανεβαίνει, από κει ανεβαίνει με τον ίδιο τρόπο στο επόμενο γείσο, που οδηγεί σ' έναν ξύλινο διάδρομο. Σκοτώνει μερικά ποντίκια στην πορεία, ένα αγριόσκυλο και έναν αγροίκο στο διάδρομο, και ακολουθεί τα σκαλάκια στα δεξιά. Πυροβολεί τα τζάμια με το Β στα δεξιά της, πηδάει στο δωμάτιο από κάτω. Βλέπει άλλη μια σειρά πανομοιότυπα παράθυρα και κρατάει τη σημείωση στο μυαλό της.

Κατεβάζει τον διακόπτη και η πόρτα ανοίγει. Γλιστράει στον αγωγό και στο τέλος πηδάει και πιάνεται απ' το απέναντι γείσο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσει πάνω στον ανεμιστήρα. Παίρνει το κλειδί και συνεχίζει ν' ακολουθεί τους αγωγούς - πηδάει προς τα πίσω για ν' ανεβεί στο κάθε "ράφι" που συναντάει απέναντί της, για να μην την χτυπήσει ο ανεμιστήρας - ώσπου φτάνει σ' ένα δωμάτιο μ' ένα κιβώτιο. Πριν μπει μέσα, πιάνεται κι ανεβαίνει στο απέναντι "ράφι". Προχωράει με προσοχή προς το δρακουλάκι από νεφρίτη - αν ανάψει ένα πυροτέχνημα, θα δει τον ανεμιστήρα και δε θα τραυματιστεί. Ξαναγυρίζει στο δωμάτιο με το κιβώτιο.

Μετακινεί το κουτί, πατάει το κουμπί και βγαίνει απ' την πόρτα. Ανεβαίνει στο κάτω περβάζι, πυροβολεί τα τζάμια, φέρνει το καινούριο κιβώτιο όσο πιο έξω στο περβάζι μπορεί. Κατεβαίνει στο δωμάτιο, φέρνει έξω το πρώτο κιβώτιο, το βάζει κάτω απ' το δεύτερο. Μετά σπρώχνει το δεύτερο κιβώτιο πάνω στο πρώτο. Ανεβαίνει στο ξύλινο σκαλοπατάκι στο πάτωμα, από κει πάνω στα κιβώτια και βρίσκεται στο πάνω περβάζι. Ακολουθεί τον ξύλινο διάδρομο κι όταν φτάνει στο κενό δεξιά, πιάνεται απ' το απέναντι γείσο κι ανεβαίνει στο θεωρείο.

Πηγαίνει στην άκρη, παίρνει φόρα και πηδάει μέσα στο νερό κάτω απ' τη σκηνή. Βρίσκει το κιβώτιο κάτω απ' το νερό, πατάει επάνω κι ανεβαίνει στη σκηνή. Στο δωμάτιο αριστερά, κατεβάζει έναν διακόπτη. Στο δωμάτιο δεξιά, καθαρίζει δύο μορφονιούς και απ' την πόρτα ανεβαίνει στο γείσο με τα τζάμια. Παίρνει φόρα, πιάνεται απ' την σχισμή στον τοίχο απέναντι (στην πιο χαμηλή της πλευρά). Πηγαίνει επάνω στα σκαλάκια, κατεβάζει τον διακόπτη για να κατεβάσει την πτυσσόμενη πλατφόρμα πίσω της. Ξαναγυρίζει στο γείσο με τα τζάμια, πηγαίνει ως την άλλη άκρη της πλατφόρμας. Από κει, πιάνεται κι ανεβαίνει στο γείσο αριστερά, κι από κει στην κρύπτη από πάνω. Απ' την κρύπτη, πηδάει στο απέναντι γείσο. Ακολουθεί τα γείσα προσέχοντας τα σακιά, φτάνει στην άλλη άκρη του ταβανιού, κατεβάζει τον διακόπτη και ακολουθεί τον κατηφορικό διάδρομο στη σκηνή. Τώρα η καταπακτή είναι ανοιχτή, κι έτσι η Λάρα βουτάει μέσα στο νερό.

Στα υπόγεια - και υποβρύχια - τούνελ, πρέπει να κάνει δύο πράγματα:

1. Να βρει τον διακόπτη που θα της ανοίξει την έξοδο

2. Να βρει το πέτρινο δρακουλάκι

'Ενα απ' τα τούνελ την οδηγεί σε μια μικρή αποβάθρα με μια μεταλλική σκάλα. Εκεί βρίσκει έναν στρογγυλό πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος (για το ασανσέρ). Ανεβαίνει απ' τη μεταλλική σκάλα πίσω στο θεωρείο.

Τώρα μπορεί να πάει στο ασανσέρ, να βάλει τον πίνακα στη θέση που πρέπει και να κατεβάσει τον διακόπτη για να καλέσει το ασανσέρ. Το ασανσέρ έρχεται, αλλά η Λάρα δε μπαίνει ακόμα μέσα. Το αφήνει να ξανακατεβεί, πηδάει στην οροφή του κι από κει ανεβαίνει τη μεταλλική σκάλα στα δεξιά.

Τώρα βρίσκεται μέσα στο χαντάκι με τα τζάμια που είχε δει απ' τη στέγη της Όπερας. Με πολλή προσοχή, παίρνει το χρυσό δρακουλάκι και διάφορα πυρομαχικά απ' τις κρύπτες. Κατεβαίνει τη σκάλα, ξαναγυρίζει στον διάδρομο, ξανακαλεί το ασανσέρ. Μόλις το ασανσέρ έρθει, η Λάρα πρέπει σε χρόνο μηδέν να κατεβάσει τον διακόπτη και να τρέξει μέσα στον θάλαμο. Το ασανσέρ κατεβαίνει στο υπόγειο.

Εκεί την υποδέχονται δυο αγριάνθρωποι. Η Λάρα κατεβάζει τον διακόπτη στον αριστερό τοίχο και αφήνει το ασανσέρ ν' ανεβεί. Βουτάει στο νερό από κάτω. Στα καινούρια τούνελ κάτω απ' το νερό, πρέπει να βρει:

1. έναν τετράγωνο πίνακα ηλεκτρικού (για τη γεννήτρια κάτω απ' τη στέγη)

2. τον μοχλό για την έξοδο, δίπλα στην σιδερόπορτα.

Βρίσκει την έξοδο, βγαίνει και ανεβαίνει πίσω στο θεωρείο. Πηγαίνει δεξιά, στην πόρτα με την κλειδαριά. Την ανοίγει με το χρυσό κλειδί που είχε βρει στους αγωγούς. Πηδάει πλάγια, στο γείσο της πόρτας. Βρίσκεται και πάλι στο διάδρομο με το κουμπί. Το πατάει, ανεβαίνει τη σιδερένια σκάλα, βάζει τον πίνακα του ηλεκτρικού στη θέση του και κατεβάζει τον αντίστοιχο διακόπτη. Μ' αυτή την κίνηση, στη σκηνή άνοιξε μια πόρτα και κατέβηκαν τρία λάβαρα της Fiamma Nera. Η Λάρα νιώθει μια ανατριχίλα, την ξεπερνάει και συνεχίζει.

Κατεβαίνει και πάλι κάτω, πατάει το κουμπί για να κλείσει η πόρτα, σκαρφαλώνει τη σκάλα και την πόρτα, ξαναμπαίνει στην Όπερα.

Κατεβαίνει στην πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή. Μπαίνει στο κρυφό δωματιάκι κάτω απ' τα λάβαρα - αφού ξεπαστρέψει μερικούς μπράβους με τα σκυλιά τους μαζί - και ψάχνει κάπου στα αριστερά για ένα κιβώτιο που μπορεί να μετακινηθεί. Από πίσω, είναι ένας διακόπτης που πρέπει να κατεβάσει. Μετά σκαρφαλώνει στα κιβώτια με προορισμό την πορτούλα πίσω απ' το φωτιστικό.

Βγαίνει στο άσπρο γείσο, πηγαίνει δεξιά στο μπαλκόνι κι από κει κατεβαίνει στην καταπακτή. Πηδάει πάνω απ' το μικρό κενό στο πάτωμα, και κατεβάζει τον διακόπτη. Απέναντί της, βλέπει μια πόρτα ν' ανοίγει. Πηγαίνει ως εκεί ακολουθώντας τα γείσα. Στο τελευταίο δωμάτιο, πρέπει να κάνει μια βόλτα πάνω στα κιβώτια και να βρει το κουμπί αριστερά της εισόδου που θα της ανοίξει τις μεγάλες άσπρες πόρτες στην άλλη άκρη του δωματίου. Όταν κατεβεί στο πάτωμα, την περιμένουν δυο μπράβοι, μερικά σκυλιά κι ένας φοβερός και τρομερός μισθοφόρος. Αφού ξεμπερδέψει με όλον αυτόν τον κόσμο, κατευθύνεται προς την έξοδο και μπαίνει στο αεροπλανάκι για να τελειώσει το επίπεδο.

Μέρος Τρίτο: Μεσόγειος


1. Offshore Rig

Ξεχάστε τα πανέμορφα σοκάκια και τα γραφικά κανάλια της Βενετίας. Από δω και πέρα, αρχίζει ένας αληθινός εφιάλτης για τη Λάρα.
I hate waking up in prison! Η καλή μας ηρωίδα ξυπνάει μέσα σ' ένα περίεργο κελί γεμάτο - όλως τυχαίως - με κιβώτια της Fiamma Nera. Αφού ρίχνει μια ματιά στο χώρο γύρω της, αρχίζει να ψάχνει για μια πιθανή διέξοδο.

Σημαντική λεπτομέρεια: δεν έχει ούτε ένα όπλο! Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απ' την έξοδο, πρέπει να βρει και κανένα σιδερικό γιατί, ως γνωστόν, οι γορίλες του Μάρκο Μπάρτολι καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα των όπλων.

Μετακινεί μερικά κιβώτια έτσι ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός, και πίσω τους ανακαλύπτει έναν διακόπτη που ανοίγει το κελί. Έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα στη διάθεσή της για να προλάβει την πόρτα ανοιχτή.

Μόλις βγει έξω, ενεργοποιείται ο συναγερμός και καταφτάνουν δύο πανέμορφοι φρουροί. Ψύχραιμα, η Λάρα τρέχει προς το μέρος τους και τους προσπερνάει, και φτάνει σ' ένα δωμάτιο με τζαμαρία. Αν την έχει ακολουθήσει ο οπλισμένος φρουρός, θα πυροβολήσει τα τζάμια και η Λάρα θα μπορέσει να βγει έξω.

Το νερό είναι δελεαστικό, αλλά δεν πρέπει να βιαστεί να βουτήξει μέσα. Πρώτα πρέπει να βρει και να πατήσει ένα κουμπί στην αποβάθρα για ν' ανοίξει μια πορτούλα στο κάτω μέρος του υδροπλάνου. Βουτάει στο νερό, μπαίνει απ' την πορτούλα στο υδροπλάνο, βρίσκει και πατάει το κουμπί για να σταματήσει την κίνηση της έλικας.

Ξαναβουτάει στο νερό και κατευθύνεται προς τον ανεμιστήρα - αλλά καλύτερα να μην αφήσει να την παρασύρει το ρεύμα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τραβήξει τον μοχλό. Για να περάσει απ' την πόρτα που μόλις άνοιξε δίπλα στον ανεμιστήρα, πρέπει να πάει τοίχο - τοίχο (εκεί που είναι τα βαρέλια) και αν είναι δυνατόν, κοντά στον πάτο.

Μόλις μπει στο τούνελ, το ακολουθεί ώσπου να φτάσει σε μια μικρή πισίνα. Κάτω απ' την έξοδο του τούνελ στην πισίνα, υπάρχει ο μοχλός που ανοίγει μια καταπακτή ώστε να μπορέσει η Λάρα, γυρίζοντας πάλι πίσω απ' το ίδιο τούνελ, να πάρει το πράσινο δρακουλάκι πίσω απ' τον ανεμιστήρα. Ξαναγυρίζει στη μικρή πισίνα και ανεβαίνει στο πέρασμα πάνω απ' το νερό. Ο διάδρομος την οδηγεί σ' ένα μπαλκόνι πάνω απ' το υδροπλάνο. Πηδάει το μικρό κενό ανάμεσα στα δυο μπαλκόνια, απλώς αγνοεί τον μπράβο, κατεβαίνει στη σιδερένια αποβάθρα, παίρνει φόρα και πιάνεται απ' την έλικα. Ανεβαίνει στο υδροπλάνο, και μόλις πατήσει πάνω στο σκέπασμα της καταπακτής, αυτή ανοίγει. Η Λάρα πέφτει σε μια καμπίνα όπου και βρίσκει τα καλά της πιστόλια. Ανεβαίνει απ' τη σιδερένια σκάλα πάνω στο υδροπλάνο, περιποιείται από κει τους δύο άξεστους, και στη συνέχεια γυρίζει στην αποβάθρα για να βουτήξει ένα κιβώτιο πρώτων βοηθειών απ' τον έναν και μια κίτρινη κάρτα εισόδου απ' τον άλλον. Αμέσως βάζει την κάρτα στην αντίστοιχη υποδοχή, δίπλα στις τζαμαρίες, και η πόρτα δίπλα της ανοίγει.

Πατάει το κουμπί και πηγαίνει πρώτα δεξιά. Ανοίγει την πόρτα που βρίσκει μπροστά της γυρίζοντας το "τιμόνι", και μόλις μπει μέσα, πετάγεται από πίσω της άλλος ένας αγροίκος.

Στον επόμενο χώρο, η πόρτα απέναντι ανοίγει και έρχεται φουριόζος ένας ακόμα μπράβος - με την ευκαιρία, αυτά τα κόκκινα πουά φακιόλια είναι πολύ trendy. Αν η Λάρα δοκιμάσει να πλησιάσει την ανοιχτή πόρτα, αυτή θα κλείσει, επομένως δεν υπάρχει λόγος. Αντίθετα, πρέπει ν' ανοίξει την πόρτα στα δεξιά. Άλλος ένας αγροίκος εμφανίζεται κι αρχίζει να τη βαράει με το ρόπαλό του, όμως τώρα η Λάρα έχει τα πιστολάκια της και δεν τη νοιάζει τίποτα. Μαζεύει τα πυρομαχικά απ' τα ντιβάνια και συνεχίζει σ' ένα δωμάτιο με κουκέτες. Σε μία απ' αυτές, θα βρει το Harpoon Gun και σε μία άλλη τα Magnums της (τελικά αυτοί που της έκρυψαν τα όπλα, δεν είχαν και πολλή φαντασία). Στην πρώτη κουκέτα, απ' την αριστερή πλευρά, υπάρχει ένα κουμπί. Ανοίγει την καταπακτή στο τέρμα του δωματίου, αλλά η πορτούλα δε μένει ανοιχτή για πολύ. Η Λάρα πρέπει να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί, ν' ανεβεί στην πάνω δεξιά κουκέτα και να πιαστεί απ' το γείσο της καταπακτής προτού αυτή κλείσει.

Μόλις βρεθεί στο "πατάρι", καλό είναι να μην τρέξει. Ακολουθεί μια πολύ γλιστερή κατηφόρα, και είναι σκόπιμο να γλιστρήσει με την πλάτη, έτσι ώστε να μπορέσει να πιαστεί απ' την άκρη και να κατεβεί τη σκάλα από κάτω. Αν πηδήξει, θα τσακιστεί.

Οι φλόγες στα δεξιά την εμποδίζουν να πλησιάσει την άλλη σκάλα, αλλά τα δύο μεταλλικά κιβώτια είναι εκεί για να τη διευκολύνουν. Τα μετακινεί έτσι ώστε το ένα να βρεθεί απέναντι απ' τη σκάλα. Η Λάρα θ' ανεβεί επάνω του, θα πάρει φόρα και θα πιαστεί απ' τη σκάλα. Στον διάδρομο που ακολουθεί, κατεβαίνει τα σκαλάκια ένας μπράβος. Μόλις πέσει νεκρός, η Λάρα θα μπορέσει να του πάρει μια κόκκινη κάρτα εισόδου.

Δεν πρέπει να τρέξει ακόμα στα σκαλάκια. Πρώτα θ' ανεβεί τη μεταλλική σκάλα στα αριστερά της για να βγει σε μια ταράτσα και να πάρει το πέτρινο δρακουλάκι. Μετά μπορεί να κατεβεί και να ακολουθήσει τα σκαλάκια. Ο διάδρομος οδηγεί σε αδιέξοδο, αλλά η πισίνα από κάτω την οδηγεί πίσω στην αποβάθρα και στο δωμάτιο όπου χρησιμοποίησε την κίτρινη κάρτα.

Στον διάδρομο με το κουμπί, μπορεί τώρα να πάει αριστερά. Σκοτώνει έναν μπράβο και το αγριόσκυλό του, αποφεύγει τα βαρέλια που της επιτίθενται, και βάζει την κόκκινη κάρτα στην υποδοχή της. Η πόρτα μπροστά της ανοίγει.

Αφού ξεκαθαρίζει το τοπίο απ' τους ενοχλητικούς, ρίχνει μια ματιά στον χώρο. Δεξιά της, υπάρχουν δύο μεγάλες δεξαμενές. Μια διέξοδος ψηλά φαίνεται να μην έχει άμεση πρόσβαση. Ωστόσο υπάρχει ένα μεταλλικό κουτί που μπορεί να μετακινήσει προς τα εκεί θα της επιτρέψει, με μια μικρή μανούβρα, να ανεβεί επάνω. Ακολουθεί το πέρασμα - καθαρίζει κι έναν μπρατσά στο δρόμο - και φτάνει σ' έναν χώρο που μοιάζει με δωμάτιο ελέγχου. Εκεί υπάρχει μια κλειστή καταπακτή, ένα πράσινο κουτί που δε μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει, κι ένας διακόπτης. Τον κατεβάζει, και βλέπουμε ότι η πρώτη δεξαμενή γεμίζει νερό.

Η Λάρα γυρίζει στο δωμάτιο με το μεταλλικό κουτί, βουτάει στη δεξαμενή και βγαίνει στην απέναντι πλατφόρμα. Δίνει έναν πήδο πάνω απ' το σωλήνα και προσγειώνεται στον μεταλλικό διάδρομο δεξιά. Εκεί υπάρχει ένας διακόπτης. Τον κατεβάζει και η καταπακτή στο δωμάτιο ελέγχου ανοίγει. Ο πορτοκαλίς διάδρομος την οδηγεί σ' ένα μεγάλο δωμάτιο με κολόνες, μεταλλικά μπαλκόνια και διάφορους ενοχλητικούς.

Απ' το γείσο της εισόδου, ακολουθεί τα μπαλκόνια με τη σειρά που φαίνεται στο διάγραμμα. Αν οποιαδήποτε στιγμή πέσει στο νερό, μπορεί να κολυμπήσει μέχρι την κολόνα με το χρυσό δρακουλάκι - όταν το πάρει, θα της επιστραφούν τα Uzis και θα εμφανιστούν δύο γορίλες - από κει μπορεί να σκοτώσει και τους δύο δύτες, και να κολυμπήσει μέχρι την κολόνα απέναντι απ' τη σκάλα (επάνω αριστερά στο διάγραμμα). Η σκάλα θα την οδηγήσει πίσω στα γείσα. Στο γείσο 4, ο τύπος που σκοτώνει της παραχωρεί το Shotgun της αφού ο ίδιος δεν το χρειάζεται πια - αρχίζει σιγά σιγά να συμπληρώνει το οπλοστάσιό της. Στο γείσο 9, πρέπει να πυροβολήσει το τζάμι και να πάρει την κάρτα. Θ' αρχίσει να χτυπάει συναγερμός, αλλά η Λάρα δεν πτοείται.

Μετά γυρίζει στο γείσο 7 και ανεβαίνει στο τούνελ, που είναι η έξοδος απ' το δωμάτιο. Στο τέλος του διαδρόμου, θα πηδήξει κάτω στον διάδρομο πριν το δωμάτιο ελέγχου. Ένας τύπος με κόκκινο μαντίλι θα την απειλήσει, αλλά η Λάρα θα τον ξεπαστρέψει σε χρόνο μηδέν. Στο δωμάτιο ελέγχου, βάζει την πράσινη κάρτα στο πράσινο κουτί και η πόρτα δεξιά της ανοίγει. Προτού βγει, ανεβάζει τον διακόπτη πίσω της και τώρα πλημμυρίζει η δεύτερη δεξαμενή.

Βουτάει στη δεύτερη δεξαμενή και μπαίνει στο υποβρύχιο τούνελ. Το ακολουθεί, τραβάει τον μοχλό και η πόρτα μπροστά της ανοίγει. Αναδύεται σ' ένα μικρό μεταλλικό δωμάτιο με σκαλάκια.

Ανεβαίνει μερικά και το επίπεδο τελειώνει.

2. Diving Areα

Η Λάρα ανεβαίνει τα σκαλάκια και φτάνει σ' ένα χάσμα με μια σκάλα απέναντι. Θεωρητικά, δεν φτάνει το απέναντι γείσο, όμως η σκάλα είναι εκεί για να την εξυπηρετήσει. Αν πάρει φόρα και τρέξει, θα μπορέσει να πιαστεί απ' τη σκάλα, ν' ανεβεί στο γείσο και να πατήσει το κουμπί που θα ελαχιστοποιήσει την κίνηση του ανεμιστήρα μέσα στο νερό. Τώρα μπορεί να βουτήξει στην πισίνα, να κατεβάσει τον μοχλό και ν' ανοίξει την πόρτα στην πλατφόρμα δεξιά.

Στον άλλο χώρο, τώρα, πρέπει να καθαρίσει μερικούς εξαγριωμένους 'γορίλες' με τα σκυλιά τους και να περάσει στην απέναντι πλατφόρμα πηδώντας πάνω στις κολόνες μέσα στο νερό - πρέπει να προσέξει να μη χτυπηθεί απ' τους γάντζους.

Στην απέναντι πλατφόρμα, υπάρχουν κι άλλοι αντιπαθητικοί και μετά μια πολύ γλιστερή κατηφόρα με μια λίμνη γεμάτη δηλητηριώδη υγρά. Αν η Λάρα σταθεί ακριβώς στη μέση στην κορυφή της κατηφόρας και απλώς γλιστρήσει χωρίς να πηδήξει, θα προσγειωθεί σε μια μικρή κρύπτη όπου περιμένει το πέτρινο δρακουλάκι. Από κει, πρέπει να γλιστρήσει την υπόλοιπη κατηφόρα και να πηδήξει λίγο πριν την άκρη για να προσγειωθεί απέναντι. Πηγαίνει αριστερά, ακολουθεί το διάδρομο και φτάνει στη βάση μιας ατέλειωτης μεταλλικής σκάλας.

Την ανεβαίνει αγκομαχώντας κι όταν φτάνει επιτέλους στην κορυφή, ακολουθεί το διάδρομο και βρίσκεται πάνω από μια καταπακτή. Πηδάει προς τα πίσω απ' την πάνω μεριά της καταπακτής, έτσι ώστε να γλιστρήσει με την πλάτη στην κατηφόρα και να πιαστεί απ' την άκρη. Μετά πρέπει να πιαστεί απ' το αποκάτω γείσο, ν' ανεβεί στην πλατφόρμα και να σκοτώσει τον μπράβο.

Αριστερά, υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στα κάγκελα. Παίρνει φόρα, τρέχει και προσγειώνεται σε μια κρύπτη στο πορτοκαλί τοίχωμα (αν δεν έχει αρκετή 'ζωή', μπορεί και να πεθάνει). Παίρνει τη μπλε κάρτα εισόδου, κατεβαίνει στο πάτωμα, ανεβαίνει στο τούνελ αριστερά. Ακολουθεί το διάδρομο και στο τέλος του πρέπει ν' ανέβει και πάλι ένα μέρος της ατέλειωτης σκάλας. Κάνει το ίδιο δρομολόγιο, φτάνει στην πλατφόρμα με τον μπράβο και τώρα πηγαίνει αριστερά. Βάζει τη μπλε κάρτα στην υποδοχή, η πόρτα μπροστά της ανοίγει, και η επόμενη πόρτα ανοίγει μόλις η Λάρα την πλησιάσει.

Ο διάδρομος φαίνεται άδειος, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή - για ναυπηγείο.

Η πόρτα απέναντι απ' τη Λάρα δεν ανοίγει. Αυτό το κεντρικό διαμέρισμα έχει άλλες τρεις τέτοιες πόρτες στρατηγικά τοποθετημένες γύρω του. Φυσικά, καμία δεν ανοίγει απ' έξω.

Απ' τα δεξιά, έρχονται μερικά σκυλιά. Απ' τα αριστερά, μερικά σκυλιά κι ένας τύπος με φλογοβόλο. Όποιο δρόμο και να πάρει η Λάρα, θα βρεθεί στο ίδιο σημείο, κι έτσι δεν έχει σημασία. Πάντως θα συναντήσει δύο πόρτες με 'τιμόνι' οι οποίες κρύβουν, φυσικά, το μυστικό της εξόδου. Αλλά δεν είναι και τόσο εύκολη η λύση του μυστηρίου.

Η μία πόρτα έχει σκάλα που ανεβαίνει, η άλλη σκάλα που κατεβαίνει. Ανοίγει την πόρτα με τη σκάλα που κατεβαίνει. (Είναι ο χώρος με την πισίνα και το μεταλλικό κουτί. Στην πισίνα υπάρχει ένα τούνελ κάτω απ' το νερό, καθώς κι ένας επικίνδυνος δύτης. Η Λάρα πρέπει να τραβήξει τον πρώτο μοχλό για ν' ανοίξει μια πόρτα - επίσης κάτω απ' το νερό - και στη συνέχεια ν' ακολουθήσει το τούνελ και να τραβήξει άλλον έναν μοχλό που θα της ανοίξει μια πόρτα στην κορυφή της σκάλας πίσω απ' την δεύτερη πόρτα με το 'τιμόνι'. Ξαναγυρίζει στην πισίνα και βγαίνει απ' το νερό. Μπορεί επίσης να σπρώξει το μεταλλικό κιβώτιο προς τον τοίχο για να δει ένα πίνακα ηλεκτρικού (πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρει μια πλακέτα).

Βγαίνει στον διάδρομο, πηγαίνει στην άλλη πόρτα, ανεβαίνει τα σκαλιά και βρίσκεται σ' έναν χώρο απογείωσης μ' ένα αεροπλανάκι. Μερικοί γορίλες την αναγκάζουν να χασομερήσει, κι έτσι το αεροπλανάκι φεύγει χωρίς τη Λάρα. Ωστόσο τρέχει στο βάθος, στο δωμάτιο ελέγχου. Αριστερά, υπάρχει ένας διάδρομος με δάδες. Πρέπει να κατεβάσει τον διακόπτη, αμέσως να πατήσει το κουμπί (μ' αυτή τη σειρά) και να τρέξει στον διάδρομο όσο πιο γρήγορα μπορεί και να πάρει την πλακέτα απ' την άλλη άκρη προτού ξανανάψουν οι δάδες. Η καταπακτή στη μέση του διαδρόμου κρύβει την καραμπίνα Μ16, αλλά μάλλον η Λάρα θα χρειαστεί να κάνει δύο δρομολόγια για να μη γίνει σουβλάκι.

Ξαναγυρίζει στο πρώτο δωμάτιο, με την πισίνα, βάζει την πλακέτα στη θέση της και η πόρτα δίπλα ανοίγει. Στην κατηφόρα, την περιμένουν δυο δολοφόνοι.

Το δωμάτιο είναι γεμάτο με πανομοιότυπους πίνακες ηλεκτρικού, αλλά αυτός ακριβώς απέναντι απ' την είσοδο είναι μυστική πόρτα, που ανοίγει μόλις η Λάρα πλησιάσει. Μέσα υπάρχει ένα κουμπί που δεν ξέρουμε ακόμα τι ακριβώς κάνει, αλλά η Λάρα πρέπει να το πατήσει.

Βουτάει στο νερό. Να τι έκανε το κουμπί, άνοιξε τη σχάρα και τώρα η Λάρα μπορεί να πάρει το πράσινο δρακουλάκι. Μετά ακολουθεί το τούνελ ώσπου βγαίνει σε μια άλλη πισίνα. Ένα σημείο στα δεξιά είναι το μόνο απ' το οποίο μπορεί να βγει έξω. Από κει, αρχίζει το ξεκαθάρισμα: τρεις δύτες στο νερό, δύο μπράβοι στην πλατφόρμα απέναντι. Δε μπορεί ακόμα να πάει εκεί για να πάρει τις προμήθειες απ' τα πτώματα, αλλά σύντομα θα βρει μια λύση. Ανεβαίνει στο πεζούλι πίσω της, κατεβάζει τον διακόπτη, και η δεύτερη πόρτα στο δωμάτιο με το μεταλλικό κιβώτιο ανοίγει επιτέλους.

Ξαναγυρίζει στο δωμάτιο με το μεταλλικό κιβώτιο - την υποδέχονται δυο παιδιά του κατηχητικού - και πηγαίνει στον καινούριο χώρο που μόλις άνοιξε, όπου βρίσκει και κατεβάζει έναν διακόπτη. Τώρα η πλάκα με τον γάντζο έχει μετακινηθεί και η Λάρα μπορεί να την χρησιμοποιήσει σαν 'γέφυρα' για να πηδήξει στην απέναντι πλατφόρμα, όπου υπάρχει μια κόκκινη κάρτα που η Λάρα δε μπορεί να πάρει εξαιτίας της κοφτερής ροδέλας που γυρίζει από πάνω. Πίσω απ' τα δύο μεταλλικά κιβώτια υπάρχει ένας διάδρομος μ' ένα κουμπί που, μόλις το πατήσει, θ' ανοίξει το πάτωμα πίσω στο δωμάτιο όπου ήταν το αεροπλανάκι. Χωρίς καθυστέρηση, η Λάρα πηγαίνει εκεί.

Ο πανέμορφος άντρας που συναντάει στο δρόμο μάλλον δεν είναι του γούστου της και συνεχίζει. Μόλις μπαίνει στο χώρο απογείωσης, ξεμυτίζουν κι άλλα ζωντανά έργα τέχνης. Κατεβαίνει στην καταπακτή γύρω απ' την κολόνα, βρίσκει το πέρασμα και το ακολουθεί σ' ένα υπόγειο δωμάτιο ελέγχου. Φροντίζει να καθαρίσει τον τύπο με το φλογοβόλο προτού την κάνει τηγανητή, και παίρνει την πλακέτα απ' τον μπράβο με το μαντίλι αφού τον σκοτώσει. Εκεί υπάρχει μια πόρτα που για να ανοίξει χρειάζεται μια κόκκινη κάρτα εισόδου. Η Λάρα είναι πεπεισμένη ότι η καινούρια πλακέτα θα την οδηγήσει στην κάρτα. Για να κόψει δρόμο, βγαίνει απ' την πόρτα με το σήμα της Fiamma Nera που είναι ακριβώς απέναντι απ' την κλειδωμένη πόρτα.

Κατεβαίνει στο δωμάτιο όπου έβαλε την πρώτη πλακέτα, μπαίνει στο δωμάτιο με τον γάντζο, πηγαίνει στην πλατφόρμα με τα δύο μεταλλικά κιβώτια. Βρίσκει έναν πίνακα ηλεκτρικού στον τοίχο και βάζει την καινούρια της πλακέτα. Αμέσως η φονική ροδέλα πάνω απ' την κάρτα παύει να λειτουργεί και η Λάρα παίρνει επιτέλους την κάρτα στα χέρια της.

Γυρίζει πάλι στο υπόγειο δωμάτιο ελέγχου, κάτω απ' το χώρο απογείωσης. Βάζει την κάρτα στην υποδοχή και η πόρτα ανοίγει. Μπαίνει στον μικρό χώρο και προσγειώνεται στην αγκαλιά ενός εξαγριωμένου μπράβου. Συνεχίζει το δρόμο της και φτάνει στην πλατφόρμα που δε μπορούσε νωρίτερα ν' ανεβεί. Παίρνει τις προμήθειες απ' τα πτώματα των μπράβων και μερικά πυρομαχικά από κάποιες γωνίες και μετά βρίσκει ένα τούνελ. Το ακολουθεί και πέφτει σ' ένα χαντάκι με νερό, ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, πέφτει σε δεύτερο χαντάκι με νερό, ακολουθεί το διάδρομο και βρίσκεται σ' ένα μεταλλικό γείσο πάνω από ένα μεγάλο δωμάτιο όπου δυο μπράβοι του Μπάρτολι τουλουμιάζουν έναν Θιβετιανό μοναχό. Η Λάρα σώζει τον ανθρωπάκο, αλλά επειδή μόλις τον πλησιάσει θα τελειώσει και το επίπεδο, προτιμά να κατεβεί τις σκάλες και να πάει στο δωμάτιο αριστερά, όπου κρύβεται το χρυσό δρακουλάκι.

Τώρα μπορεί να πλησιάσει τον μοναχό για να τον βοηθήσει και στη συνέχεια να φορέσει μια στολή κατάδυσης για να περάσει στο επόμενο επίπεδο.

3. 40 Fathoms

Αν δε σας αρέσουν οι καταδύσεις, τότε δε θα διασκεδάσετε ιδιαίτερα μ' αυτό το σύντομο αλλά ιδιαίτερα ζόρικο επίπεδο, αφού διαδραματίζεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, κάτω απ' το νερό (εξ ου και ο τίτλος του). Η Λάρα θα σπάσει ρεκόρ παραμονής κάτω απ' τη θάλασσα, και αρκετές φορές θα φτάσει στα όρια του πνιγμού...

Το μικρό υποβρύχιο βουλιάζει και η Λάρα πρέπει να βρει μια διέξοδο. Σα να μην της έφτανε αυτό, έχει κι έναν καρχαρία να την καταδιώκει. Κρατάει την αναπνοή της και ακολουθεί τα βαρέλια στο βυθό που θα την οδηγήσουν στο βυθισμένο πλοίο - έτσι κι αλλιώς, τα δυνατά ρεύματα την εμποδίζουν να πάει οπουδήποτε αλλού. Εκεί, πάνω ακριβώς απ' την άγκυρα, υπάρχει ένα πέρασμα.

Στον επόμενο χώρο, μπορεί ν' ανεβεί στην επιφάνεια και να πάρει μια ανάσα, αλλά δεν έχει κανένα γείσο για ν' ανεβεί, επομένως ή θα επιτεθεί με το ψαροτούφεκό της στον καρχαρία και τον ξάδερφό του που εμφανίζεται απ' το πουθενά ή θα το παίξει κορόνα γράμματα και θα συνεχίσει αγνοώντας τους.

Υπάρχει ένα άνοιγμα κάτω απ' τα πόδια της που την οδηγεί σ' ένα άλλο βυθισμένο δωμάτιο του πλοίου. Από κει πρέπει ν' αναζητήσει ένα ακόμα άνοιγμα επάνω απ' το άλλο - δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο και μπορεί η Λάρα να πνιγεί πολλές φορές μέχρι να το εντοπίσει. Το επόμενο βυθισμένο δωμάτιο έχει ένα καινούριο άνοιγμα στην άλλη άκρη του, αριστερά και χαμηλά. Το τελευταίο - για την ώρα - βυθισμένο δωμάτιο, έχει έναν μοχλό στον αριστερό τοίχο, στην άλλη άκρη, που ανοίγει μια καταπακτή στο πάτωμα. Από κει, η Λάρα χρειάζεται να κολυμπήσει λίγο ακόμα για να βρει ένα μέρος που δεν είναι κάτω απ' το νερό.

Είναι ένα πλημμυρισμένο δωμάτιο με πολλά κιβώτια. Μετά από λίγο ψάξιμο τριγύρω, θα βρει ένα άνοιγμα κάτω απ' το νερό που θα την οδηγήσει σε μια μικρή πισίνα. Πρέπει να ανεβεί στην πλατφόρμα και να βρει έναν διακόπτη τον οποίο θα κατεβάσει για να αφαιρέσει το νερό απ' το δωμάτιο με τα κιβώτια. Μετά, γυρίζει πίσω.

Τώρα που το δωμάτιο δεν έχει πια νερό, μπορεί να σκαρφαλώσει στα ψηλότερα κιβώτια με προορισμό ένα άνοιγμα πάνω δεξιά. Ο επόμενος χώρος έχει το πέτρινο δρακουλάκι, έναν μπράβο με φανελάκι και μια μεγάλη καταπακτή στη μέση που ανοίγει μόλις η Λάρα πατήσει επάνω της. Πέφτει κάτω σ' ένα μισοβυθισμένο δωμάτιο με πολλά ξύλινα κιβώτια και στήλες. Αφού καθαρίζει τους δύο ενοχλητικούς, κοιτάζει προβληματισμένη γύρω της και τελικά εντοπίζει ένα άνοιγμα επάνω αριστερά. Πηγαίνει στις στήλες απέναντι απ' το άνοιγμα. Μια σειρά από καλοσυντονισμένες κινήσεις στις κατηφορικές στήλες την οδηγεί στη στήλη με την επίπεδη κορυφή όπου και θα μπορέσει να σταθεί για να τρέξει απέναντι, στο άνοιγμα.

Βρίσκεται τώρα στο μηχανοστάσιο του βυθισμένου πλοίου, και μια σειρά από σωλήνες δυσκολεύουν την ήδη δύσκολη διαδρομή της. Δεξιά, υπάρχει ένας μικρός διάδρομος. Κοντά στην αρχή του, ένα παταράκι κρύβει έναν διακόπτη που η Λάρα πρέπει να κατεβάσει για ν' ανοίξει μια πόρτα. Στη συνέχεια, κάνει μια βόλτα στη γέφυρα, περιεργάζεται τα ψαράκια που κολυμπάνε απ' έξω, και εντοπίζει έναν διάδρομο με τρεις δάδες στο πάτωμα, κάθε μία απ' τις οποίες 'προστατεύει' έναν διακόπτη.

Οπλίζεται με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα. Ξέρει, από πείρα, ότι τέτοιου είδους δάδες σβήνουν με κάποιο τρόπο, αλλά δε μένουν σβηστές για πολύ. Ξέρει επίσης ότι πίσω απ' αυτές τις δάδες κρύβεται η μόνη διαδρομή που μπορεί ν' ακολουθήσει αν θέλει να συνεχίσει. Ακολουθεί τον μεγάλο διάδρομο και φτάνει σ' ένα δωμάτιο (του οποίου την πόρτα άνοιξε ο τελευταίος διακόπτης). Μέσα εκεί, υπάρχει ένας άλλος διακόπτης που σβήνει τις πρώτες φλόγες. Η Λάρα τον κατεβάζει, τρέχει σαν τρελή και αν είναι τυχερή προλαβαίνει να πατήσει πάνω στην προσωρινά σβηστή δάδα και να κατεβάσει τον πρώτο διακόπτη. Αυτός με τη σειρά του ανοίγει την πόρτα σ' ένα άλλο δωμάτιο. Αν η Λάρα στρίψει στον διάδρομο με το παταράκι και συνεχίσει δεξιά και μετά αριστερά, θα βρει γρήγορα το δωμάτιο και θα κατεβάσει τον διακόπτη που σβήνει τις δεύτερες φλόγες. Το θέμα είναι ότι οι πρώτες έχουν στο μεταξύ ανάψει και πάλι. Επομένως πρέπει να τρέξει πάλι στο πρώτο δωμάτιο, να κατεβάσει ξανά τον διακόπτη, να τρέξει πάνω στις σβηστές δάδες και να κατεβάσει και τον δεύτερο διακόπτη που θ' ανοίξει την έξοδο.

Ένα μπαρακούντα έρχεται φουριόζο και τη δαγκώνει μόλις πατήσει τα πόδια της στο νερό. Παίρνει βαθιά ανάσα και βουτάει μέσα. Η ανοιχτή πορτούλα την οδηγεί σε μια εφιαλτική καταπακτή με κλειστή πόρτα και τρία 'επίπεδα'. Στη βάση του τελευταίου (προς την πόρτα) υπάρχει ένας μοχλός που ανοίγει μια μυστική πόρτα κάτω, στη βάση της καταπακτής. Εκεί μέσα υπάρχει ο μοχλός που ανοίγει την έξοδο και σε μια κρύπτη δίπλα, το δρακουλάκι από νεφρίτη. Η Λάρα αγνοεί τα μπαρακούντας που πετάγονται απ' το πουθενά - μάλλον δε θα έχει και πολλά περιθώρια για να καθίσει ν' ασχοληθεί μαζί τους - και κολυμπάει σαν τρελή προς την ανοιχτή πλέον πόρτα της καταπακτής.

Ανεβαίνει σ' έναν ύποπτα άδειο διάδρομο ο οποίος καταλήγει σ' ένα δωμάτιο γεμάτο χώματα. Δεν κάνει τίποτα εδώ, απλώς βρίσκει μια καταπακτή σε μια γωνία και κατεβαίνει σ' ένα σχεδόν πανομοιότυπο δωμάτιο. Στον δεξιό τοίχο, υπάρχει ένα άνοιγμα ψηλά. Από κάτω, η Λάρα πρέπει να μεταφέρει ένα κιβώτιο έτσι ώστε, ανεβαίνοντας πάνω του, να μπορέσει να φτάσει το γείσο και να ανεβεί στο παταράκι. Εκεί, πρέπει να κατεβάσει τον μοχλό. Γίνεται σεισμός και μια καταπακτή πάνω απ' το δωμάτιο ανοίγει για να το γεμίσει με περισσότερα χώματα.

Στον ακριβώς απέναντι τοίχο, είναι ένα άνοιγμα - για την ακρίβεια το πέρασμα που θα την οδηγήσει στο τελικό στάδιο του επιπέδου - αλλά η Λάρα δε μπορεί να πάει ακόμα εκεί. Πρώτα πρέπει ν' αναζητήσει μια καταπακτή στο ταβάνι, στον τοίχο δεξιά της. Θ' ανέβει στο επάνω δωμάτιο και, προσέχοντας να μην πέσει απ' την βαθιά καταπακτή στη μέση, θα σκαρφαλώσει στο άνοιγμα αριστερά της. Εκεί θα βρει ένα μοχλό που ανοίγει μια πόρτα σ' ένα άλλο δωμάτιο. Κατεβαίνει στο προηγούμενο δωμάτιο, όμως ούτε τώρα είναι ακόμα έτοιμη. Από μια πανομοιότυπη καταπακτή κοντά στην πρώτη, θ' ανέβει σ' ένα άλλο δωμάτιο με χώματα. Πρέπει να σκαρφαλώσει στα μπάζα και να ανεβεί στο πέρασμα επάνω και απέναντι. Ο μοχλός που θα κατεβάσει εκεί, θα πλημμυρίσει το δωμάτιο του οποίου την πόρτα άνοιξε προηγουμένως.

Κατεβαίνει στο κάτω δωμάτιο, και τώρα μπορεί να σκαρφαλώσει ως το άνοιγμα αριστερά της και να βουτήξει στο νερό. Κολυμπάει ως το βυθό σχεδόν, βρίσκει την ανοιχτή πόρτα - κι έναν ενοχλητικό δύτη - κολυμπάει στο τούνελ και αναδύεται σε μια σκουριασμένη καμπίνα με δυο ζωντανά ποιήματα. Σ' ένα σκαλάκι, βρίσκει πυρομαχικά - και το Harpoon Gun, αν δεν το έχει ήδη απ' το επίπεδο Offshore Rig.

Ο διακόπτης μπροστά στην καταπακτή ανοίγει την πόρτα για την έξοδο. (Top)

4. Wreck of the Maria Doria

Ένα παλιό ναυάγιο είναι το σκηνικό αυτού του παράξενου και συναρπαστικού επιπέδου.

Η Λάρα τρέχει λίγο και μετά βουτάει στο νερό. Ένας δύτης την καταδιώκει καθώς βρίσκει ένα τούνελ και το ακολουθεί για να αναδυθεί σ' ένα μέρος που την τρομάζει λιγάκι. Μια γλιστερή κατηφόρα σε συνδυασμό με πλάκες που υποχωρούν κάτω απ' τα πόδια της, της κοστίζουν ένα γερό ποσοστό απ' την υγεία της, και καλό είναι να φροντίσει έγκαιρα να γιατρευτεί μόλις προσγειωθεί στο ρημαγμένο σαλόνι του ναυαγισμένου πλοίου, γιατί την περιμένουν αρκετά τετ α τετ με γορίλες του Μάρκο Μπάρτολι. Δύο απ' αυτούς εμφανίζονται αμέσως μπροστά της.

Στα δεξιά και πίσω, είναι μια καταπακτή με νερό. Μπορεί να βουτήξει αν θέλει, αλλά αυτή η καταπακτή οδηγεί σ' ένα δωμάτιο στο οποίο δε μπορεί να κάνει τίποτα ακόμα. Θα είναι έτοιμη να πάει εκεί όταν βρει τρεις διακόπτες οι οποίοι θα τις χρησιμέψουν για να απενεργοποιήσει μερικές δάδες που την εμποδίζουν να συνεχίσει.

Πηγαίνει προς το μέρος απ' όπου ξεφύτρωσαν οι μπράβοι. Πίσω απ' τις κολόνες αριστερά, πάνω από κάτι αναποδογυρισμένα έπιπλα, είναι ένα πατάρι. Αν το ακολουθήσει, θα βρει μια μικρή καταπακτή με το πέτρινο δρακουλάκι - και δύο γορίλες.

Απέναντι ακριβώς απ' τις κολόνες, είναι ένα πρασινωπό κιβώτιο. Πρέπει να το βγάλει απ' τη μέση, για να μετακινήσει στη συνέχεια άλλα δύο πανομοιότυπα, έτσι ώστε ν' ανοίξει το δρόμο για τη σάλα (ευθεία, μετά τον γαλάζιο διάδρομο) και το σαλονάκι (αριστερά) του πλοίου. Είναι σκόπιμο να ξεκινήσει απ' τη μεγάλη σάλα αφού εκεί θα βρει κάτι χρήσιμο για τη συνέχεια. Ακολουθεί τον γαλάζιο διάδρομο και μόλις κατεβαίνει στη σάλα, της επιτίθενται τρεις απολίτιστοι μπράβοι. Τους καθαρίζει και μπαίνει στη μεγάλη αίθουσα. Είναι νωρίς ακόμα για να την εξερευνήσει. Προς το παρόν, είναι αρκετό να πάει στην πάνω δεξιά γωνία, εκεί όπου είναι μια μικρή αποθήκη με γυαλιά πίσω απ' τον γαλάζιο τοίχο. Στην καταπακτή - στην οποία πρέπει να κατεβεί με απόλυτη προσοχή - κρύβεται ένα μεγάλο κλειδί.

Ξαναγυρίζει στη σάλα, φεύγει, και τώρα είναι ώρα να πάει στο σαλονάκι. Στη δεξιά πλευρά, πίσω απ' το αναποδογυρισμένο τραπέζι, είναι μια κλειδαριά. Βάζει εκεί το καινούριο κλειδί και η τζαμόπορτα στα αριστερά της ανοίγει, και ξεπροβάλλει ένα κουμπί που, μόλις η Λάρα το πατήσει, ανοίγει τις τζαμόπορτες στον απέναντι τοίχο. Η Λάρα πρέπει να πατήσει το κουμπί που είναι εκεί για ν' ανοίξει μια πόρτα πίσω στη σάλα, ωστόσο πριν φύγει από το σαλονάκι, δεν πρέπει να ξεχάσει να ξαναπατήσει οπωσδήποτε το κουμπί δίπλα στην κλειδαριά, για να κλείσει τις τζαμόπορτες.

Γυρίζει στη σάλα και πηγαίνει τώρα στην επάνω αριστερή γωνία, εκεί όπου το υπερυψωμένο πάτωμα θα της επιτρέψει να πιαστεί απ' το μπαλκόνι και ν' ανεβεί στο επάνω πάτωμα. Καθαρίζει τον μπράβο και μετά τρέχει προς το μέρος του. Ο τοίχος την εμποδίζει να συνεχίσει, γι' αυτό και πρέπει να κρεμαστεί απ' το γείσο και να προχωρήσει έτσι κατά μήκος του μπαλκονιού. Προσπερνάει και την ανοιχτή πόρτα, περνάει κάτω απ' τον δεύτερο τοίχο, και τότε ανεβαίνει στο μπαλκόνι. Τρέχει ως την άκρη, πηδάει στο απέναντι μπαλκόνι και παίρνει τον πρώτο διακόπτη. Ξαναγυρίζει στο προηγούμενο μπαλκόνι, πιάνεται και πάλι απ' το γείσο, αλλά αυτή τη φορά προχωράει μέχρι το σημείο με την ανοιχτή πόρτα. Ανεβαίνει στο μπαλκόνι και μπαίνει στο καινούριο δωμάτιο.

Ακολουθεί τον διάδρομο ώσπου βρίσκεται ανάμεσα σε μερικές κλειστές πόρτες. Η πρώτη δεξιά, χρειάζεται ένα κλειδί για ν' ανοίξει. Η πρώτη αριστερά, με το 'τιμόνι', κρύβει ένα άδειο δωμάτιο. Η δεύτερη δεξιά, επίσης με το 'τιμόνι', είναι αυτή που πρέπει ν' ανοίξει αμέσως η Λάρα.

Στο δωμάτιο κάτω απ' την πόρτα, πρέπει να μετακινήσει το σκουριασμένο κιβώτιο και να το φέρει κάτω απ' τον διακόπτη στον τοίχο. Τότε θα μπορέσει ν' ανεβεί επάνω του και να κατεβάσει τον διακόπτη για ν' ανοίξει την πόρτα από πάνω. Για να φτάσει στην πόρτα, πρέπει να μετακινήσει το σκουριασμένο κουτί που είναι σφηνωμένο στον τοίχο.

Ακολουθεί τον διάδρομο, προσπερνάει ένα δωμάτιο με μια κλειστή πόρτα, συνεχίζει, σκοτώνει έναν γορίλα και καταλήγει σε μια καμπίνα μ' έναν διακόπτη κι ένα σκουριασμένο κιβώτιο. Το μεταφέρει κάτω απ' τον διακόπτη, παίρνει το σκουριασμένο κλειδί απ' την πρώτη θέση του κουτιού, ανεβαίνει στο κιβώτιο, κατεβάζει τον διακόπτη που ανοίγει την πόρτα δίπλα απ' την οποία βγαίνει και ξαναβρίσκεται στο διάδρομο. Πηγαίνει στην πρώτη πόρτα και την ανοίγει με το σκουριασμένο κλειδί. Κατεβαίνει στο ψηλό δωμάτιο.

Πρέπει να μεταφέρει το σκουριασμένο κιβώτιο κολλητά στα μπλε, στον τοίχο απέναντι απ' την είσοδο. Μ' αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να τραβήξει δύο φορές το άλλο σκουριασμένο κιβώτιο που είναι σφηνωμένο στον τοίχο, έτσι ώστε ν' ανοίξει το δρόμο. Το επόμενο κιβώτιο αρκεί να το σπρώξει μία φορά. Ακολουθεί τον διάδρομο, περνάει με προσοχή πάνω απ' τις κινούμενες πλάκες, αποφεύγει τα βαρέλια που τσουλάνε προς το μέρος της, όμως πριν συνεχίσει πηγαίνει δεξιά, στο παταράκι. Αποφεύγει μερικά ακόμα βαρέλια και μετά ανεβαίνει στο παταράκι και παίρνει το δρακουλάκι από νεφρίτη. Ξαναγυρίζει στο δωμάτιο, συνεχίζει το δρόμο της, ανεβαίνει σε μια υπερυψωμένη καμπίνα και σκοτώνει έναν αγριάνθρωπο. Η καταπακτή την προσγειώνει σε μια βάρκα. Βουτάει στο νερό, τραβάει τον μοχλό και ανοίγει η πόρτα πάνω απ' την καταπακτή. Δεν μένει για πολύ ανοιχτή, γι' αυτό η Λάρα πρέπει να βιαστεί. Ο πρώτος διακόπτης που θα βρει, κάνει την πόρτα να μείνει ανοιχτή. Μετά πρέπει να κάνει μερικές τούμπες μέχρι να κλείσει η καταπακτή με τα γυαλιά από κάτω, μετά ανεβαίνει στο παταράκι και κατεβάζει τον διακόπτη που ανοίγει μια πόρτα στο μπαλκόνι της σάλας.

Κατεβαίνει στο δωμάτιο με την καταπακτή, ανεβαίνει στην πόρτα δεξιά και ακολουθεί τον γαλάζιο διάδρομο ως την πόρτα που μόλις άνοιξε.

Τώρα βρίσκεται στο πιο ψηλό μπαλκόνι. Στο κάτω μπαλκόνι αριστερά, είναι ο δεύτερος διακόπτης που της χρειάζεται. Για να κατεβεί εκεί, πρέπει να πατήσει το κουμπί στην αριστερή πλευρά του μπαλκονιού. Θ' ανοίξει μια καταπακτή πάνω απ' τον διακόπτη, αλλά δε μένει ανοιχτή για πάντα. Η Λάρα πρέπει να τρέξει και να πηδήξει στο κάτω μπαλκόνι από κει. Μόλις πατήσει στην πλάκα με τον διακόπτη, ανοίγει μια καταπακτή που της επιτρέπει να ξαναγυρίσει στο ψηλότερο μπαλκόνι. Είναι κι αυτή με χρονοδιακόπτη, αλλά κάθε φορά που η Λάρα πατάει στη συγκεκριμένη πλάκα, η καταπακτή ανοίγει. Παίρνει τον διακόπτη, αλλά προτού φύγει πρέπει να πατήσει το κουμπί στον τοίχο πίσω της για να αδειάσει το νερό απ' το δωμάτιο με τη βάρκα. Ανεβαίνει απ' την καταπακτή και γυρίζει στο δωμάτιο με τη βάρκα.

Πηδάει πάνω στη βάρκα - θα χτυπήσει λίγο - και ανοίγει την πόρτα με το 'τιμόνι'. Ακολουθεί τον διάδρομο, ανεβαίνει στον πορτοκαλί διάδρομο, πηγαίνει ως το τέλος του. Προσγειώνεται στο δωμάτιο πίσω απ' τις τζαμαρίες - να γιατί έπρεπε να της έχει κλείσει. Πατάει το κουμπί στον αριστερό τοίχο, παίρνει και τον τρίτο διακόπτη απ' την απέναντι πλευρά, ξαναγυρίζει στον πορτοκαλί διάδρομο. Στρίβει δεξιά στο σκοτεινό τούνελ. Η κρύπτη δεξιά της οδηγεί σε μια καταπακτή που θα τη στείλει πίσω στο σαλονάκι. Τα γαλάζια σκαλιά την οδηγούν σε άλλη μία καταπακτή που θα τη στείλει στο μπαλκόνι της σάλας. Όποιον δρόμο κι αν αποφασίσει να πάρει, το επόμενο βήμα της θα είναι το ίδιο: θα τρέξει στην πισίνα που είχε δει στην αρχή του επιπέδου.

Βουτάει λοιπόν εκεί μέσα, κολυμπάει ώσπου βρίσκει έναν μοχλό που ανοίγει την πόρτα μπροστά της. Αναδύεται σε μια τεράστια αίθουσα με καθόλου φιλική ρεσεψιόν.

Στον τοίχο δεξιά της, είναι τρεις δάδες. Με κάθε διακόπτη που τοποθετεί στη θέση του, σβήνει και η αντίστοιχη φλόγα. Όταν θα έχουν σβήσει και οι τρεις, θα μπορέσει να μεταφέρει το κιβώτιο κάτω απ' το άνοιγμα στον τοίχο, πάνω απ' τις δάδες.

Τόση φασαρία για τρεις δάδες κι ένα κιβώτιο; Κι όμως, το μεγάλο πανηγύρι δεν έχει αρχίσει ακόμα. Ανεβαίνει στο δωμάτιο και κατεβάζει τον διακόπτη. Μ' αυτό τον τρόπο, αλλάζει τη θέση στα μεγάλα πιστόνια ώστε να μπορέσει, πηδώντας απ' το ένα στο άλλο, να φτάσει σε μια καμπίνα στην άλλη άκρη του δωματίου.

Ώρα για μια βουτιά στα πολύ βαθιά νερά.

Για αρχή, μια θεαματική κατάδυση από μεγάλο ύψος και ομαλή προσγείωση μέσα σε μια πισίνα. Η Λάρα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και ρίχνει μια ματιά τριγύρω. Διαπιστώνει ότι βρίσκεται στη γέφυρα του βυθισμένου πλοίου. Όπως είναι φυσικό, η γέφυρα είναι μισοθαμμένη κάτω απ' το νερό. Κολυμπάει σε μια λιμνούλα μ' ένα μπαρακούντα, και μόλις ανεβαίνει στη μικρή πάτφόρμα της επιτίθεται ένας αγροίκος.

Κάπου στα αριστερά, είναι μια κλειδωμένη πόρτα. Γι' αυτήν θα χρειαστεί ένα κλειδί. Προς το παρόν όμως αρκεί να βρει μια πόρτα που μπορεί ν' ανοίξει και να κατεβάσει τον διακόπτη που είναι μέσα στο δωμάτιο. Αυτός ο διακόπτης ανοίγει μια πόρτα με χρονοδιακόπτη στην άλλη μεριά της γέφυρας. Εκεί μέσα, είναι ένα κιβώτιο που η Λάρα πρέπει να σπρώξει μια φορά για να αποκαλύψει έναν καινούριο διακόπτη, που θα ανοίξει μια καταπακτή σ' έναν μακρόστενο διάδρομο, αριστερά απ' το δωμάτιο με τον πρώτο διακόπτη.

Η Λάρα παίρνει βαθιά ανάσα και βουτάει απ' την καταπακτή στο νερό. Σκούρα τα πράγματα, σκέφτεται βλέποντας το χάος στο βυθό αλλά κυρίως τα διάφορα ψάρια - μικρά και μεγάλα - που την απειλούν. Μετά από ψάξιμο και αρκετά πνιξίματα, βρίσκει το κλειδί της καμπίνας ανάμεσα σε κάτι θαλασσινά χορτάρια κάτω δεξιά, και το χρυσό δρακουλάκι σε μια σπηλιά πάνω αριστερά. Ξαναγυρίζει στην καταπακτή και ανεβαίνει στη γέφυρα.

Πίσω σχεδόν απ' τη ρηχή καταπακτή με το μεταλλικό κιβώτιο και τον διακόπτη που η Λάρα δε μπορεί να φτάσει, είναι η καμπίνα που ψάχνει. Την ανοίγει με το κλειδί, μπαίνει στο δωμάτιο και βρίσκει μέσα έναν διακόπτη. Αυτός ο διακόπτης ανοίγει άλλη μια πορτούλα στη ρηχή καταπακτή, πίσω απ' το κιβώτιο, κι έτσι η Λάρα μπορεί να σπρώξει τώρα το κιβώτιο κάτω απ' τον διακόπτη και να τον κατεβάσει, ανοίγοντας έτσι μια καταπακτή στο ταβάνι πίσω στην καμπίνα.

Αυτή η καταπακτή την οδηγεί και πάλι σ' έναν γαλάζιο διάδρομο που με τη σειρά του οδηγεί σ' ένα ψηλό μπαλκόνι, μέσα στο πλοίο. Η Λάρα πηγαίνει δεξιά και βρίσκει ένα σημείο που στο μπαλκόνι υπάρχει ένα κενό. Από κει, πηδάει στο κάτω πάτωμα. Καθαρίζει τους δύο πληρωμένους δολοφόνους και μετά κάνει μια μικρή κατόπτευση στο χώρο. Κάτω χαμηλά, είναι μια πισίνα με δύο δύτες, που προφυλάσσεται από γείσα με σπασμένα τζάμια. Πρέπει να ζυγιάσει καλά τη βουτιά της ώστε να βρεθεί σώα μέσα στο νερό.

Στην πισίνα πίσω από κάτι βαρέλια, βρίσκει ένα τούνελ με αρκετές στροφές στο οποίο κρύβονται ψάρια-τέρατα. Δε μπορεί να τα σκοτώσει, απλώς να τα αποφύγει όσο μπορεί. Θα καταλήξει σε έναν μεγάλο χώρο - επίσης κάτω απ' το νερό. Μόλις πλησιάσει την πορτοκαλιά 'αψίδα', το επίπεδο τελειώνει.

5. Living Quarters

Το τοπίο δεν αλλάζει σημαντικά, αν και η Λάρα διαισθάνεται ότι δε θα φοράει για πολύ ακόμα τη στολή της κατάδυσης.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι, μόλις περάσει την πρώτη πορτοκαλιά 'αψίδα', να βρει έναν μοχλό στα αριστερά της για να ανακόψει τη δύναμη του θαλάσσιου ρεύματος. Έτσι θα μπορέσει να κολυμπήσει μέχρι την καταπακτή και να βγει σ' ένα άλλο κομμάτι του βυθισμένου πλοίου. Μόλις κάνει μερικά βήματα προς τα αριστερά, θα προκύψει ένας μπράβος.

Η Λάρα τρέχει προς τα κει απ' όπου ξεφύτρωσε ο τύπος και βρίσκεται σε μια μεγάλη αίθουσα με τέσσερα σκουριασμένα πιστόνια. Επάνω δεξιά, είναι ένα γείσο μ' έναν μισθοφόρο. Η Λάρα διαισθάνεται ότι θα περάσει κι από κει, αλλά ακόμα δεν είναι ώρα. Κατευθύνεται αριστερά και βρίσκει μια μπλε πλατφόρμα πριν τα πιστόνια στην οποία μπορεί να σκαρφαλώσει. Μόλις σταθεί στην κορυφή της, θα δει έναν διακόπτη πολύ ψηλά στον τοίχο. Κατεβαίνει την πλατφόρμα και ακολουθεί τον πορτοκαλί διάδρομο ως το τέλος του. Εκεί, πηδάει από μια ανοιχτή καταπακτή σ' έναν άλλο διάδρομο, όπου την περιμένουν δυο γορίλες. Στρίβει αριστερά, αποφεύγει κάτι επικίνδυνα βαρέλια, καθαρίζει κι έναν πληρωμένο δολοφόνο, και παρατηρεί το δωμάτιο. Υπάρχει μια σειρά από δάδες, καθώς κι ένα μοχλός ψηλά στον τοίχο κοντά στην είσοδο. Ύποπτο αυτό. Κάτι τέτοιοι μοχλοί λειτουργούν μόνο κάτω απ' το νερό... Η Λάρα πιάνει το υπονοούμενο: πρέπει να βρει έναν τρόπο να πλημμυρίσει αυτό το δωμάτιο. Προς το παρόν, τρέχει στην κορφή της ανηφορικής πλατφόρμας και πιάνεται απ' τη σχισμή απέναντι. Κρεμασμένη από κει, προχωράει πάνω απ' τις δάδες ώσπου φτάνει σ' ένα σημείο που μπορεί να προσγειωθεί με ασφάλεια. Ο διακόπτης που βρίσκει σβήνει μόνιμα τις δάδες.

Πάνω απ' τον διακόπτη, αριστερά, είναι ένα άνοιγμα. Η Λάρα ανεβαίνει, ακολουθεί τα περάσματα και καταλήγει σ' ένα δωμάτιο μ' έναν άλλο διακόπτη. Τον κατεβάζει και τα πιστόνια στο πρώτο δωμάτιο αλλάζουν θέση. Τώρα η Λάρα μπορεί να γυρίσει εκεί και να τελειώσει με τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει.

Από το άνοιγμα κάτω απ' τον διακόπτη, θα βρεθεί κατευθείαν στο δωμάτιο με τα πιστόνια. Σκαρφαλώνει στο πρώτο. Όχι, ακόμα δε μπορεί να φτάσει το γείσο με τον διακόπτη αριστερά. Πρέπει να κάνει κάτι άλλο προηγουμένως. Πηδάει απ' το ένα πιστόνι στο άλλο και φτάνει στο γείσο στην άλλη πλευρά του ταβανιού. Καθαρίζει τον αγροίκο και μετά παίρνει φόρα και πηδάει στο ράφι στον δεξί τοίχο - όπου είναι το πέτρινο δρακουλάκι. Ξαναγυρίζει στο γείσο με τον δολοφόνο. Ακολουθεί τον πορτοκαλί διάδρομο και κάποια στιγμή βρίσκεται μπροστά σ' ένα σκουριασμένο κιβώτιο που της φράζει το δρόμο. Το σπρώχνει τρεις φορές, το πέρασμα ανοίγει. Συνεχίζει το δρόμο της και βρίσκει άλλο ένα κιβώτιο. Το σπρώχνει μία φορά.

(Αν θέλει, τώρα που έκανε προσβάσιμη την καταπακτή αριστερά, ανάμεσα στους διαδρόμους, μπορεί να γυρίσει στο πρώτο κιβώτιο, να το τραβήξει δύο φορές και να βρει από πίσω του πυρομαχικά.)

Κατεβαίνει απ' την καταπακτή ανάμεσα στους διαδρόμους και βρίσκεται στο δωμάτιο με τον διακόπτη. Τον ανεβάζει για να αλλάξει και πάλι θέση στα πιστόνια και ανεβαίνει ξανά απ' την καταπακτή ανάμεσα στα κιβώτια. Τρέχει πάλι πίσω απ' τον πορτοκαλί διάδρομο, πηδάει από πιστόνι σε πιστόνι, κι όταν φτάσει στο τελευταίο, παίρνει φόρα και πηδάει στο γείσο με τον διακόπτη. Τον κατεβάζει, πλημμυρίζοντας επιτέλους το δωμάτιο με τις σβηστές πλέον δάδες. Κατεβαίνει στο πάτωμα προσέχοντας να μην τσακιστεί και τρέχει στο πλημμυρισμένο δωμάτιο. Τραβάει τον περίφημο μοχλό και η πόρτα στην άλλη άκρη του δωματίου ανοίγει. Βγαίνει κολυμπώντας από κει και ακολουθεί το πέρασμα που την οδηγεί στο βυθό. Στα δεξιά της, είναι μια σπηλιά. Εκεί μέσα είναι ένας μοχλός κι ένα ψάρι - τέρας που δε μπορεί να σκοτώσει, μπορεί όμως να το αποφύγει. Τραβάει τον μοχλό και ανοίγει μια καταπακτή πάνω απ' την είσοδο της σπηλιάς. Κατευθύνεται εκεί και αναδύεται σε μια μεγάλη, άδεια αίθουσα. Ανεβαίνει στην κεντρική γέφυρα, κατεβάζει τον διακόπτη στα δεξιά και η πόρτα στο αριστερό τέρμα ανοίγει.

Δεξιά της εισόδου, υπάρχουν δύο διακόπτες. Αυτοί ανεβάζουν τα δύο μεταλλικά φύλλα απέναντι για λίγα δευτερόλεπτα, σχηματίζοντας μια σχισμή πάνω απ' την καταπακτή με τα γυαλιά. Η Λάρα πρέπει να κατεβάσει τους διακόπτες κι αμέσως να τρέξει και να πιαστεί απ' τη σχισμή, να προχωρήσει κρεμασμένη προς τα δεξιά και να συνεχίσει στην πορτοκαλιά κολόνα. Μετά θ' ανεβεί στην κολόνα για να κατεβάσει έναν άλλο διακόπτη που με τη σειρά του θα κατεβάσει ένα μεταλλικό φύλλο πίσω στο δωμάτιο με τη γέφυρα.

Η Λάρα γυρίζει στο γείσο με τους διακόπτες κι από κει πίσω στο πρώτο δωμάτιο. Το μεταλλικό φύλλο που μόλις κατέβασε είναι αριστερά απ' τον διακόπτη της γέφυρας. Αριστερά του κατεβασμένου φύλλου είναι ένα γείσο. Εκεί πρέπει ν' ανεβεί η Λάρα κάνοντας καλοζυγιασμένους πήδους στις δύο επικλινείς κολόνες από κάτω.

Απ' το γείσο, πηδάει στον γαλάζιο σωλήνα και τον σκολουθεί. Βγάζει απ' τη μέση το σκουριασμένο κιβώτιο και συνεχίζει. Παρακάμπτει τον τοίχο που προεξέχει χάρις στη σχισμή από κάτω, κι όταν ξανανεβεί στον σωλήνα, γυρίζει και ανεβαίνει στο παταράκι από πάνω. Ακολουθεί τον διάδρομο, γλιστράει και καταλήγει σ' ένα άλλο γείσο. Συνεχίζει δεξιά στον σωλήνα και στο τέλος του πηδάει απέναντι σ' ένα πορτοκαλί γείσο πριν από ένα γαλάζιο δωμάτιο.

Ακολουθεί τον ξύλινο διάδρομο, συναντάει έναν μπράβο και αμέσως μετά στρίβει στον μικρό διάδρομο απέναντι απ' το κάδρο. Αυτός ο διάδρομος καταλήγει σε μια καταπακτή με το χρυσό δρακουλάκι, αλλά αν η Λάρα πηδήξει κάτω, θα τσακιστεί πάνω στα τζάμια. Γι' αυτό πρέπει να πηδήξει και να πιαστεί απ' το παταράκι από πάνω, και οι κινούμενες πλάκες λίγο πιο πέρα θα την προσγειώσουν πάνω στο δρακουλάκι. Τώρα μπορεί να γυρίσει στο δωμάτιο με το κάδρο.

Συνεχίζει δεξιά στον ξύλινο διάδρομο και γλιστράει ως το τέρμα του. Από τα παράθυρα, βλέπει το πράσινο δρακουλάκι. Πηγαίνει στη ρηχή λιμνούλα αριστερά, σκοτώνει δυο ψαράκια, οι πλάκες στη γωνία υποχωρούν και η Λάρα βουτάει στο νερό. Ακολουθεί το τούνελ ως το βυθό, βουτάει το δρακουλάκι και γυρίζει πίσω στη ρηχή λιμνούλα. Συνεχίζει προς τον στενό, γερτό διάδρομο και φτάνει σ' ένα σημείο που οι πλάκες υποχωρούν. Από κει, πηδάει στον υπερυψωμένο διάδρομο με τις πλαγιαστές πλευρές. Απ' την δεξιά πλευρά (που έχει κάτι σαν σκαλοπατάκι) παίρνει φόρα και πιάνεται απ' τη σχισμή απέναντι. Όταν η σχισμή φαρδύνει αρκετά, η Λάρα μπορεί να σταθεί στο γείσο και να κατεβεί στο δωμάτιο από πίσω. Η έξοδος είναι στα δεξιά.

Βρίσκεται τώρα σ' ένα ωραίο δωμάτιο με κόκκινο χαλί και παλιά έπιπλα. Εμφανίζεται ένας πανέμορφος άντρας (αυτοί οι τύποι είναι τόσο πορωμένοι με τη Fiamma Nera, που έχουν κάνει τατουάζ με το σύμβολό της και στα δυο τους μπράτσα!) Η Λάρα ανεβαίνει τη μπάρα και συνεχίζει στο επόμενο δωμάτιο με τα κάγκελα. Καθαρίζει τον μπράβο και προτού κατεβεί απ' τα κάγκελα, πηγαίνει πίσω απ' τα έπιπλα και τραβάει μια φορά το ξύλινο κιβώτιο. Μετά γυρίζει, πηδάει πάνω απ' τα κάγκελα στη σάλα με τις πλάκες, συνεχίζει ως την αίθουσα με τις κολόνες, σκοτώνει δυο γορίλες και πηδάει στη μεγάλη καταπακτή (η μικρή, στενή πλατφόρμα στην άλλη πλευρά είναι η έξοδος, αλλά η Λάρα δε μπορεί να τη φτάσει. Χρειάζεται πρώτα να πλημμυρίσει την καταπακτή). Μετακινεί το ξύλινο κουτί και βρίσκει από πίσω το κλειδί του θεάτρου.

Γυρίζει στο δωμάτιο με τις πλάκες, κάτω απ' τα κάγκελα, και στρίβει αριστερά, στον διάδρομο με το κόκκινο χαλί και τα σκαλοπατάκια. Τον ακολουθεί στα αριστερά και βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη τζαμόπορτα με μια κλειδαριά δίπλα. Ανοίγει με το κλειδί του θεάτρου και μπαίνει μέσα.

Όποια κατεύθυνση κι αν πάρει, δεν έχει σημασία γιατί έτσι κι αλλιώς θα βγει στις κερκίδες του θεάτρου. Απ' την δεξιά άκρη της τρίτης σειράς των καθισμάτων, πηδάει απέναντι στο δωματιάκι. Καθαρίζει δύο μπράβους και κατεβάζει έναν διακόπτη που ανοίγει έναν χώρο πίσω απ' τη σκηνή. Πηγαίνει εκεί, φλερτάρει μ' έναν ζεν πρεμιέ και μετά συνεχίζει σ' έναν διάδρομο. Φέρνει το κιβώτιο κάτω απ' το άνοιγμα στον τοίχο πάνω αριστερά, ανεβαίνει στο κιβώτιο και μετά στο παταράκι. Ο χώρος εκεί είναι σκοτεινός κι έχει στη μέση ένα επικίνδυνο κενό με σπασμένα τζάμια στον πάτο. Στην απέναντι πλευρά, είναι το κουμπί που θα πλημμυρίσει την μεγάλη καταπακτή όπου η Λάρα βρήκε το κλειδί.

Τώρα η Λάρα μπορεί να γυρίσει εκεί πέρα, να βουτήξει στο νερό, να ανεβεί στην πλατφόρμα απέναντι και να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.

6. The Deck

Και να που φτάνει επιτέλους στο κατάστρωμα του ναυαγισμένου πλοίου. Αφού κατατροπώνει έναν τύπο με φλογοβόλο που έρχεται από δεξιά, βρίσκει ένα 'παράθυρο' απέναντι απ' την είσοδο και βουτάει στο νερό από κάτω. Βρίσκει ένα γείσο αριστερά κι αρχίζει ν' ανεβαίνει στα βράχια. Στο τελευταίο, βρίσκει το κλειδί της πρύμνης.

Βουτάει πάλι στο νερό, βρίσκει ένα υποθαλάσσιο τούνελ στον βράχο αριστερά, το ακολουθεί και αναδύεται σ' ένα σκουριασμένο 'θεωρείο'. Καθαρίζει έναν ενοχλητικό και μετά πηδάει κάτω, στο έδαφος. Στο διπλανό θεωρείο, παραμονεύει ένας τύπος με φλογοβόλο. Εκεί είναι και μια καταπακτή, αλλά η Λάρα δε μπορεί να πάει ακόμα.

Στα αριστερά της, είναι η ναυαγισμένη πρύμνη. Αφού έχει το κλειδί της, πρέπει να βρει την είσοδο. Η είσοδος είναι κρυμμένη πίσω απ' τα κιβώτια. Πρέπει λοιπόν να κάνει μερικές μετακινήσεις για να την ελευθερώσει.

Παίρνει τα πυροτεχνήματα και ανοίγει την πόρτα με το κλειδί της. Κατεβαίνει στο κατηφορικό πάτωμα και βουτάει στο νερό. Κολυμπάει λίγο και βρίσκει δεξιά έναν μοχλό. Τον τραβάει και κατεβαίνει ένα μεταλλικό φύλλο στον διάδρομο της καταπακτής στο δεύτερο 'θεωρείο'. Η Λάρα γυρίζει εκεί, πατάει πάνω στην πόρτα της καταπακτής και αυτή ανοίγει. Προσγειώνεται στον διάδρομο, πηγαίνει στην άλλη άκρη και σκαρφαλώνει τη σκάλα (εδώ ήταν το μεταλλικό φύλο). Κατεβαίνει στο γείσο δεξιά και κατεβάζει τον διακόπτη που αφαιρεί το νερό απ' το δωμάτιο κάτω απ' την πόρτα της πρύμνης.

Η Λάρα πηγαίνει πάλι εκεί, και τώρα που το δωμάτιο είναι χωρίς νερό, μπορεί να τραβήξει δυο φορές το κιβώτιο για να ελευθερώσει την είσοδο. Ακολουθεί το τούνελ και στο τέλος βρίσκεται σ' ένα 'πατάρι' με ατμοσφαιρικά γαλάζια τοιχώματα. Αριστερά της, είναι μια σπασμένη προπέλα που την εμποδίζει να περάσει. Μόνη διέξοδος, ο ωκεανός μπροστά της.

Στη θάλασσα είναι μια κίτρινη βάρκα. Πάνω εκεί είναι ένα κλειδί, αλλά η Λάρα δε μπορεί ν' ανεβεί στη βάρκα, επομένως πρέπει να βρει άλλο τρόπο να φτάσει εκεί. Προς το παρόν, μπορεί να ψάξει στο βυθό για να βρει το πέτρινο δρακουλάκι ανάμεσα σε κάτι χόρτα και μετά να βγει στην ξηρά αριστερά της για να σκοτώσει δυο δύτες και δυο καρχαρίες στο νερό, καθώς κι έναν γορίλα που πετάγεται απ' τα βράχια.

Ακολουθεί το μονοπάτι στα αριστερά της και φτάνει στην είσοδο μιας σπηλιάς. Σκοτώνει τον αγροίκο και συνεχίζει μέσα στη σπηλιά. Σε κάποιο σημείο, το μονοπάτι χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις: μία προς τα αριστερά και μία ευθεία. Προς το παρόν, η Λάρα πηγαίνει ευθεία - τα λέει και μ' έναν μπράβο. Καλύτερα να μην τρέχει και τόσο, γιατί λίγο πιο πάνω θα βρεθεί σε μια πολύ επικίνδυνη καταπακτή μ' ένα μεγάλο κιβώτιο πρώτων βοηθειών.

Πρέπει να έχει 100% υγεία για την επόμενη κίνησή της. Θα πηδήξει απ' την καταπακτή κατευθείαν πάνω στην κίτρινη βάρκα και θα χτυπήσει πολύ άσχημα, και αν δεν έχει 100% υγεία, θα πεθάνει. Παίρνει το κλειδί της καμπίνας απ' τη βάρκα και βουτάει στο νερό. Πηγαίνει ξανά στη στεριά με τα κιβώτια, ακολουθεί και πάλι το μονοπάτι, μπαίνει στη σπηλιά κι αυτή τη φορά, στη διασταύρωση, πηγαίνει αριστερά. Ακολουθεί το μακρύ μονοπάτι σκαρφαλώνοντας στα επίπεδα βράχια του και στο τέλος προσγειώνεται στο ψηλότερο τμήμα του καταστρώματος.

Αφού κάνει μια βόλτα τριγύρω για να δει τι μπορεί να μαζέψει από πυρομαχικά και σκοτώσει τους δύο μισθοφόρους, πηγαίνει στην άλλη πλευρά του καταστρώματος, εκεί όπου έχει θέα στο κάτω επίπεδο. Είναι δυνατόν να καθαρίσει από πάνω τους τρεις μισθοφόρους που κόβουν βόλτες γύρω απ' την πισίνα από κάτω. Διαφορετικά, θα το κάνει όταν κατεβεί.

Το κάτω επίπεδο μοιάζει με βεράντα ξενοδοχείου, αλλά η ρεσεψιόν είναι ιδιαίτερα αγενής. Μέσα στην πισίνα, παραμονεύει ένα μπαρακούντα, ενώ μόλις η Λάρα πλησιάσει την καμουφλαρισμένη πόρτα στη γωνία που ανοίγει αυτόματα για να της αποκαλύψει το χρυσό δρακουλάκι, σκάει μύτη κι ένας δύτης.

Στο ίδιο επίπεδο, σε διάφορες κρύπτες εδώ κι εκεί, έχει πυρομαχικά (μερικά είναι πίσω από ένα κιβώτιο που πρέπει να μετακινηθεί). Στο κέντρο περίπου αυτής της πλατφόρμας, μπροστά στην πισίνα, ένα κομμάτι του καταστρώματος εξέχει περισσότερο απ' τα άλλα (έχει δύο παγκάκια και σπασμένα κάγκελα). Η Λάρα θα πάει μέχρι εκεί κει μετά πρέπει να κατεβεί από κάτω, δεξιά, στην επόμενη 'εξέδρα'. Απ' την άκρη της 'εξέδρας', η Λάρα πρέπει να πάρει φόρα και να πηδήξει προς τα δεξιά, σ' έναν γαλάζιο βράχο με ξύλινη κορυφή. Από κει, θα πηδήξει στην φαρδιά μεταλλική κολόνα απέναντι. Απ' τη δεξιά άκρη της κολόνας, θα πάρει φόρα και θα πηδήξει απέναντι στο πλοίο.

Πάνω στο πλοίο: διασχίζει την πορτοκαλιά επιφάνεια απ' το σημείο που ανέβηκε εκεί μέχρι το ακριβώς απέναντι σημείο. Πηδάει προς τα πίσω και πιάνεται απ' την άκρη. Προχωράει δεξιά και πιάνεται απ' τη σχισμή ακριβώς από κάτω. Προχωράει προς τα αριστερά ώσπου να βρει ένα σημείο που θα της επιτρέπει ν' ανεβεί.

Γυρίζει προς τον βράχο, παίρνει φόρα και προσγειώνεται στη σχισμή απέναντι. Ακολουθεί το μονοπάτι και φτάνει σ' ένα σημείο όπου τα βράχια σχηματίζουν φυσικά σκαλοπάτια. Η Λάρα ανεβαίνει κάνοντας ζιγκ ζαγκ - ξεκινάει απ' το σκαλοπάτι κάτω αριστερά - και φτάνει στην κορυφή αυτού του ιδιότυπου 'λόφου', για να συναντήσει μερικούς πολύ γοητευτικούς και ενδιαφέροντες άντρες. Συνεχίζει στο μονοπάτι και καταλήγει σε μια φυσική εξέδρα που βλέπει στη μικρή ταράτσα του καταστρώματος. Παίρνει φόρα και προσγειώνεται εκεί.

Διασχίζει την ταράτσα και στο τέλος της πλευράς αυτής, στρίβει αριστερά. Μόλις φτάσει στην άκρη, βλέπει απέναντι ένα κομμάτι του πλοίου με μια επίπεδη εξέδρα ακριβώς από κάτω. Πάνω σ' αυτή την εξέδρα, ξεχωρίζει μια καταπακτή. Παίρνει φόρα και πηδάει στην εξέδρα. Η καταπακτή ανοίγει αυτόματα και η Λάρα κατεβαίνει σ' έναν σκοτεινό διάδρομο. Έχει μπει μέσα στο πλοίο, και αναζητά την καμπίνα που θ' ανοίξει με το κλειδί της.

Ακολουθεί τον διάδρομο - συναντάει κι έναν μπράβο - και φτάνει σ' ένα μικρό 'χολ' με μια πόρτα κι ένα κιβώτιο. Η πόρτα ανοίγει αυτόματα μόλις η Λάρα πλησιάσει. Τραβάει το κιβώτιο μια φορά προς τα έξω και μια φορά προς τα κάτω (δεξιά) και αποκαλύπτεται ένας διακόπτης. Η Λάρα κατεβάζει τον διακόπτη και βλέπουμε μια πόρτα ν' ανοίγει κάπου αλλού σ' αυτόν τον όροφο.

Βγαίνει έξω, ανταλλάσσει κομπλιμέντα με δύο μπράβους και ψάχνει τριγύρω για να βρει την πόρτα που μόλις άνοιξε. Την εντοπίζει στην άλλη άκρη του ορόφου, και μπαίνει μέσα στο δωμάτιο. Απέναντί της, βλέπει μια κλειδαριά. Κατά τύχη, το κλειδί που βρήκε στην κίτρινη βάρκα ταιριάζει, κι έτσι η πόρτα δίπλα στην κλειδαριά ανοίγει. Το επόμενο δωμάτιο έχει κινούμενες πλάκες με γυαλιά από κάτω. Μόνο ένα σημείο είναι γερό, η γωνία επάνω αριστερά. Για να εξασφαλίσει η Λάρα την ασφαλή επιστροφή της, είναι σκόπιμο ν' αρχίσει να τρέχει από δεξιά με κατεύθυνση επάνω αριστερά, έτσι ώστε να μην υποχωρήσουν όλες οι πλάκες με τη μία. Μόλις φτάσει απέναντι και πατήσει το κουμπί, βλάπουμε άλλη μία πόρτα ν' ανοίγει. Η Λάρα θα επιστρέψει τρέχοντας πάνω σ' όσες πλάκες έχουν απομείνει. Ένας γορίλας εμφανίζεται απ' έξω, και η Λάρα τον καθαρίζει και ψάχνει να βρει την καινούρια πόρτα που άνοιξε (είναι στο ίδιο πάτωμα, απέναντι απ' την πόρτα του δωματίου με το κιβώτιο και τον διακόπτη).

Η Λάρα μπαίνει στον καινούριο χώρο και ανεβαίνει τα σκαλιά ώσπου φτάνει σε μια σπηλιά. Ακολουθεί τις στροφές του μονοπατιού και καταλήγει σε μια καταπακτή πάνω απ' το πλοίο. Από κει, βλέπει το κλειδί της αποθήκης.

Πηδάει πάνω στο πλοίο και παίρνει το κλειδί. Κατεβαίνει προσεκτικά απ' το πλοίο και ένα ένα τα πατώματα του καταστρώματος ώσπου βρίσκεται και πάλι στην εξέδρα απέναντι απ' το βράχο με την ξύλινη κορυφή. Πηδάει εκεί, από κει στην φαρδιά μεταλλική κολόνα, μόνο που τώρα γυρίζει δεξιά. Απέναντί της βλέπει μια κρύπτη με το πράσινο δρακουλάκι. Παίρνει φόρα και πιάνεται απ' τη σχισμή δίπλα στην κρύπτη. Προχωράει δεξιά, ανεβαίνει στην κρύπτη και πλησιάζει περπατώντας το δρακουλάκι. Το παίρνει και πηγαίνει αργά ως την άκρη της κρύπτης για να πηδήξει στη συνέχεια κάτω.

Προσέχοντας να μην πέσει από κανένα μεγάλο ύψος, κατεβαίνει στο πάτωμα της σπηλιάς. Τώρα είναι εκεί δυο τύποι με φλογοβόλα, και η Λάρα πρέπει να προσέξει να μην της βάλουν φωτιά. Βρίσκει τη μικρή αποθήκη - είναι λίγο πιο κάτω απ' την πόρτα της πρύμνης, την πρώτη πόρτα που άνοιξε πίσω απ' τα κιβώτια. Ανοίγει την αποθήκη με το κλειδί της και μπαίνει μέσα. Παίρνει το χρυσό σεραφείμ και τελειώνει το επίπεδο.

Μέρος Τέταρτο: Θιβέτ (TBC)


Μέρος Πέμπτο: Κίνα


1. Temple of Xian

Και να που η Λάρα φτάνει επιτέλους στον Ναό του Ξιάν. Η διαίσθηση της λέει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο της και προχωράει με αγωνία στον ατμοσφαιρικό διάδρομο με τον πανέμορφο διάκοσμο.

Έκανε το γύρο του κόσμου ξεκινώντας απ' το Σινικό Τείχος, πέρασε απ' τη Βενετία, την έκλεισαν στη φυλακή, κόντεψε να χαθεί στα βάθη του ωκεανού, βρέθηκε στο παγωμένο Θιβέτ - μέχρι και το περίφημο γιέτι είδε - για να βρεθεί πάλι πίσω στην Κίνα και τι να δει; Το στιλέτο του Ξιάν, το αντικείμενο της αναζήτησής της, λίγα μόλις βήματα μακριά, πάνω σ' ένα βάθρο. Φαίνεται πως το μόνο που έχει να κάνει είναι να απλώσει το χέρι της και να το πιάσει... Μπορεί να είναι τόσο απλό;

Όχι βέβαια. Παρ' όλο που το στιλέτο στέκεται προκλητικά μπροστά της, η Λάρα δε βιάζεται. Ξέρει ότι δεν είναι δυνατόν να της ήρθαν όλα τόσο βολικά απ' τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι πλέον στον Ναό του Ξιάν, και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Το μέρος είναι γεμάτο παγίδες, άλλες φανερές και άλλες πολύ καλά κρυμμένες, κάτι που η Λάρα δε θ' αργήσει καθόλου να διαπιστώσει...

Περπατάει με προσοχή προς το στιλέτο και παρατηρεί ότι από ένα σημείο και μετά, ο κόκκινος διάδρομος αλλάζει χρώμα. Κακό σημάδι. Α, κι επιπλέον κάτω υπάρχει το χάος.

Κάνει μεταβολή - όσο κι αν την πονάει που γυρίζει την πλάτη στο στιλέτο - και πηδώντας προς τα πίσω, πατάει πάνω στην πλάκα με το διαφορετικό χρώμα κι αυτή υποχωρεί κάτω απ' τα πόδια της. Να γιατί δεν έπρεπε να βιαστεί.

Αρχίζει μια γλίστρα σε μια ατέλειωτη σειρά από κατηφόρες - πρέπει ν' αποφύγει έναν ογκόλιθο και κάτι φονικές λεπίδες στην πορεία, ενώ μόλις πατήσει στην κατηφόρα με το νερό, πρέπει να πηδήξει προς τα πάνω και να κάνει μια τούμπα στον αέρα έτσι ώστε να γλιστρήσει με την πλάτη το υπόλοιπο της κατηφόρας και να πιαστεί απ' την άκρη της. Μόλις πιαστεί, προχωράει αριστερά στη σχισμή και ανεβαίνει στην κρύπτη του βράχου, όπου και θα βρει το χρυσό δρακουλάκι. Από κει, βουτάει στο νερό (όχι, δε θα πνιγεί).

Το ρεύμα την παρασύρει σε μια ήσυχη λιμνούλα με κάτι ενοχλητικά πορτοκαλιά ψαράκια. Αφού σκέφτεται για λίγο πώς θα μπορούσε να τα μαγειρέψει, παρατηρεί ότι υπάρχουν μερικές πόρτες τριγύρω (όλες κλειστές) και βρίσκει ένα πέρασμα κάτω απ' το νερό που την οδηγεί σε μια άλλη λιμνούλα κι έναν ναό (ναι, είναι ο Ναός του Ξιάν, αλλά φυσικά δε μπορεί ακόμα να μπει μέσα).

Έρχεται μια τίγρη να της πει ένα γεια, ενώ η Λάρα, απτόητη, ψάχνει να βρει έναν τρόπο για να ανοίξει κάποια απ' τις πόρτες. Πηγαίνει ως την αριστερή πλευρά του ναού, πίσω απ' την κολόνα και βλέπει ένα τραμπολίνο. Ώρα για λίγη (ακόμα) θεαματική γυμναστική.

Το τραμπολίνο θα μεταφέρει τη Λάρα στο γείσο του ναού - αν όχι, η Λάρα θα σκάσει κάτω. Στην άλλη πλευρά, υπάρχει ένας διακόπτης που ανοίγει μία απ' τις πόρτες στην πρώτη λιμνούλα (αυτή πάνω στο βουνό). Η Λάρα δυσανασχετεί λίγο - αντιλαμβάνεται ότι έχει να ρίξει πολύ τρέξιμο από δω και πέρα - και, αφού κατεβεί και σκοτώσει μια ακόμα τίγρη κι ένα όρνιο, ξαναγυρίζει στην πρώτη λιμνούλα. Σκαρφαλώνει στην ξύλινη σκάλα και μπαίνει απ' την πόρτα που μόλις άνοιξε (έχει κάτι αράχνες εκεί πέρα, αλλά όχι τίποτα σπουδαίο).

Κατεβαίνει προσεκτικά από σχισμή σε σχισμή χρησιμοποιώντας τις σκάλες - βουτάει και το ασημένιο δρακουλάκι με μια μικρή παράκαμψη - και φτάνει τελικά σ' ένα σημείο κάτω δεξιά, όπου απέναντι βλέπει μια ξύλινη κάθετη σκάλα στον τοίχο απέναντί της. Σκοτώνει μια αράχνη, πηδάει και πιάνεται απ' τη σκάλα. Σκαρφαλώνει ως επάνω.

Σκαρφαλώνει και τη δεύτερη σκάλα δεξιά και μετά ακολουθεί τον στενό διάδρομο που οδηγεί σ' ένα άλλο διακοσμημένο δωμάτιο με καρφιά στο πάτωμα και μια περίτεχνη σκάλα-κόσμημα στον απέναντι τοίχο.

Σκαρφαλώνει τη σκάλα προχωρώντας προς τα δεξιά. Όταν ανεβεί ως τη σχισμή, πηδάει προς τα πίσω με μια τούμπα στον αέρα για να πιαστεί από μια πανομοιότυπη σκάλα πίσω της. Ανεβαίνει ως επάνω και προχωράει άκρη αριστερά. Ανεβαίνει και προτού γλιστρήσει κάτω, πηδάει προς τα πίσω για να προσγειωθεί στο μοναδικό σημείο του απέναντι γείσου που δεν έχει καρφιά.

Κάνει μεταβολή και κατεβαίνει στην άκρη μιας ράμπας με κινούμενες πλάκες κάτω απ' τις οποίες χάσκει ένα χάος από λάβα. Στέκεται στην τελευταία πλάκα για λίγο κι αυτή υποχωρεί παρασύροντας τη Λάρα... πάνω σε μια ακίνδυνη κολόνα με πυρομαχικά. Από κει, η Λάρα παίρνει φόρα και πηδάει στη γλιστερή κατηφόρα απέναντι. Με καλή στρατηγική και αρκετή τύχη, θα προσγειωθεί σ' ένα ασφαλές σημείο με πυρομαχικά. Στη συνέχεια, ανεβαίνει τα πλακόστρωτα σκαλοπάτια για να φτάσει και να κατεβάσει τον μοχλό που ανοίγει -επιτέλους - τις μεγάλες πόρτες του Ναού.

Η Λάρα βγαίνει απ' το πέρασμα αριστερά της και βουτάει στη λίμνη. Ακολουθεί το πέρασμα που οδηγεί στον ανοιχτό πλέον ναό του Ξιάν. Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, μπαίνει μέσα (άλλωστε, γι' αυτό δεν έκανε τόσο δρόμο;)

Μπαίνει στον επιβλητικό ναό και βλέπει δεξιά κι αριστερά στους τοίχους φαινομενικά αθώα αγάλματα πολεμιστών. Μόλις όμως πλησιάσει κάποιον πολεμιστή, αυτός αρχίζει ν' ανεβοκατεβάζει τη χατζάρα του με ολέθρια αποτελέσματα για τη Λάρα, αν τύχει και βρίσκεται πολύ κοντά του. Κάνει λοιπόν ότι δεν τους είδε καν, και αφού παρατηρήσει μια κλειστή πόρτα με μια υποδοχή για ένα σύμβολο - κλειδί δίπλα της, μπαίνει απ' τη μοναδική ανοιχτή είσοδο, δίπλα στον τελευταίο πολεμιστή της δεξιάς σειράς.

Ανεβαίνει τα ψηλά σκαλοπάτια και φτάνει πάνω από μια σπηλιά με χρυσά (λέμε τώρα) βράχια και λάβα από κάτω. Μια σειρά από πήδους στα πλαγιαστά βράχια θα την οδηγήσει, αν είναι τυχερή, σ' έναν βράχο με επίπεδη κορυφή στην δεξιά πλευρά (απ' τον οποίο θα πρέπει να πιαστεί προτού τον σκαρφαλώσει. Ανεβαίνει άλλο ένα ψηλό σκαλοπάτι και γυρίζει αριστερά.Παίρνει φόρα και πηδάει στον επίπεδο βράχο, ακριβώς απέναντι, και μπαίνει στην κόκκινη είσοδο δεξιά.

Ο μοχλός απέναντι είναι μια απάτη, αφού το πάτωμα θα υποχωρήσει προτού η Λάρα τον δει καν και θα βρεθεί να γλιστράει απορημένη σε μια κατηφόρα. Θα προσγειωθεί σ' έναν κόκκινο διάδρομο μ' έναν σκελετό (γιατί άραγε;) κι ένα medpack το οποίο, αν δεν το έχει απόλυτη ανάγκη μπορεί και να το αγνοήσει, αφού οι τοίχοι με τα καρφιά δεξιά κι αριστερά δεν αστειεύονται καθόλου... Πρέπει σε χρόνο μηδέν να τρέξει απέναντι, να κατεβάσει τον μοχλό, να κάνει μεταβολή και να τρέξει για να βγει απ' την πόρτα που μόλις άνοιξε απέναντι, προτού τα καρφιά την κάνουν σουβλάκι.

Ο περίτεχνος διάδρομος οδηγεί σ' έναν ύποπτα ήσυχο χώρο από ξύλο. Στη δεξιά πλευρά, ένας ύπουλος ανηφορικός διάδρομος. Μόλις η Λάρα αρχίσει να τον ανεβαίνει, ένας τρομακτικός ογκόλιθος από μέταλλο θ' αρχίσει να τσουλάει, γι' αυτό καλό είναι να χωθεί έγκαιρα στην εσοχή δεξιά. Μετά μπορεί ν' ανεβεί άνετα ως την κορφή του διαδρόμου. Εκεί, κάνει αριστερά και ανεβαίνει στην χαμηλή κολόνα. Αφού αποφύγει άλλους δύο μεταλλικούς ογκόλιθους, αρχίζει να σκαρφαλώνει την κάθετη σκάλα στον τοίχο δεξιά. Θα κατεβεί στη συνέχεια σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο με κολόνες. Σε σχέση με την πόρτα απ' την οποία μπήκε, υπάρχει απέναντι και στο κέντρο η έξοδος και απέναντι και δεξιά ο μοχλός που την ανοίγει. Μόλις η Λάρα κατεβάσει τον μοχλό, θα πεταχτεί απ' το πουθενά (μέσα απ' τον τοίχο, ίσως;) μία τίγρη της Βεγγάλης.

Ανεβαίνει στην έξοδο και πηδάει για να πιαστεί απ' τη σκάλα με τις κινούμενες λεπίδες. Κατεβαίνει προσεκτικά προς τα κάτω και προσγειώνεται έξω από ένα δωμάτιο με δύο φονικά αντικείμενα που τσουλάνε πάνω κάτω εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Η έξοδος είναι πάνω αριστερά. Ζυγιάζοντας προσεκτικά τα βήματά της, η Λάρα τρέχει έξω απ' το εφιαλτικό αυτό δωμάτιο για να βρεθεί σε μια ξύλινη γέφυρα πάνω απ' την αίθουσα με τους πολεμιστές.

Πηδάει στο γείσο αριστερά της, πατάει το κουμπί και χωρίς να χάνει χρόνο τρέχει από γέφυρα σε γέφυρα για να βρεθεί στο απέναντι γείσο και να προλάβει ανοιχτή την πόρτα που μόλις άνοιξε. Μετά απ' το μικρό κόκκινο χολ, θα βρεθεί στην άκρη μιας γέφυρας με εκνευριστικά εμπόδια (είπαμε, είναι ο τελικός προορισμός, εκεί όπου θα βρει το Στιλέτο, δε θα μπορούσε να είναι εύκολη υπόθεση!).

Για να περάσει αυτές τις αιωρούμενες μπάλες με τα καρφιά, χρειάζεται καλό συντονισμό, και κάτι παραπάνω από τέλειο για την επόμενη φάση, που απαιτεί να πατήσει τα δύο κουμπιά - πρώτα το δεξί και μετά το αριστερό - που ανασηκώνουν τα κομμάτια της γέφυρας πάνω απ' τον διάδρομο από λάβα που ακολουθεί και τα οποία κομμάτια μένουν οριζόντια για πολύ λίγο... Στη συνέχεια, η Λάρα μας θα βρεθεί να γλιστράει σε μια κόκκινη κατηφόρα μ' έναν ογκόλιθο στο κατόπι της, και για να τον αποφύγει θα πρέπει είτε να συντονίσει απόλυτα τις κινήσεις της και στο τέλος της ράμπας να τρέξει και να πιαστεί απ' το γείσο απέναντι, ή λίγο πριν το τέλος της ράμπας να πηδήξει, να κάνει μια τούμπα στον αέρα και να πιαστεί απ' την άκρη της ράμπας (ναι, πρέπει να κάνει ακροβασίες, δεν τις γλιτώνει όπως και νά' χει).

Ακόμα κι αν δεν πιάστηκε απ' το γείσο απέναντι απ' τη ράμπα, θα πρέπει αναγκαστικά να πάει τώρα εκεί για να πάρει τη Σφραγίδα του Δράκου (και θυμάται αμέσως εκείνη την υποδοχή-κλειδί στο δωμάτιο με τους πολεμιστές του Ξιάν...). Εννοείται φυσικά ότι για να φύγει απ' αυτό το βασίλειο της λάβας και να γυρίσει στο συγκεκριμένο δωμάτιο, θα της βγει η πίστη.

Απ' το κεφάλι (κεφάλα, μάλλον) του δράκου, πηγαίνει είτε δεξιά είτε αριστερά στα γείσα, ώστε να βρεθεί στη μικρή σοφίτα στην κορυφή. Εκεί, εκτός απ' τα πυρομαχικά (καλό) και τις αράχνες (κακό), θα βρει κι έναν διακόπτη που πολύ απλά αλλάζει το ύψος και τη θέση στις κολόνες από κάτω, έτσι ώστε η Λάρα να μπορέσει να αναζητήσει ευκολότερα την έξοδο.

Κάνει μεταβολή και βγαίνει απ' τη δεξιά πλευρά αυτή τη φορά (δεξιά, όπως κοιτάζει το δωμάτιο με τη λάβα). Κατεβαίνει τα σκαλοπάτια δίπλα στο κεφάλι του δράκου και φτάνει στο επίπεδο της λάβας. Πηδάει στο πρώτο καφέ σκαλοπάτι μπροστά της και μετά στο επόμενο. Γυρίζει αριστερά, πηγαίνει στην άκρη, στέκεται στη μέση περίπου του σκαλοπατιού με ελαφριά κλίση προς τα αριστερά, παίρνεί φόρα και πηδάει στη χαμηλή πλαγιαστή κολόνα. Θα γλιστρήσει, αλλά με τη βοήθεια του ALT θα μπορέσει να ξαναπηδήξει προτού βουτήξει στη λάβα έτσι ώστε να πιαστεί απ' την πιο ψηλή κολόνα αριστερά. Θα γλιστρήσει και πάλι, αλλά ξανά με τη βοήθεια του ALT θα προσγειωθεί - επιτέλους - στην επίπεδη κολόνα που της χαρίζει προσωρινή και σχετική ασφάλεια.

Γυρίζει δεξιά, πηδάει και πιάνεται απ' την ψηλή κολόνα που είναι κολλητά στον τοίχο. Από κει, γυρίζει δεξιά, κάνει το σταυρό της, παίρνει φόρα και πηδάει στο κόκκινο σκαλοπατάκι κάτω χαμηλά.

Ακριβώς μπροστά της είναι ένα τραμπολίνο. Όχι ακριβώς απ' την άκρη του σκαλοπατιού, πηδάει και προσγειώνεται στο τραμπολίνο το οποίο και την εκτοξεύει στον αέρα. Με τη βοήθεια του CTRL η Λάρα θα βρεθεί σ' ένα επίπεδο γείσο απέναντι, αλλά αμέσως θα πρέπει να πηδήξει προς τα πίσω και να πιαστεί απ' την άκρη του για ν' αποφύγει την φονική μπάλα που τσουλάει προς το μέρος της. Μετά, ανεβαίνει με ασφάλεια στο γείσο.

Πηγαίνει στην πάνω δεξιά άκρη του και πηδάει στο επίπεδο κόκκινο γείσο δεξιά απ' τον γλιστερό διάδρομο. Αμέσως κάνει έναν πήδο προς τα πίσω για ν' αποφύγει άλλον έναν ογκόλιθο και προσγειώνεται στο πρώτο γείσο. Όταν ο κίνδυνος περάσει, ξαναπηδάει στο δεύτερο γείσο. Πηγαίνει στην πάνω δεξιά άκρη του και πηδάει στο επόμενο επίπεδο γείσο δίπλα απ' τον δεύτερο διάδρομο. Και σ' αυτό, πηγαίνει στην δεξιά πλευρά.

Για να πάρει το πράσινο δρακουλάκι που στέκεται καμαρωτό πάνω στα δοκάρια, θα πρέπει να κάνει εδώ μια μικρή παράκαμψη. Απ' το γείσο στο οποίο στέκεται, πηδάει στον γκρίζο διάδρομο από κάτω, γλιστράει και προσγειώνεται σ' ένα ακόμα τραμπολίνο το οποίο την εκτοξεύει στο ταβάνι και αν έχει ετοιμότητα και γρήγορα ανατακλαστικά, θα βρεθεί αισίως στο δοκάρι αριστερά της. Παίρνει φόρα, πηδάει και πιάνεται απ' το δοκάρι με το δρακουλάκι, συμπληρώνοντας αισίως τη συλλογή της (από δρακουλάκια) και απ' τον Ναό του Ξιάν.

Για να κατέβει τώρα από κει, θα πρέπει να πάει στη δεξιά πλευρά του δοκαριού και, αφού βεβαιωθεί ότι έχει αρκετή υγεία, να πηδήξει και να προσγειωθεί στο πρώτο επίπεδο γείσο (εκεί όπου την εκτόξευσε το πρώτο τραμπολίνο). Μετά θα πρέπει να πάει στην πάνω δεξιά γωνία του και να πηδήξει στο επόμενο γείσο, διαδικασία που θα επαναλάβει και για το επόμενο.

Απ' το τρίτο γείσο, τώρα, πηδάει στο αμέσως επόμενο (δίπλα απ' τον τρίτο διάδρομο) και αφού κάνει μεταβολή, πηδάει στο επίπεδο γείσο ακριβώς πάνω απ' το τρίτο γείσο. Εκεί, σκοτώνει ένα όρνιο και πηγαίνει στην πάνω δεξιά γωνία του γείσου. Πηδάει και πιάνεται από άλλο ένα κόκκινο επίπεδο γείσο και ανεβαίνει. Κάνει λίγο αριστερά, παίρνει φόρα και πηδάει στο επόμενο επίπεδο γείσο της ίδιας σειράς. Από κει, πηδάει στο τελευταίο γείσο, στη γωνία πάνω αριστερά, και μπαίνει σ' ένα μικρό, φωτεινό δωμάτιο.

Τραβάει δυο φορές προς τα έξω την πλάκα με τη μουτσούνα στην πάνω αριστερή γωνία και αποκαλύπτεται από πίσω ένα σκοτεινό δωμάτιο. Η Λάρα μπαίνει μέσα και κατεβάζει τον διακόπτη, ο οποίος ανοίγει ένα κομμάτι απ' το πλέγμα στο πάτωμα. Η Λάρα πηδάει κάτω και βρίσκεται στην αρχή μιας κατηφόρας όπου καραδοκεί και μια μεγάλη, φονική μπάλα. Εννοείται ότι μόλις η Λάρα αρχίσει να κατεβαίνει, η μπάλα θα την στρώσει στο κυνήγι, γι' αυτό και η Λάρα, αν θέλει τη ζωή της, θα πρέπει να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί και στο τέλος του διαδρόμου να κάνει αριστερά. Εκεί, θα γλιστρήσει σε μια κατηφόρα και θα προσγειωθεί σ' ένα επίπεδο γείσο το οποίο, όπως θα διαπιστώσει αμέσως, είναι ένα απ' τα δοκάρια πάνω απ' την αίθουσα με τους πολεμιστές!

Τώρα είναι δυο τίγρεις από κάτω. Η Λάρα μπορεί να τις σκοτώσει από ψηλά ή, αν της αρέσει το ζειν επικινδύνως, να πηδήξει κάτω και να τις αντιμετωπίσει τετ-α-τετ. Μετά, μπορεί με την ησυχία της να βάλει τη Σφραγίδα του Δράκου στην υποδοχή της και ν' ανοίξει τη διπλανή πορτούλα επιτέλους.

Ακολουθεί τον διάδρομο και φτάνει σ' ένα σημείο όπου ένα ακόμα φονικό εμπόδιο κόβει βόλτες. Εκμεταλλεύεται τις κρύπτες δεξιά κι αριστερά για να το αποφύγει κι όταν φτάσει στην κορυφή του διαδρόμου, κάνει δεξιά και γλιστράει σε μια κατηφόρα για αν προσγειωθεί σ' ένα πλημμυρισμένο δωμάτιο με πολλούς διακόπτες (μόνο τρεις είναι κανονικοί, και δεν είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσει κανείς). Το ταβάνι με τα καρφιά αρχίζει την κάθοδο, και η Λάρα έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να κατεβάσει τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ τρισδιάστατους διακόπτες έτσι ώστε ν' ανοίξει την έξοδο και να μπορέσει να βγει ασφαλής απ' το δωμάτιο.

Θα βρεθεί σ' ένα ακόμα πλημμυρισμένο δωμάτιο, με καταρράκτη αυτή τη φορά (πολύ εφετζίδικος αυτός ο ναός, παρεμπιπτόντως). Ανεβαίνει στο γείσο δεξιά, γυρίζει αριστερά, παίρνει φόρα πηδάει και πιάνεται απ' την ψηλότερη κολόνα. Από κει, προχωράει στο γείσο πάνω απ' τον καταρράκτη και αντικρίζει μια κανονική λίμνη με έναν διάδρομο αριστερά (κάτω απ' το νερό, φυσικά).

Βουτάει στη λίμνη και κολυμπάει κάτω δεξιά, εκεί όπου είναι μια κλειστή πόρτα κι ένας μοχλός. Κατεβάζει τον μοχλό ο οποίος μπορεί να μην ανοίγει την πόρτα, κατεβάζει ωστόσο μια μπάρα στο τέρμα του διαδρόμου, πράγμα που κάνει τη στάθμη του νερού ν' ανέβει, αποκαλύπτοντας μια καταπακτή ακριβώς πάνω απ' τον μοχλό όπου η Λάρα μπορεί να κολυμπήσει για να πάρει μια ανάσα, και να παρατηρήσει ότι εκεί υπάρχει άλλη μια κλειστή πόρτα. Α, ξέχασα μήπως ν' αναφέρω το ενοχλητικό ψαράκι; Επίσης μπορεί τώρα να κολυμπήσει πάνω απ' τον καταρράκτη, που πλέον είναι κάτω απ' το νερό, και να βρει άλλη μια ελεύθερη καταπακτή με χρήσιμα εφόδια.

Σειρά έχει τώρα ο μεγάλος υποβρύχιος διάδρομος. Η Λάρα αγνοεί τον μοχλό στον αριστερό τοίχο και στρίβει δεξιά στο πέρασμα. Κατεβάζει τον μοχλό στα αριστερά που ανοίγει την πόρτα δεξιά. Στο μικρό πέρασμα, η Λάρα θα βρει άλλον έναν μοχλό. Τον κατεβάζει για να ανοίξει την κλειστή πόρτα δίπλα στον πρώτο διακόπτη που συνάντησε στη λίμνη.

Κολυμπάει ως εκεί, μπαίνει στο πέρασμα και βρίσκει άλλον έναν διακόπτη στον τοίχο δεξιά. Αυτός ανοίγει την κλειστή πόρτα στην καταπακτή από πάνω. Η Λάρα κολυμπάει ως εκεί και βγαίνει απ' το νερό στην εκπνοή του χρόνου (του δικού της χρόνου, δηλαδή).

Βρίσκεται τώρα σε μια μικρή σπηλιά μ' ένα βραχάκι στη μέση. Παίρνει τα πυρομαχικά, σκοτώνει το ψαράκι και παρατηρεί ότι η επόμενη σπηλιά έχει έναν ακίνητο τοίχο με καρφιά δεξιά. Εννοείται ότι μόλις η Λάρα μπει στη σπηλιά, ο τοίχος θα θελήσει να την πλησιάσει με κακούς σκοπούς, γι' αυτό πρέπει αμέσως μόλις μπει μέσα να τρέξει αριστερά και να κατεβάσει τον διακόπτη που ανοίγει ένα κομμάτι από το πλέγμα στο πάτωμα, παραδίπλα. Θα βρεθεί μέσα σ' έναν ιδιότυπο 'σωλήνα' όπου το ρεύμα θα την παρασύρει αρκετά χιλιόμετρα, αφήνοντάς την πάνω από ένα χρυσό κλειδί, το οποίο και θα πάρει. Η καγκελαριά μπροστά της θ' ανοίξει και η Λάρα θα κολυμπήσει λίγο ακόμα για να βρεθεί στην πρώτη-πρώτη λίμνη του επιπέδου.

Κάνει αριστερά και βγαίνει έξω, στο γείσο με την σκάλα στον τοίχο. Βάζει το χρυσό κλειδί στην κλειδαριά και η πόρτα αριστερά ανοίγει.

Η Λάρα παίρνει βαθιά ανάσα και βουτάει στο νερό. Περνάει τις ανοιχτές πόρτες και στρίβει δεξιά. Θα βρει ένα υποβρύχιο δωματιάκι με μια κλειστή και μια ανοιχτή πόρτα. Μπαίνει μέσα και η πόρτα κλείνει πίσω της, ενώ εμφανίζεται κι ένα ακόμα μπαρακούντα (Harpoon time!!!). Αμέσως η Λάρα θα πρέπει ν' αναζητήσει στο πίσω μέρος της πρώτης κολόνας έναν μοχλό ο οποίος ανοίγει την κλειστή πόρτα καθώς και μια καταπακτή παρακάτω. Βγαίνει απ' το δωματιάκι και κολυμπάει ευθεία. Θα βρεθεί κάτω από ένα πλέγμα με την ανοιχτή καταπακτή.

Βγαίνει απ' την καταπακτή και κολυμπάει προς την επιφάνεια της λίμνης, όπου και την υποδέχεται ένα ψαράκι. Ανεβαίνει στο γείσο και μπαίνει σε μια σκοτεινή σπηλιά με πολλούς ιστούς... Τι να σημαίνει άραγε αυτό;

Σκοτώνει μερικές συνηθισμένες αράχνες καθώς προχωράει, και συναντάει και μία που δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Η Λάρα ποτέ δε φοβόταν ιδιαίτερα τις αράχνες, αλλά αυτή η τελευταία δεν ήταν και ευκαταφρόνητο μέγεθος (στην κυριολεξία). Βρίσκει κάπου αριστερά μια άλλη σπηλιά, απ' το ταβάνι της οποίας κρέμεται ένα παράξενο άσπρο φωτεινό αντικείμενο. Με το που πατάει το πόδι της στη σπηλιά, η Λάρα θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για φωλιά γιγάντιων αρθρόποδων. Μπρρρ...

Βρίσκει στον τοίχο απέναντι μια χαμηλή κολόνα στην οποία μπορεί ν' ανεβεί. Από κει, παίρνει φόρα, πηδάει και πιάνεται απ' την κολόνα δεξιά της (κόντρα στον τοίχο). Κάνει μεταβολή και μ' έναν απλό πήδο πιάνεται απ' το επόμενο, ψηλότερο γείσο. Από κει, πηδάει στο επόμενο καφέ γείσο. Πηδάει στο επόμενο, καρύτερο γείσο κι αμέσως πηδάει προς τα πίσω στο προηγούμενο, γιατί αυτή η καινούρια αράχνη δε θα την αφήσει να σταθεί.

Όταν η αράχνη τα τινάξει, η Λάρα ξαναπηδάει στο μακρύτερο γείσο με ασφάλεια. Πηγαίνει και στέκεται απέναντι από μια πρασινωπή, χαμηλότερη κολόνα, καλοζυγιάζει έναν πήδο και προσγειώνεται εκεί. Πηδάει και πιάνεται απ' την αμέσως επόμενη πρασινωπή κολόνα κι από κει ανεβαίνει στην είσοδο με τα ξύλινα πλαίσια. Βγαίνει απ' την άλλη πλευρά και, πηδώντας στον βράχο απέναντι, παίρνει το Ασημένιο Κλειδί.

Βουτάει στη λίμνη, βρίσκει στον πάτο το πλέγμα με το άνοιγμα και γυρίζει ξανά στην αρχική λίμνη. Από κει, βρίσκει το πέρασμα δεξιά που οδηγεί στη λίμνη του Ναού. Πηγαίνει στα βράχια δεξιά, όπου είναι μια άλλη κλειστή είσοδος. Βάζει το ασημένιο κλειδί στην κλειδαριά και η πόρτα ανοίγει.

Η Λάρα μπαίνει στον καινούριο χώρο και βλέπει δεξιά μια σειρά από γείσα. Ανεβαίνει στο πρώτο δεξιά, πηδάει και πιάνεται απ' το πρώτο αριστερά αλλά μόλις ανεβεί πηδάει δεξιά για ν' αποφύγει μια φονική μπάλα. Ανεβαίνει και πάλι στο αριστερό γείσο κι από κει πηδάει και πιάνεται απ' το δεύτερο δεξιά, το ψηλότερο. Μόλις ανεβεί, πηδάει αριστερά για ν' αποφύγει άλλη μια μπάλα. Ξαναγυρίζει στο δεύτερο δεξιό γείσο και συνεχίζει.

Πηγαίνει δεξιά, διασχίζει τη γέφυρα πάνω απ' τη λίμνη και φτάνει σ' ένα δωμάτιο με δύο τίγρεις. Μια σειρά από πήδους στις πλαγιαστές κολόνες απέναντι θα την οδηγήσουν στο δεύτερο επίπεδο του δωματίου. Αγνοεί προς το παρόν τα τραμπολίνα δεξιά και πηγαίνει αριστερά στις κόκκινες κολόνες. Θα φτάσει σ' ένα δωμάτιο με ψηλά σκαλοπάτια κι ένα κινούμενο εμπόδιο. Πηδάει σβέλτα από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι προσέχοντας το εμπόδιο και στρίβει δεξιά, αναγκαστικά.

Μέσα στο δωμάτιο, είναι ένα ακίνητο εμπόδιο, που όμως θ' αρχίσει να τσουλάει πάνω κάτω στην επόμενη γέφυρα μόλις η Λάρα τη διασχίσει για να πάει στην άλλη πλευρά. Πατάει το χρυσό κουμπί στο βράχο απέναντι που ανοίγει τις μεγάλες (και τελευταίες) πύλες του Ναού, σκοτώνει ένα όρνιο και βουτάει στο νερό. Θα πέσει απ' τον καταρράκτη και θα βρεθεί στην αρχική λίμνη. Και πάλι το πέρασμα κάτω απ' το νερό θα την οδηγήσει στη λίμνη του Ναού, όπου θα μπει απ' την πόρτα δεξιά, θ' ανεβεί τα γείσα, θα κάνει δεξιά στη γέφυρα και θα μπει στο δωμάτιο με τα τραμπολίνα που αγνόησε νωρίτερα.

Για να εκτελέσει επιτυχώς το νούμερο με τα τραμπολίνα, θα πρέπει να ξεκινήσει απ' το επίπεδο γκρίζο γείσο δεξιά απ' το πρώτο τραμπολίνο. Μ' έναν πήδο προς τα αριστερά, θα βρεθεί επάνω στο τραμπολίνο και θα εκτοξευθεί προς τα επάνω. Με τη βοήθεια του CTRL, κι αν όλα πάνε καλά, θα προσγειωθεί και θα εκτοξευθεί διαδοχικά απ' όλα τα τραμπολίνα (τρία ή τέσσερα) και στο τέλος θα πιαστεί απ' το γείσο στην κορφή. Ανεβαίνει στο γείσο και παίρνει ανάσα.

Σκοτώνει ένα όρνιο, γυρίζει λίγο αριστερά και πιάνεται απ' την άκρη του υπερυψωμένου διαδρόμου. Στην άλλη άκρη, είναι οι πύλες που άνοιξε η Λάρα πατώντας λίγο νωρίτερα το χρυσό κουμπί.

Άλλο ένα βασίλειο από λάβα την περιμένει... Πηδάει στο σκαλοπατάκι δεξιά κι από κει στο σκεπαστό γείσο δίπλα. Τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να γλιτώσει απ' τον τοίχο με τα καρφιά και πιάνεται απ' τη διακοσμημένη σκάλα στον τοίχο. Σκαρφαλώνει και κατεβαίνει στο γείσο δεξιά. Κάνει μεταβολή και ανεβαίνει τα ψηλά σκαλοπάτια για να φτάσει έξω από ένα δωμάτιο μ' έναν απειλητικό τοίχο με καρφιά (δε λέω, επικίνδυνες οι παγίδες του Ξιάν, αλλά βρε παιδί μου, πολύ επαναλαμβάνονται...).

Μπαίνει στο δωματιάκι και κάνει δεξιά, τρέχοντας πλάι στον δεξιό τοίχο έτσι ώστε να μπορέσει να πηδήξει και να πιαστεί απ' την κάθετη σκάλα απέναντι και να σκαρφαλώσει σε μια μικρή σοφίτα με κόκκινο πάτωμα και καγκελόπορτες. Πηγαίνει δεξιά και ακολουθεί τις στροφές του κόκκινου διαδρόμου ως το τέλος όπου είναι ένας διακόπτης. Τον κατεβάζει και γυρίζει από κει που ήρθε για να δει ότι μια απ' τις καγκελόπορτες της σοφίτας έχει ανοίξει. Είναι η πρώτη δεξιά καθώς κατεβαίνει, απ' την οποία βλέπει από κοντά ένα άγαλμα δράκου.

Βρίσκεται τώρα πάνω απ' το δωμάτιο με τη λάβα. Βγαίνει στο γείσο, γυρίζει αριστερά, παίρνει φόρα και τρέχει στο επόμενο γείσο. Από την αριστερή άκρη του, πηγαίνει στο επόμενο κι από κει, γυρίζει προς το άγαλμα του δράκου, πηδάει και πιάνεται απ' τη διακοσμημένη κολόνα. Ανεβαίνει και παίρνει το Κλειδί της Μεγάλης Αίθουσας.

Κατεβαίνει στο σώμα του δράκου αριστερά κι αρχίζει να γλιστράει προς τα κάτω, προσέχοντας λίγο πριν το τέλος να μην προσγειωθεί στη λάβα αλλά στη χαμηλή γκρίζα κολόνα. Από κει, κατεβαίνει στο σκαλοπατάκι, παίρνει φόρα και πηδάει στη ράμπα με την ανοιχτή πύλη.

Πηγαίνει και πάλι στο μικρό σκαλοπατάκι δεξιά (δίπλα του τώρα είναι ο τοίχος με τα καρφιά) και βάζει το Κλειδί στην κλειδαριά στον τοίχο. Βλέπουμε μια καταπακτή να ελευθερώνει ένα επικίνδυνο πέρασμα. Επίσης η Λάρα γυρίζει επί τόπου για να δει ότι έχει γίνει μια αρχιτεκτονική παρέμβαση στο δωμάτιο που της επιτρέπει να φτάσει στον απέναντι (αριστερό) τοίχο, χρησιμοποιώντας μια μικρή, τετράγωνη καγκελαριά που βρίσκεται τώρα σε οριζόντια θέση.

Πηδάει λοιπόν στη ράμπα με την πύλη κι από κει στη μικρή καγκελαριά. Από κει, φυσικά, στο γείσο κάτω απ' τη σκάλα. Σκαρφαλώνει και τη σκάλα κι όταν φτάσει ανάμεσα στα δύο γείσα, κατεβαίνει σ' αυτό δεξιά, που δεν έχει δάδα. Κάνει μεταβολή, πηδάει πάνω απ' τα καρφιά και σκαρφαλώνει μια δεύτερη σκάλα. Θα φτάσει και πάλι στη μικρή σοφίτα.

Πηγαίνει ευθεία και φτάνει σε μια διασταύρωση. Δεξιά της είναι ο δράκος που επισκέφθηκε λίγο πριν, γι' αυτό τώρα πηγαίνει αριστερά, ακριβώς απέναντι, όπου έχει ανοίξει άλλη μια πόρτα και απ' έξω φαίνεται ένα δεύτερο άγαλμα δράκου πάνω απ' το δωμάτιο με τη λάβα.

Η Λάρα βγαίνει στο γείσο, γυρίζει αριστερά, παίρνει φόρα και πηδάει στο επόμενο κι από κει στο γωνιακό. Παίρνει φόρα και πηδάει στο επικλινές γείσο, γλιστράει και αν είναι τυχερή, μ' έναν πήδο θα προσγειωθεί στο σώμα του δράκου, κάτω απ' το κεφάλι του. Δεξιά της, είναι μια διακοσμημένη σκάλα.

Αρχίζει το ανέβασμα κι όταν φτάσει ένα ή δύο 'σκαλοπάτια' κάτω απ' τη λεπίδα, σταματάει, πηδάει προς τα πίσω με ταυτόχρονη τούμπα στον αέρα επιστρατεύοντας στη συνέχεια το ALT έτσι ώστε να γλιστρήσει στο κατηφορικό γείσο πίσω της και να πιαστεί απ' τη σκάλα απέναντι. Ανεβαίνει κι αυτή τη σκάλα και πάλι, φτάνοντας κάτω απ' τη λεπίδα, πηδάει προς τα πίσω με τούμπα στον αέρα για να πιαστεί απ' τη σκάλα πίσω της. Συνεχίζει το ανέβασμα ως επάνω, προχωρώντας προς τα δεξιά. Θα συναντήσει δίπλα της έναν μικρό διάδρομο με σκούρο κόκκινο πάτωμα και κόκκινες τοιχογραφίες. Εκεί, θα κατεβεί.

Προχωράει στον διάδρομο που βλέπει στη Μεγάλη Αίθουσα. Πιο κοντά στον Μάρκο Μπάρτολι από κάθε άλλη φορά, παρακολουθεί μια τελετή κατά την οποία ο εχθρός της μπήγει το Στιλέτο του Ξιάν στην καρδιά του - με ολέθρια αποτελέσματα, όπως θα φανεί λίγο αργότερα - και αυτό το μεγάλο και συναρπαστικό επίπεδο τελειώνει. ΟΥΦ!!!!

2. Floating Islands

Νησιά που αιωρούνται στον αέρα... Ακούγεται μαγευτικό, κι άλλο τόσο είναι και στην πραγματικότητα. Το πράσινο ενθουσιάζει τη Λάρα, και μένει λίγο ακίνητη πάνω στη ράμπα για να απολαύσει την προσωρινή ηρεμία του παραμυθένιου τοπίου προτού ριχτεί και πάλι με τα μούτρα στην περιπέτεια.

Στο πεζούλι αριστερά είναι ένα medpack, επίσης δύο ιπτάμενοι πολεμιστές θα εμφανιστούν αργά ή γρήγορα, ο ένας από επάνω δεξιά κι ο άλλος από κάτω αριστερά. Προσοχή καθώς η Λάρα παλεύει μαζί τους, να μην κάνει βουτιά στο κενό!

Προχωράει στην πράσινη νησίδα και φτάνει σ' ένα σημείο όπου μπροστά της είναι ένας πράσινος μυτερός βράχος με κατηφορικές πλαγιές. Αριστερά, είναι άλλος ένας κατηφορικός πράσινος βράχος. Μετά απ' αυτόν τον βράχο, στη σειρά, είναι ένα υπερυψωμένο δωμάτιο πλαισιωμένο με χρυσό πλέγμα, όπου μέσα είναι ένας διακόπτης. Για να φτάσει η Λάρα εκεί, θα πρέπει να γλιστρήσει στην αριστερή πλευρά του μυτερού βράχου, να πηδήξει για να προσγειωθεί στον κατηφορικό βράχο αριστερά κι από κει, έχοντας πλέον πάρει φορά προς τα εμπρός, να πηδήξει προς το δωμάτιο με τον διακόπτη. Κατεβάζει τον διακόπτη και βλέπουμε μια πόρτα ν' ανοίγει κάπου αλλού.

Η Λάρα βγαίνει απ' το δωμάτιο, γλιστράει στην κατηφόρα απ' έξω και χρησιμοποιεί τα πεζούλια για να φτάσει στην αρχική ράμπα. Πηγαίνει και πάλι στην άκρη της, μπροστά απ' τον μυτερό βράχο. Πηδάει και πάλι στην αριστερή πλαγιά του, αλλά αυτή τη φορά με ελαφριά κλίση προς τα επάνω, έτσι ώστε να γλιστρήσει με την πλάτη, να πιαστεί απ' την άκρη του και μετά, αφήνοντας τα χέρια της, να προσγειωθεί στον βράχο από κάτω. Από κει, πηδάει απέναντι, στο μοναχικό νησί, και παίρνει την Μυστικιστική Πλάκα.

Παίρνει φόρα, πηδάει και πιάνεται απ' το επόμενο μοναχικό νησί. Βρίσκεται τώρα ένα βήμα πριν από το μεγάλο νησί όπου βρίσκεται η πόρτα που άνοιξε με τον διακόπτη. Μόλις πατήσει το πόδι της σ' αυτό το νησί, ο ένας απ' τους τρεις πετρωμένους πολεμιστές θα ζωντανέψει. Για να τον αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, είναι καλό να γυρίσει μ' έναν πήδο στο προηγούμενο νησί και να τον εξουδετερώσει από κει (ναι, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αυτοί οι τύποι).

Αφού τον σκοτώσει, πηδάει και πάλι στο μεγάλο νησί. Οι άλλοι δύο πετρωμένοι είναι ακίνητοι προς το παρόν, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί για να πάρει το πράσινο δρακουλάκι, το οποίο βρίσκεται στη στέγη του κτιρίου. Θα πρέπει να σταθεί πίσω απ' τον δεύτερο πολεμιστή, να πηδήξει στο σχετικά επίπεδο γείσο στα δεξιά του, κι από κει ν' ανεβεί στη στέγη του κτιρίου και να πάρει το δρακουλάκι.

Μετά κατεβαίνει και πάλι στο νησί, μπαίνει απ' την ανοιχτή καταπακτή στο κτίριο, παίρνει άλλη μία Μυστικιστική Πλάκα και τα εφόδια απ' το δωμάτιο και πηδάει κάτω, όπου άλλος ένας πετρωμένος έχει ζωντανέψει (ο τρίτος μπορεί και να παραμείνει πετρωμένος).

Κοιτώντας το κτίριο, πηγαίνει δεξιά, στο πρασινόγκριζο πεζούλι. Κάνει μεταβολή και πιάνεται απ' την άκρη του. Αφήνει τα χέρια της και ΑΜΕΣΩΣ πιάνεται απ' το από κάτω γείσο. Μπαίνει στην καταπράσινη σπηλιά, πηγαίνει κάτω αριστερά για να κατεβάσει τον διακόπτη και μετά κάνει έναν πήδο στην άλλη μεριά για να βρεθεί στο σκεπαστό γείσο με την ανοιχτή πλέον καγκελόπορτα.

Από την άκρη της, πηδάει στο επόμενο νησί. Στην κάτω άκρη του, κάνει αριστερά και πηδάει στο επίπεδο πεζούλι, στην κορφή του. Από κει, παίρνει φόρα και πηδάει για να πιαστεί απ' το επόμενο νησί. Συνεχίζει ευθεία και πηδάει στο μοναχικό νησί και μετά στο τελευταίο που μοιάζει με σκάλα. Ανεβαίνει τα σκαλοπάτια ως το τελευταίο, γυρίζει δεξιά και πηδάει στο κεντρικό πράσινο νησί, απέναντι απ' το μεγάλο γκρίζο νησί με την ράμπα που προεξέχει. Απ' την άκρη του πράσινου νησιού, παίρνει φόρα και πηδάει στη ράμπα.

Υπάρχουν δύο υποδοχές (για τις δύο πλάκες) που τις φυλάνε δύο πετρωμένοι πολεμιστές, οι οποίοι, αν η Λάρα είναι τυχερή, δεν πρόκειται να ζωντανέψουν ούτε όταν βάλει τις πλάκες στις θέσεις τους και ανοίξουν οι πόρτες, ούτε καν όταν πάρει τα πυρομαχικά από μπροστά τους. Ωστόσο πίσω απ' τις πόρτες, στο υπέροχο τοπίο με τη γέφυρα, θα σκάσει μύτη ένας ολοζώντανος ιπτάμενος πολεμιστής τον οποίο θα πρέπει η Λάρα να εξουδετερώσει για να μπορέσει να συνεχίσει.

Αφού θαυμάσει για λίγο την ωραία αυλή, πηγαίνει δεξιά πίσω απ' το δεντράκι όπου είναι μια μικρή κρύπτη. Ακολουθώντας το πέρασμα, θα φτάσει σ' ένα αδιέξοδο όπου όμως θα βρει το ασημένιο δρακουλάκι. Γυρίζει από κει που ήρθε και κατεβαίνει στην αυλή με τη γέφυρα.

Τώρα πηγαίνει απέναντι απ' το δεντράκι, εκεί όπου είναι μια ράμπα, πράσινη απ' τη μέση και πάνω. Ανεβαίνει στη ράμπα και φτάνει ως την κορφή όπου και βλέπει έναν πράσινο ογκόλιοθο σε θέση μάχης. Η Λάρα κάνει μεταβολή και μια τούμπα προς τα πίσω για να περάσει πάνω απ' τον ογκόλιθο και να προσγειωθεί στην πίσω πλευρά της ράμπας. Ο ογκόλιθος βάζει μπρος, γι' αυτό και η Λάρα θα πρέπει αμέσως να κάνει μία ή δύο τούμπες προς τα πίσω ακόμα για να προσγειωθεί στην επόμενη ράμπα απ' την οποία, όλως τυχαίως αρχίζει να τσουλάει άλλος ένας ογκόλιθος. Αν πηδήξει προς τα επάνω την κατάλληλη στιγμή, δε θα πάθει σχεδόν τίποτα. Ένας άλλος τρόπος ν' αποφύγει τον δεύτερο ογκόλιθο, είναι να πηδήξει και πάλι στην πρώτη ράμπα.

Από τη μέση περίπου της δεύτερης ράμπας, γυρίζει αριστερά και πηδάει στο απέναντι μοναχικό νησί με το zip line. Πιάνεται απ' το zip line και γλιστράει προς τα κάτω, φροντίζοντας να προσγειωθεί στη γέφυρα που θα συναντήσει (είναι κάτω απ' την πρώτη γέφυρα). Κάνει δεξιά και μπαίνει σ' ένα δωμάτιο. Αμέσως θ' ανασηκωθεί ένα 'παραβάν' αποκαλύπτοντας τρεις πετρωμένους πολεμιστές κι έναν διακόπτη. Ο μεσαίος πολεμιστής θα ζωντανέψει μόλις η Λάρα μπει μέσα, οι άλλοι δύο μόλις κατεβάσει τον διακόπτη, ο οποίος ανοίγει ένα κομμάτι του βράχου πίσω απ' τη γέφυρα και ξαναβάζει στην αρχική θέση τη λαβή του zip line.

Η Λάρα βγαίνει απ' την έξοδο αριστερά απ' τη γέφυρα και βρίσκει ένα δεύτερο zip line. Πιάνεται απ' τη λαβή και την αφήνει όταν φτάσει στο κατάλληλο σημείο για να πιαστεί απ' το χρυσό πλέγμα στον απέναντι τοίχο. Ανεβαίνει δύο τέτοια πλέγματα και στο δεύτερο, λίγο πριν φτάσει στο ταβάνι, πηδάει προς τα πίσω και προσγειώνεται σ' ένα πράσινο γείσο. Κάνει δεξιά, πιάνεται απ' την άκρη του πράσινου βράχου και προχωράει προς τα αριστερά. Κατεβαίνει στον γκρίζο διάδρομο από κάτω και τον ακολουθεί για να βγει σ' ένα δωμάτιο με μια πράσινη κολόνα αριστερά. Μπορεί να κατεβεί στην γκρίζα αυλή από κάτω, αλλά εκεί δεν υπάρχει τίποτα εκτός από έναν ιπτάμενο πολεμιστή.

Ανεβαίνει στην πράσινη κολόνα, από κει στη σκεπή όπου πηγαίνει αριστερά, πηδάει πάνω απ' τα κεραμίδια και προσγειώνεται στην πρώτη ράμπα. Πηδάει απέναντι στη δεύτερη ράμπα κι από κει στο μοναχικό νησί με το zip line και πιάνεται απ' τη λαβή.

Αυτή τη φορά, περνάει πάνω απ' τη γέφυρα στην οποία κατέβηκε προηγουμένως και αφήνει τη λαβή όταν φτάσει στο γείσο απέναντι, όπου το κομμάτι του τοίχου που ανασηκώθηκε έχει αποκαλύψει μια μυστική σπηλιά.

Απ' το γείσο, πηδάει αριστερά στην πράσινη εξέδρα με τις πέτρες που χτυπάνε από τοίχο σε τοίχο. Σκοτώνει άλλον έναν πολεμιστή και στη συνέχεια μετακινεί το πράσινο ντουβάρι έτσι ώστε να μπορέσει, ανεβαίνοντας πάνω του, να σκαρφαλώσει στην από πάνω εξέδρα κι εκεί κατεβάζει τον διακόπτη ο οποίος κάνει το πράσινο ντουβάρι που είναι κρεμασμένο κάτω απ' την κολόνα αριστερά απ' την εξέδρα να πέσει κάτω, στο ρυάκι με τη λάβα.

Η Λάρα κατεβαίνει στην κάτω εξέδρα κι από κει πηδάει κάτω, στο ντουβάρι που στέκεται στη μέση της λάβας. Έτσι θα μπορέσει να μπει στην κρύπτη και να κατεβάσει έναν διακόπτη, ο οποίος ανοίγει μια κρυφή καταπακτή στο βασίλειο της λάβας, πίσω απ' την μεγάλη εξέδρα.

Από το ντουβάρι, πηδάει αριστερά στα πράσινα σκαλοπάτια και ανεβαίνει στην εξέδρα. Σκαρφαλώνει και πάλι στο πρώτο ντουβάρι και στην δεύτερη εξέδρα, αλλά τώρα πηγαίνει δεξιά. Ανεβαίνει στο γείσο, ζυγιάζει έναν καλομελετημένο πήδο και προσγειώνεται αισίως στην ανοιχτή καταπακτή όπου, αντί για λάβα, έχει δροσερό νεράκι!

Κολυμπάει σ' αυτή την ιδιότυπη πισίνα και κατεβάζει τον διακόπτη απέναντι, που αποκαλύπτει ένα πατάρι πάνω απ' το σημείο όπου σταμάτησε το zip line.

Βουτάει και πάλι στο νερό και βρίσκει κάτω αριστερά ένα τούνελ. Το ακολουθεί κι όταν βγει στην επιφάνεια του νερού, κάνει μεταβολή και ανεβαίνει στην κρύπτη όπου κατεβάζει έναν διακόπτη για να σταματήσει τις λεπίδες που την εμποδίζουν να συνεχίσει.

Διασχίζει το πέρασμα με τις ακίνητες πλέον λεπίδες, προχωράει στο δωμάτιο με τις πέτρες που εκτοξεύονται ανελέητα και ανεβαίνει τα ψηλά σκαλοπάτια. Κάνει δεξιά και βρίσκεται κάτω απ' το zip line. Στρίβει λίγο δεξιά και πηδάει στην μεγάλη εξέδρα.

Μετακινεί το ντουβάρι στην άκρη της εξέδρας, έτσι ώστε να είναι μπροστά στην διακοσμημένη κολόνα, δίπλα ακριβώς απ' το άνοιγμα με το zip line. Ανεβαίνει επάνω κι από κει στο καινούριο πατάρι. Προχωράει στον διάδρομο και παρατηρεί αριστερά μια κλειστή πόρτα. Συνεχίζει και φτάνει σ' ένα γείσο, πάνω από ένα δωμάτιο με καρφιά. Στέκεται στη δεξιά άκρη του γείσου, παίρνει φόρα και πηδάει απέναντι, εκεί όπου δεν φαίνεται τίποτα, είναι όμως άλλη μια κρύπτη μ' έναν διακόπτη. Τον κατεβάζει και η πόρτα που προσπέρασε προηγουμένως ανοίγει.

Γυρίζει στο πατάρι και μπαίνει απ' την ανοιχτή πόρτα. Φτάνει σε μια αίθουσα με χρυσές διακοσμημένες πόρτες και μια ιδιότυπη καταπακτή στο πάτωμα. Εντοπίζει την πλευρά εκείνη που από κάτω έχει σκαλοπάτια και γλιστράει από κει στο κάτω πάτωμα, που είναι ένα κλουβί!

Απ' έξω, τρεχοβολάνε μπράβοι της Fiama Nera (καιρό είχε να τους συναντήσει, και ανησυχούσε!) ενώ εντοπίζει και μερικούς πετρωμένους πολεμιστές που φυλάνε κάποιες εσοχές στους τοίχους. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δε μπορεί να πυροβολήσει τους μπράβους. Για να το κάνει, θα πρέπει να κατεβάσει τον διακόπτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα κάγκελα του κλουβιού θ' ανασηκωθούν. Υπάρχουν διάφοροι τρόπο για να εξουδετερώσει τους μπράβους, ο πιο ενεδεδειγμένος είναι ν' ανεβεί στο ψηλό γείσο πίσω της, κι από κει να τους πυροβολήσει. Όταν σκοτωθούν, θα της αφήσουν πλούσια δώρα. Προσοχή στα χαντάκια με τη λάβα, είναι κίνδυνος-θάνατος!

Πίσω απ' τον πολεμιστή στην εσοχή δεξιά, κρύβεται ένας διακόπτης που ανοίγει τις μεγάλες πόρτες στο πάνω πάτωμα. Εννοείται ότι η Λάρα θα πρέπει να ξυπνήσει και να σκοτώσει τον πολεμιστή για να κατεβάσει τον διακόπτη. Ο πολεμιστής ευθεία μπροστά της φυλάει την κλειστή έξοδο, ενώ ο πολεμιστής στην εσοχή αριστερά φυλάει τον διακόπτη που ανοίγει αυτή την έξοδο. Καλό είναι να τους ξυπνήσει η Λάρα έναν έναν, για να μην φτύσει αίμα μέχρι να καταφέρει να φύγει από κει.

Όταν κατεβάσει και τους δύο διακόπτες, τρέχει στην έξοδο. Ανεβαίνει τη σκάλα και συναντάει έναν ακόμα μπράβο του Μπάρτολι - ολόκληρο μισθοφορικό στρατό έχει ο τύπος! Στην κορυφή της σκάλας, είναι μια κλειστή πόρτα κι ένας διακόπτης. Η Λάρα κατεβάζει τον διακόπτη και ανοίγει την πόρτα. Προτού συνεχίσει, θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει άλλους δύο πολεμιστές του Ξιάν.

Βγαίνει έξω και πηγαίνει δεξιά. Περνάει απ' τις ανοιχτές πόρτες κι αρχίζει να σκαρφαλώνει στο χρυσό πλέγμα. Όταν φτάσει λίγο πριν το ταβάνι, πηδάει προς τα πίσω με τούμπα στον αέρα και πιάνεται απ' το πλέγμα απέναντι. Προχωράει αριστερά και ανεβαίνει ως την πρασινο-κόκκινη κορδέλα. Εκεί, πηδάει προς τα πίσω με τούμπα στον αέρα και πιάνεται απ' το κατηφορικό γείσο απέναντι. Κάνει ν' ανεβεί, αλλά αρχίζει να γλιστράει, γι' αυτό και πηδάει από γείσο σε γείσο, φροντίζοντας κάθε φορά να πηγαίνει όλο και πιο αριστερά, ώσπου να προσγειωθεί με σχετική ασφάλεια στον υπερυψωμένο διάδρομο με τις πέτρες που εκτοξεύονται. Εκεί, την περιμένει ένας ακόμα μπράβος του Μπάρτολι.

Μπορεί να μετακινήσει το ντουβάρι αριστερά και να το φέρει κάτω απ' το zip line, για ν' ανεβεί επάνω, να πιαστεί απ' τη λαβή και να περάσει στην αίθουσα απέναντι, όμως θα χάσει την τελευταία μυστική κρυψώνα - και τελευταίο δρακουλάκι - του επιπέδου αλλά και του παιχνιδιού. Για να το βρει, θα πρέπει ν' αγνοήσει και το ντουβάρι και το zip line, και απ' την άκρη του γείσου να πηδήξει στα βράχια αριστερά.

Προχωράει ως την άλλη άκρη και φτάνει κοντά στην πράσινη είσοδο. Κάνει δεξιά και περπατάει με προσοχή στον επίπεδο βράχο που προεξέχει. Από κει, πηδάει σε μια εσοχή στην άλλη πλευρά της λάβας. Κάνει μεταβολή και πηδάει στην είσοδο της σπηλιάς απέναντι. Ακολουθεί το τούνελ, ανεβαίνει τα ψηλά σκαλοπάτια και βγαίνει σ' ένα μπαλκόνι, στην άκρη του οποίου περιμένει το χρυσό δρακουλάκι.

Γυρίζει απ' το τούνελ και φτάνει στην έξοδο της σπηλιάς. Δεν κατεβαίνει στο χαμηλό σκαλοπατάκι, αλλά από κει που είναι πηδάει και πιάνεται απ' το κατηφορικό γείσο απέναντι. Μόλις κάνει ν' ανεβεί, αντί να γλιστρήσει, πηδάει προς τα πίσω και προσγειώνεται στο γείσο της άλλης πλευράς. Από κει, κάνει λίγο αριστερά και πηδάει στην πράσινη είσοδο για να τελειώσει το επίπεδο. (Top)

3. The Dragon's Lair

Αμέσως η κλειστή πόρτα ανοίγει μπροστά στη Λάρα, αποκαλύπτοντας έναν ακόμα πετρωμένο πολεμιστή, ο οποίος δεν πρόκειται να ζωντανέψει. Η Λάρα τον προσπερνάει για να μπει στην επόμενη αίθουσα και βλέπει να ζωντανεύει ένας άλλος πολεμιστής, ακριβώς απέναντί της. Τον εξουδετερώνει και παρατηρεί ότι υπάρχουν δύο ακόμα πετρωμένοι πολεμιστές δεξιά κι αριστερά, καθώς και δύο διακόπτες, ο ένας πίσω της, δίπλα στην είσοδο και ο άλλος στην εσοχή που φύλαγε ο πολεμιστής. Αυτός ο δεύτερος διακόπτης ζωντανεύει τον πρώτο πολεμιστή, γι' αυτό και η Λάρα, προαιρετικά, μπορεί να κάνει ότι δεν τον είδε. Αντίθετα, πρέπει να κατεβάσει τον διακόπτη δίπλα στην είσοδο, ο οποίος ζωντανεύει τους άλλους δύο πολεμιστές αλλά ανοίγει και την πόρτα που φυλάει αυτός στη δεξιά εσοχή της αίθουσας.

Αφού καθαρίσει τους πολεμιστές-ζόμπι, η Λάρα μπαίνει στην επόμενη αίθουσα όπου δε βλέπει τη μύτη της. Ανάβοντας ένα πυροτέχνημα, θα διαπιστώσει ότι ο τόπος είναι γεμάτος από γορίλες του Μάρκο, οι οποίοι της πετάνε στιλέτα. Όταν τους σκοτώσει, θα βρει στο πτώμα ενός απ' αυτούς μια Μυστικιστική Πλάκα την οποία και θα χρησιμοποιήσει για να ανοίξει τις μεγάλες διακοσμημένες πόρτες.

Και πλησιάζουμε στην τελική αναμέτρηση, καθώς η Λάρα κατεβαίνει σε μια χαώδη αίθουσα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ξαπλωμένος ο άσπονδος εχθρός της. Η ηρωίδα μας έχει φτάσει πάνω στην ώρα για να τον δει να μεταμορφώνεται σε δράκο, όπως ήταν και ο σκοπός του άλλωστε για να γίνει αθάνατος... Εντάξει, δεν ξέρω αν είχε αυτό ακριβώς στο μυαλό του όταν οργάνωνε το σχέδιο. Μάλλον δε θα περίμενε ότι θα γινόταν στην κυριολεξία δράκος...

Όπως και νά'χει πάντως, αυτός ο δράκος είναι φοβερός και τρομερός, και μια φλογισμένη ανάσα του μπορεί να στείλει τη Λάρα στον άλλο κόσμο. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να εξουδετερωθεί ο δράκος, αλλά η πιο αποτελεσματική είναι να σταθεί η Λάρα πίσω απ' την κολόνα αριστερά, σ' ένα σημείο όπου θα μπορεί να σημαδεύει τον δράκο, χωρίς να την πιάνουν οι φλόγες που εκτοξεύει. Απ' αυτή την ασφαλή κρυψώνα, φτάνει να του ρίξει δέκα με δεκαπέντε χειροβομβίδες για να τον αποδυναμώσει. Όταν τον δει ν' αρχίσει να μαζεύεται, πρέπει να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί και να τραβήξει το στιλέτο απ' την κοιλιά του.

Όταν το πάρει στα χέρια της, το μόνο που θα μείνει απ' τον δράκο θα είναι ο σκελετός του. Επίσης οι πόρτες της εξόδου θ' ανοίξουν ενώ θ' αρχίσει να χαλάει ο κόσμος. Αν η Λάρα έχει κέφι, μπορεί να βουτήξει σε οποιαδήποτε απ' τις γούρνες. Θα βρει μια ολόκληρη υποβρύχια αποθήκη από πυρομαχικά και εφόδια. Δεν τα χρειάζεται πια, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, νομίζω.

Αφού βγει απ' τις πόρτες, θα πρέπει να τρέξει προσεκτικά στο τούνελ, καθώς πέφτουν βράχια από παντού. Προλαβαίνει και βγαίνει έγκαιρα έξω, ενώ μια δυνατή έκρηξη γκρεμίζει ένα κομμάτι απ' το Σινικό Τείχος, τυλίγοντάς το στις φλόγες.

Επίλογος: Αγγλία



1. Home Sweet Home

Πίσω στο Λονδίνο, και στην ασφάλεια του σπιτιού της, η Λάρα βάζει τη μπλε ρουαγιάλ ρόμπα της και κάθεται να εξετάσει το τελευταίο της απόκτημα, το Στιλέτο του Ξιάν. Οι συναγερμοί που αρχίζουν ν' ακούγονται, όμως, τη διακόπτουν, και την αναγκάζουν να ασφαλίσει το πολύτιμο κειμήλιο στη ζώνη της και ν' αναλάβει και πάλι δράση. Δύσκολοι καιροί για εξερευνήτριες.

Kατ' αρχάς, πρέπει να πάει δεξιά, και να ανοίξει το μικρό οπλοστάσιο της κρεβατοκάμαράς της με το κλειδί που έχει στη διάθεσή της. Μέσα εκεί, θα βρει την καραμπίνα της, πολλά πυρομαχικά, κιβώτια πρώτων βοηθειών και πυροτεχνήματα. Στο μεταξύ, θα εμφανιστούν και οι πρώτοι επισκέπτες μαζί με τα φιλικά τους ντόμπερμαν - άλλοι θα πεταχτούν απ' τη βεράντα κι άλλοι κανονικά, απ' την πόρτα.

Αφού τους εξουδετερώσει, η Λάρα θα πρέπει να κατεβεί στην είσοδο - είτε απ' την εσωτερική σκάλα, είτε βγαίνοντας στο μπαλκόνι και πηδώντας κάτω στην αυλή.

Εκεί είναι παρκαρισμένα τα φορτηγάκια της Fiama Nera, και την περιμένουν αρκετοί αποφασισμένοι μισθοφόροι, καθώς και τα σκυλιά τους. Η Λάρα θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει με σύνεση και ψυχραιμία, καθώς μπορεί από πυρομαχικά να είναι καλυμμένη, από κιβώτια πρώτων βοηθειών όμως δεν πάει και τόσο καλά. Αυτό θα το διαπιστώσει ακόμα περισσότερο, όταν εξουδετερώσει όλους τους μισθοφόρους και έρθει αντιμέτωπη με τον BOSS του επιπέδου - είναι ένας θεόρατος γορίλας με δυο τεράστια πιστόλια κολλημένα στα χέρια του.

Αυτός είναι λίγο ακριβοθώρητος και μπορεί η Λάρα να χρειαστεί να κάνει μερικές βόλτες για να τον εντοπίσει, πάντως αν βιάζεται το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κόψει κίνηση εκεί όπου είναι τα φορτηγάκια. Τότε θα εμφανιστεί ένας απίστευτος μπράβος με τα όπλα του κολλημένα σχεδόν στα χέρια του (μοιάζει μ' αυτόν που αντιμετώπισε η Λάρα στο τέλος της Όπερας), ο οποίος είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και πυροβολεί ασταμάτητα. Όπως και νά'χει πάντως, ωχριά μπροστά στον Δράκο κι έτσι η Λάρα μπορεί να δυσκολευτεί αλλά δε θα ταλαιπωρηθεί και ιδιαίτερα μέχρι να τον στείλει να κάνει παρέα στο αφεντικό του, φτάνει να μην βρίσκεται πολύ κοντά του και να προσέξει να μην μειώνεται και πολύ η υγεία της.

Eπειδή μόλις τον σκοτώσει, το επίπεδο - και το παιχνίδι - θα τελειώσουν, και θα χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη βίλα της Λάρα έχοντας επιπλέον το ατού του SAVE & LOAD, μία καλή και δοκιμασμένη (από τον κύριο Jeff Reid του tombraiders.com, που δυστυχώς έχει εξαφανιστεί απ' το διαδίκτυο) λύση είναι να παρασύρει η Λάρα τον boss στην κουζίνα της, όπου και είναι σχετικά εύκολο να τον κλειδώσει στο ψυγείο (όταν τον κλείδωσα εγώ, έμεινε σφηνωμένος στην πόρτα, φαίνονταν μόνο τα χέρια και τα πόδια του και το θέαμα ήταν πολύ κωμικό) και μετά να κάνει βόλτα όση ώρα θέλει στο σπίτι και τον κήπο της.

Επίσης μπορεί η Λάρα να μπει στον λαβύρινθό της και να αναζητήσει το μυστικό δωμάτιο με τον διακόπτη, που ανοίγει το υπόγειο στη βίλα της (εκεί όπου φυλάει τα κειμήλια που έχει κατά καιρούς βρει). Ωστόσο ο διακόπτης αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το training level, δεν κάνει τίποτα απολύτως (στο υπόγειο, τουλάχιστον). Κι επιπλέον, η Λάρα θα εκνευριστεί πάρα πολύ αν χαθεί νυχτιάτικα μέσα στον ίδιο της τον λαβύρινθο!

Εννοείται, φυσικά, ότι για να τελειώσει το παιχνίδι κανονικά, θα πρέπει η Λάρα να βγάλει τον αγριάνθρωπο από το ψυγείο και να τον σκοτώσει.